Cserélhető szenzorral: Ricoh GXR

0

A Ricoh néhány hete már megszellőztetett világújdonsága most hivatalos bejelentésre került. A Ricoh GXR névre keresztelt készülék azonban más mint az eddigiek, hiszen az objektívvel együtt a szenzort tartalmazó közös egységet is cserélhetjük.

Ebből a szempontból valóban világelső a gép, ahogy a gyártó nevezi, „interchangeable unit camera system” (cserélhető egységű fényképezőgép rendszer), első példánya. A Ricoh három téren emeli ki a rendszer előnyeit:

  • Az objektív, a szenzor és a feldolgozó processzor egy közös cserélhető egységben található, így minden esetben a felvételi szituációnak megfelelőt használhatjuk.
  • Jelenleg ez a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető objektíves kompakt fényképezőgépe.
  • A cserélhető egységnek hála a rendszer a későbbiekben bármilyen irányban szabadon fejleszthető lesz.

A rendszerhez egyelőre két cserélhető egység tartozik:>

Az S10 nevűt általános használatra fejlesztették, 1/1,7” méretű, 10 megapixeles CCD szenzorral és kisfilmes értéken 24-72 mm-nek megfelelő (3x optikai zoomátfogású) objektívvel. Az optika fényereje F2,5-4,4. A „csomag” tartalmazza ezenkívül a legújabb Smooth Imaging Engine IV típusú feldolgozórendszert is. Az egység a képérzékelő elmozdításán alapuló stabilizátort is kapott. Videofelvételnél legfeljebb VGA felbontásban (640 x 480 pixel) dolgozhatunk.

Az A12 típusszámú egységet a makrofotózást kedvelőknek készítették. Belsejében egy 23.6 mm×15.7 mm (APS-C) méretű, 12,3 megapixeles CMOS szenzor került, mely elé egy 50mm ekvivalens, F2,5 fényerejű fix objektív került. Az objektíven manuális fókuszgyűrű, belsejében pedig 9 lencse, köztük aszférikus lencsetag is található. A feldolgozást a GR Engine III rendszer végzi. Ha ezzel az egységgel szeretnénk videót felvenni, 1280 x 720 képpontos HD felbontás is választható.

A magnéziumvázas alapgép, melyre az egységek csatlakoztathatók, egy új fejlesztésű, 3” képátlójú, 920 000 képpontos LCD kijelzőt kapott, 100%-os lefedettséggel. A gépre külső vakuk is csatlakoztathatók a beépített mellett, melyekből a gyártó a GF-1-es típust ajánlja. A rendszerhez számos kiegészítőt is kínál a Ricoh, így például mindkét egységhez alapból jár egy-egy puhatok, de vásárolhatunk napellenzőket, adaptert (melyre tele- és nagylátószögű konverterek helyezhetők), továbbá a vakupapucsra csatlakoztatható, 90 fokban felhajtható, elektronikus keresőt is.

A Ricoh GXR alapgép 459 eurós ajánlott forgalmi áron kerül bevezetésre, az S10-es, zoomos alapegységet 370, az A12-es makro kittet 670 eurós bevezető áron kínálja majd a gyártó.