Panasonic Lumix DMC-FX37

0

A Panasonic bemutatta 2008 második felére szánt kompakt fényképezőgépeit, melyek közül az első az év elején megjelent DMC-FX35 modell továbbfejlesztett alternatívája. A Panasonic Lumix DMC-FX37 az említett fényképezőgéphez hasonló, extra nagylátószögű objektívet kapott, mely kisfilmes értéken 25 mm-nek megfelelő képszöget kínál. Zommátfogása nagyobb, mint az FX35-é, hiszen ezúttal 4x helyett 5x optikai zoomot kapunk, ami 25-125 mm-nek felel meg. Ennek megfelelően nőtt a Panasonicnál már megszokott Ezoom szolgáltatás átfogása is, 7,1x-ről 8,9x-re.

A maximális felbontás ugyanúgy 10,1 megapixel, melynek lelke egy 1/2,33”-os CCD képérzékelő, az elérhető legnagyobb képméret pedig 3648 x 2736 pixel. A képfeldolgozásért továbbra is a tavaly bevezetett Venus Engine IV rendszer felelős. Az érzékenység továbbra is ISO100 és 1600 között állítható, illetve Magas Érzékenység módban a gép akár ISO6400 értékig merészkedhet.

Az LCD kijelző képátlója (2,5”) és felbontása (230 000 pixel) nem változott, oldalaránya azonban igen. A gyártó az új modellsorozatnál a hagyományos 3:2 oldalarányt helyezi előtérbe, így a kijelző is ezzel kompatibilis.

A DMC-FX37 modell egyik újdonsága a továbbfejlesztett Intelligens Automata rendszer, amely többek között az arcfelismerő rendszer megújulását jelenti. Ezentúl nem csak szemből, de profilból is felismeri majd az gép az emberi arcvonásokat és a detektált arcokat követni is képes a képmezőben. Az intelligens rendszer új auto-háttérfény kompenzációt is kapott. Teljesen új szolgáltatása az AF tracking, amely képes a teljes képmezőn végigkövetni a “befogott” mozgó tárgyat, folyamatosan rajta tartva az élességet.

A fényképezőgép friss képfeldolgpzási módokkal is gazdagodott. Ilyen például a Transformation mód, amellyel nyújthatjuk, vagy összenyomhatjuk a képet, vagy az Auto-Leveling, amely a fényviszonyok kiegyenlítésében segít. A Pinhole beállítással lyukkamerához hasonló, a Film Grain opcióval filmszemcsézetet imitáló hatásokat érhetünk el képeinken.

Némileg javítottak a gép fogyasztásán is, így a mellékelt lítium-ion akkumulátorral több mint 300 fénykép készíthető.

A Panasonic Lumix DMC-FX37 főbb jellemzői:

  • Max. 10,1 megapixeles felbontás
  • 5x optikai zoom (25-125 mm ekv.)
  • Mega O.I.S stabilizátor
  • Venus Engine IV
  • Megújult iA mód (jobb arcfelismerés és követés, AF követés, háttérfény kompenzáció)
  • ISO100-1600 (automatán: 6400) érzékenység
  • HD videófelvétel (1280 x 720 pixel / 30 fps)
  • Széles oldalarányú, 2,5” LCD (230 000 pixel)
  • 2,5 kép/mp sorozat (alacsony felbontásban 6 kép/mp)
  • 50 MB belső memória
  • Alacsonyabb fogyasztás
  • SD/SDHC memóriák támogatása

Gyári mintafotók, teljes méretben.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

25 mm-es ultra-nagylátószögű* LEICA DC objektív 5-szörös optikai zoommal, divatos, szupervékony készülékházzal 10,1 megapixeles Lumix DMC-FX37 továbbfejlesztett intelligens automata üzemmóddal

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 25-125 mm

A Panasonic örömmel mutatja be új 10,1 megapixeles DMC-FX37-es Lumix fényképezőgépét, lenyűgöző 25 mm-es ultra-nagylátószögű* LEICA DC objektívvel és nagyteljesítményű ötszörös optikai zoommal (egy 35 mm-es filmes fényképezőgépen ez 25-125 mm-nek felel meg), ami azonos fényképezési távolságból csaknem kétszer akkora területet fog be mint egy hagyományos 35 mm-es fényképezőgép, s így egyedülálló szélességű és mélységű, figyelemreméltó képeket eredményez. Az FX37 elődeihez hasonlóan az igényesség és kifinomultság jegyében született. Kiváló képminőség és kivételes funkcionalitás jellemzi.

A Panasonic iA (Intelligens Auto) üzemmódja – mely mindenki számára könnyűvé teszi a gyönyörű képek készítését – az FX37-ben is megtalálható, azonban az elődökhöz képest több tekintetben is jelentős fejlődésen ment keresztül.

A készülék a Venus Engine képfeldolgozó elektronika legújabb generációját hordozza magában, ami egyaránt gondoskodik a gyorsaság és precizitásról, amellett, hogy energiafelhasználása a korábbi LSI-khez képest alacsonyabb.

A gyönyörű állóképek készítése mellett az FX37-essel egyszerűen készíthetünk nagyfelbontású, 1280 x 720p méretű, 30 képkocka/mp-es mozgóképeket is, kiváló részletességgel. A (külön kapható) DMW-HDC2-es HD-komponenskábel használatával ezek a mozgóképek közvetlenül megjeleníthetők nagyfelbontású TV-készüléken, így nagy képernyőn, lenyűgöző minőségben nézhetjük meg azokat.

Az FX37-es egy sor egyéb, a fotózás lehetőségeit kiterjesztő funkciót kínál, köztük új motívumprogramokat is. A ’Pin Hole’ és ’Film Grain’ üzemmódok filmes gépre jellemző effektet állítanak elő, míg a ’Vakus sorozatfelvétel’ üzemmód teszi lehetővé a folyamatos sorozatfelvétel készítését a vaku folyamatos fénykibocsátása mellett **. Egy másik új üzemmód a Transform mód, amely különösen a potré felvételeket teszi még élvezetesebbé azáltal, hogy különleges nyújtó, szélesítő és egyéb transzformációs effektek hozzáadását biztosítja a képekhez. A ’Kép szintezés’, ’Csoportos átméretezés’ és egyéb új funkciók biztosítják a még nagyobb kényelmet a fotózás után is.

A fémbevonatú panelbe öltöztetett karcsú FX37 kifinomult fényképezőgép meggyőző funkcionalitással és fantasztikus külsővel. Az új modell ezüst, fekete, és fehér színekben lesz elérhető.***

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 25-125 mm

** Max. 5 kép. 3 megapixeles (4:3), 2,5-megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

1.

1. 25 mm-es ultra-nagylátószögű, 5-szörös optikai zoomos (25-125 mm), F2.8 kiváló fényerejű Leica DC objektív, és 10,1 megapixeles CCD

A 10,1-megapixeles DMC-FX37 egy 25 mm-es kiváló minőségű Leica DC VARIO-ELMARIT, 5-szörös optikai zoommal rendelkező objektívet tartalmaz, amely F2.8 induló fényerőt kínál*. A 6 csoportban, 7 lencsetagot tartalmazó, 4 aszférikus lencsét – 6 aszférikus felületet – magába foglaló objektív megfelel a Leica szigorú szabványainak, és kivételes optikai teljesítményt nyújt. Ráadásul az újonnan kifejlesztett, egyenetlen vastagságú, konkáv folyadékfelszínű EA (extra magas törésmutatójú, aszférikus) lencse lehetővé teszi a 25 mm-es ultra-nagylátószögű kiváló optikai teljesítmény elérését úgy, hogy a lencseegység vékony, és a ház karcsú marad. A 25 mm-es ultra nagylátószögű objektív azonos fényképezési távolságból csaknem kétszer akkora területet fog be mint egy hagyományos 35 mm-es fényképezőgép. Ráadásul 3 megapixeles felbontás esetén az Extra Optikai Zoom funkció további nagyítást kínál, a CCD középső részének használatával a zoomteljesítményt 8,9-szerese növelve.

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 25-125 mm

2. A nagyszerű fotózás immár nemcsak a professzionális fotográfusok kiváltsága — Intelligens Auto mód

Az DMC-FX37 egy új ’AF-követés’ funkcióval gazdagítja az iA (Intelligens Auto) üzemmódot, mely olyan egymással összhangban működő funkciók összességét takarja, amelyek bárki számára egyszerűvé teszik a gyönyörű képek készítését.

iA üzemmódban a fényképezőgép aktiválja a Mega O.I.S.-t (optikai képstabilizátort), az Intelligens-ISO vezérlést, az Intelligens motívumprogram-választást, az Arcérzékelést és az Intelligens expozícióvezérlést. Ezzel leveszi a terhet a fotós válláról, aki így egyszerűen megkomponálja a képet és megnyomja a kioldó gombot azzal a biztos tudattal, hogy a kép tiszta, gyönyörű és tökéletesen exponált lesz.

Az új ’AF-követés’ funkcióval a felhasználó „rögzítheti” a fókuszt egy mozgó tárgyra. Ezután a fényképező automatikusan követi a tárgyat, amint mozog, fókuszban tartva azt, anélkül, hogy a felhaszálónak félig lenyomva kellene tartania az exponálógombot. Ez megkönnyíti a tökéletes pillanat megörökítését tisztán megfelelő élességgel, például, amikor gyermeket, kisállatokat, vagy sportjelenetet fotózunk.

Az Intelligens motívumprogram választás automatikusan kiválasztja 5 motívumprogram – Makró, Portré, Tájkép, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép – bármelyikét, amelyik legjobban illeszkedik a fényképezési helyzethez.

Az Arcérzékelés funkció képes megkeresni akár 15 arcot a képen és a fókuszt, illetve az expozíciót úgy beállítani, hogy azok tisztán és élesen kerüljenek megörökítésre. Az arcérzékelés az új modellben ráadásul még pontosabb. A készülék a fókusz és az expozíció folyamatos állításával tud reagálni még akkor is, ha az arc elfordul a kamerától. Az AF-követéssel kombinálva az Arcérzékelés segít a felhasználóknak az élesség mindenkori helyes beállításában. Az FX37 mindemellett a vaku használatakor esetlegesen fellépő vörösszem effektus azonnali digitális korrekciójára is lehetőséget nyújt.

Az Intelligens expozícióvezérlés kiküszöböli az alul-, illetve a túlexponált képeket. A funkció a sötét területek világosabbá tételével nagyobb dinamikát kölcsönöz a képeknek, de az új modellekben Immár egy automatikus háttérfény kompenzációt is alkalmaz, mely azonnal aktiválódik, ha a fényképező úgy érzékeli, hogy a fényforrás a téma mögött van. Ez igen hasznos, amikor az Intelligens expozícióvezérlés hatása nem elegendő az erős háttérfény miatt.

A gyors AF (autofókusz) rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép a témán tartsa a fókuszt felvételi üzemmódban, még akkor is ha az exponálógombot korábban nem nyomtuk le félig. Mivel az élesség így mindig a témához közel van beállítva, az autófókusz működési ideje minimális.

A fent emllített funkciókon túl az iA mód megörökli mindazokat az automatikusan működő alapvető funkciókat, melyekre a felhasználóknak szüksége van egy jó digitális fényképezőgépben. Ezek magukban foglalják a Mega O.I.S.-t, mely kiküszöböli a kézremegésből adódó elmosódást és az Intelligens ISO-vezérlést, mely az ISO-érzékenység állításával akadályozza meg az elmosódást, abban az esetben, ha a téma mozog a kép készítése közben. A Mega O.I.S. hagyományosan 1-es és 2-es üzemmóddal rendelkezik, illetve most már AUTO móddal is, mely kiválasztja a kettő közül a megfelelőbbet az alkalmazott gyújtótávolság függvényében.

A felhasználó mindezeket a hasznos, kényelmes, fotózást segítő funkciókat könnyedén aktiválhatja az iA mód egyszerű kiválasztásával.

3. Izgalmas lehetőségek a fotózás örömének kibővítésére a nagyfelbontású korszakban

Az összes Lumix fényképezőgép képes 1920 x 1080 képpontos HD (nagyfelbontású) fotókat készíteni, melyek tökéletesen alkalmazkodnak a széles (16:9)-es HDTV-n történő teljes képernyős vetítéshez. Az FX37 ezenkívül 1280 x 720p felbontású dinamikus HD mozgóképeket is készít, folyamatos, 24 képkocka/mp sebességgel a WVGA (848 x 480) és a normál VGA (640 x 480) felbontások mellett.* **

A frissen megjelent HD komponens kimeneti lehetőséggel a DMC-FX37-tel készített álló- és mozgóképeket pompás HD minőségben élvezheti. Ehhez csak egyszerűen csatlakoztatnia kell a fényképezőgépet egy nagyfelbontású TV-hez egy opcionális komponenskábel (DMW-HDC2) segítségével.

Az FX37 zenével kiegészített diavetítés lehetőségét is kínálja. Csak jelölje ki a képeket, melyeket meg akar mutatni és válassza ki a szelekcióhoz legjobban illő hangulatot a ’természetes’, ’lassú’, ’városi’ vagy ’swing’ lehetőségek közül, és máris érzelemmel teli diavetítést rögtönözhet az átúsztatás effektek széles választékával és a passzoló zenével, mindenféle bosszantó állítgatás nélkül. Ha 1920 x 1080 felbontású HD fotókkal csinálja a diavetítést, az opcionális komponenskábel használatával zenével kísért hatásos HD vetítést is élvezhet egy nagyképernyős HDTV készüléken.

*Mozgókép üzemmódban a felvételi idő hossza az SDHC/SD-memóriakártya kapacitásától függ. (A mozgóképenként 2 GB-os felvételnek megfelelő határig.) Ha a mozgókép minőségét HD, WVGA vagy VGA valamelyikére állítja, azt javasoljuk, hogy nagysebességű memóriakártyát használjon 10MB/s, vagy annál nagyobb átviteli sebességgel. Néhány lencsemozgásnak a hangja esetleg rákerülhet a felvételre.

**Az európai modellekben a mozgóképek folyamatosan 15 perc időtartamig rögzíthetők.

4. Nagysebességű, csúcsminőségű képfeldolgozó LSI: ’Venus Engine IV’

Az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV továbbfejlesztett jelfeldolgozó technológiát alkalmaz a még kiválóbb minőségű képek előállítása érdekében. A fényességi és a kromatikus jelfeldolgozó rendszerben párhuzamosan működő zajcsökkentés – mely technológia a megelőző Venus Engine III-ban lett megalapozva – sokkal kifinomultabb folyamatot eredményez. A rendszer először is a fényességi zajt szeparálja kétdimenziósan, megkülönböztetve a magas és az alacsony frekvenciájú zajokat, és csak a nyilvánvalónak tűnő alacsony frekvenciás zajokat küszöböli ki, a magas frekvenciájú zajokat – amelyek nagyban befolyásolják a felbontást – figyelmen kivül hagyja. Második lépésben sorban a különböző színek találkozásánál lévő határvonalak megjelenítésére vonatkozó információk aprólékosan eltárolódnak az élek precíz meghatározása érdekében, így a színfolyások mértéke drámaian lecsökken. Ez nemcsak tisztább képet eredményez magasabb ISO-érzékenységű felvétel esetén, de pontosan reprodukálja az alacsonyabb ISO-érzékenységgel készített felvételek kevéssé megvilágított területeinek a részleteit. A Venus Engine IV fokozza az érzékelési pontosságot és a korrekciós hatást mind a kézremegést megelőző Mega O.I.S., mind a mozgó témák elmosódását kiküszöbölő Intelligens ISO-vezérlés esetében.

A DMC-FX37-esben megtalálható Venus Engine IV képfeldolgozó áramkör szupergyors válaszidőt biztosít. A zárkioldási időkésedelem mindössze kb. 0,005 másodperc, míg a zár-intervallum kb. 0,9 mp*.’Sorozatfelvétel’ üzemmódban teljes felbontásban** másodpercenként 2,5 képkocka rögzíthető, nagysebességű sorozatfelvétel módban*** pedig hihetetlen 6 képkocka/másodperc elsütésére képes a készülék. Lehetőség van korlátlan sorozatfelvételre is***, amellyel addig fotózhat, míg a memórikártya be nem telik. Az újonnan beépített ’Vakus sorozatfelvétel’ mód pedig lehetővé teszi a sorozatfelvételt a vaku folyamatos használatával.****

A Venus Engine IV szintén támogatja a ’High sensitivity – Nagy érzékenységű’ üzemmódot***, mely képessé teszi a gépet akár ISO 6400-as beállítással is felvételt készíteni,. Ez elegendően érzékeny a majdnem teljes sötétségben vaku használata nélkül történő eredményes fotózáshoz.

Ez a csúcsteljesítményű elektronika energiahatékonyságát tekintve is kiváló, így az akkumulátor üzemidejét kiterjesztette 310 felvételig (CIPA) egyetlen töltéssel.

*Nem számítva az AF idejét

** Max. 5 kép ’standard’ módban / 3 kép ’fine’ módban.

***3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

**** A végtelen sorozatfelvétel sebessége változik a memóriakártya, a képméret, és a képtömörítési eljárás függvényében. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától és a képtömörítési eljárástól.

***** Max. 5 kép. 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

5. Széles látószögű, nagy, 2,5 collos, intelligens LCD 230 000 képpontos nagy felbontással a kényelmes fotózás és visszanézés érdekében

A tiszta, jól látható képet biztosító 2,5”-os LCD 230 000 képpontot tartalmaz, ami megfelelő részletességet kínál a képek komponálásakor és visszanézésekor egyaránt. Az ’Intelligens LCD’ funkció érzékeli a megvilágítási körülményeket és automatikusan megnöveli az LCD háttérvilágítását max. 40%-kal, amikor nyílt térben, napsütésben fotózunk, valamint beállítja a képfrissítés sebességét gyengén megvilágított környezetben, és kombinálja az összetett képpont-kiolvasási eljárással, ezáltal biztosítva a jól láthatóságot sötét helyzetekben. A megvilágítási körülményeket precízen feltérképezve és a fényerőt automatikusan a 11 fokozat valamelyikébe vezérelve, ez a funkció a legtökéletesebb láthatóságot adja a kijelzőnek bármilyen helyzetben, extra energia felhasználása nélkül.

6. Egyéb haladó funkciók

Az új DMC-FX37-es változatos funkciókat tartalmaz, hogy a felhasználó még több kényelmet és örömöt találjon a gyönyörű képek elkészítésében.

Az FX37-es összesen 25-féle motívumprogramot kínál a bármilyen fotózási körülményhez történő alkalmazkodás érdekében. Az új ’Pin Hole’ és ’Film Grain’ üzemmódok egyedi, filmesgép-szerű hatást és környezetet adnak a képeknek. Bemutatkozik egy új motívumprogram, a Transform mód, amelyik levágja és kinyújtja a képet, hogy a témát virtuálisan vékonyabbá vagy szélesebbé alakítsa át. Ez ’Ragyogás’ effekttel is rendelkezik, hogy az átalakítás még különlegesebb és érdekesebb legyen. A motívumprogramok tényleges hatása a felvétel elkészítése előtt már látható az LCD-kijelzőn.

A ’Kép szintezés’ egy másik olyan funkció, mely a fotózás utáni kényelmet szolgálja. Amikor egy kép kissé „lejt” jobbra, vagy balra, mert a fényképezőgép egy kissé ferdén volt tartva a kép készítése közben, akkor a ’Kép szintezés’ funkció vízszintesre forgatja a képet és levágja a felesleges széleket*.  

A 2.0 HS-kompatibilis USB port és a kb. 50 MB-nyi belső memória még tovább fokozza az FX37 kényelmes használatát.

A szórakoztató elektronikai iparágban szerzett óriási tapasztalatát igénybe véve a Panasonic elkötelezte magát amellett, hogy innovatív, csúcsteljesítményű fényképezőgépek és más korszerű digitális képrögzítő termékek bevezetésével egy új fényképezési kultúrát teremt meg.

*A felbontás csökken.

Részletes műszaki specifikációk a www.panasonic.hu oldalon olvashatók.