Canon EOS 6D

0

Úgy tűnik a konkurens mellett a Canon mérnökei sem tétlenkedtek, hogy valami megoldást találjanak az olcsóbb full frame DSLR-re. Korábban az EOS-5D és utódai jelentették a legolcsóbb, teljes kisfilmes képkockát nyújtó alternatívát, most viszont itt az árat még tovább nyomó Canon EOS-6D, mely egy-két apróságban még a legutóbbi 5D Mark III-on is túltesz. Ilyen például a beépített sztereó mikrofon, valamint az integrált Wi-Fi és GPS, no és a különlegesen érzékeny fókuszrendszer.

A haladó amatőr kategóriába szánt tükörreflexes fényképezőgép 35,8×23,9 mm-es CMOS szenzort kapott, mely 20 megapixeles. Ugyanazt a Digic 5+ feldolgozórendszert találjuk benne, mint a nagyobb modellben. Hasonló a 63-zónás fénymérési rendszer is, az autofókusz viszont szerényebb a maga 11 fókuszpontjával. Ezek közül a középső mező különösen érzékeny, így akár -3 fényértéknél is működőképes.

Az érzékenység a nagyokhoz hasonlóan elég széles skálán állítható. Alapból ISO100-25600 tartományt kapunk, mely ISO50-re, vagy ISO102400-ig kiterjeszthető. Ebben a modellben is megjelenik a HDR funkció, némileg egyszerűbb változatban, hiszen ezúttal csak a végeredményt menthetjük. Adott továbbá a Multiexpo mód is, mellyel több felvételt készíthetünk egyetlen „kockára”.

A videofelvétel ezúttal is fullHD felbontást kínál, a megszokott 24, 25 és 30 kocka/mp-es képfrissítési sebességekkel. A mozgókép módban manuális beállítások is elérhetők.

Sorozatban lassabb a gép mint nagyobb társai, de a 4,5 kép/mp-es teljesítmény így is jobb egy hajszállal mint például az EOS 5D Mark II-é.

Érdekes újdonság az EOS Remote támogatás, melynek segítségével iOS és Android alapú mobil eszközről is távvezérelhető a fényképezőgép.

Az EOS-6D 100ezer expozícióval tesztelt zárszerkezetet kap és SD/SDHC, valamint SDXC memóriakártyákat fogadó foglalatot.

A Canon EOS-6D főbb tulajdonságai:

  • 35,8×23,9 mm-es Full frame 20,2 megapixeles CMOS képérzékelő
  • DiGiC 5+ képfeldolgozó rendszer
  • 11-pontos AF rendszer, -3 Fé-től működőképes (5D Mark II: -0,5 Fé-től, 5D Mark III: -2 Fé-től)
  • 63 zónás fénymérés (5D Mark II: 35 zónás)
  • ISO100-25600 érzékenység (ISO50 és 102400 értékekre kiterjeszthető)
  • Full HD videó, 24, 25 és 30 kocka/mp sebességgel és sztereó hanggal
  • Manuális beállítások mozgóképnél is
  • 3″-os, 3:2 oldalarányú, 1,04 millió képpontos LCD
  • Expozíció késleltetés: 60 ms (5D Mark II: 75 ms)
  • 4,5 kép/mp sorozat
  • 97%-os keresőkép lefedettség
  • HDR mód
  • Többképes expozíció
  • Beépített Wi-Fi és GPS
  • Canon EOS Remote támogatás iOS és Andriod vezérléshez
  • 100 000 expozícióval tesztelt zárszerkezet
  • 144,5×110,5×71,2 mm, 770 gramm
  • SD kártyafoglalat, UHS-1 kompatibilitás

Sajtóközlemény:

Lépjen be a teljes képmezős vi-lágba: a Canon bemutatta a világ legkisebb és legkönnyebb, teljes képmezős DSLR-gépét – az EOS 6D-t

Budapest, 2012. szeptember 17. – A Canon ma megjelentette a fényképezés ko-moly rajongóinak szánt legújabb EOS DSLR fényképezőgépét – az EOS 6D-t. Az EOS 60D-hez hasonló méretű és súlyú EOS 6D a világ legkisebb és legkönnyebb DSLR-gépe, amelyben teljes képmezős CMOS-érzékelő található, így utazáshoz, portré- és tájképfotósok számára egyaránt ideális. A modell új belépési pontot jelent a Canon teljes képmezős kínálatába, és tökéletes választás azok számára, akik jobban kézben akarják tartani a mélységélességet, vagy éppen az EOS rendszer nagylátószögű EF objektívjeinek bőséges választékával kívánják maximalizálni felvé-teleik hatásosságát.

Az EOS 6D egy nagyteljesítményű, teljes képmezős képfeldolgozó rendszert alkal-maz és alacsony megvilágításnál is kiváló teljesítményt nyújt – mindezt kompakt ro-busztus, könnyű kivitelben. Az EOS-modellek közül elsőként Wi-Fi- és GPS- kap-csolatot is kapott a készülék helyett fényképezőgép, így a fényképészek menet köz-ben készíthetik el lenyűgöző képeiket, láthatják el helyadatokkal és továbbíthatják azokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy számítógépre, a felhőbe vagy okostelefonokra.

Nagyszerű képek minden körülmény között
Az EOS-innováció 25 évét hasznosító EOS 6D egy újonnan tervezett, 20,2 megapi-xeles, teljes képmezős CMOS-érzékelőt kapott, amelynek képeiből akár poszterméretű nyomatok is készíthetők, illetve bátran vághatóak a minőség feladása nélkül. A natív 100–25600 (50–102400-ra kiterjeszthető) ISO-tartomány szintén min-den eddiginél egyszerűbbé teszi az éles, természetes képek készítését majdnem tel-jes sötétségben is.

Az új, 11 pontos AF-rendszer is az eddigi legjobb teljesítményt kínálja alacsony meg-világításnál az összes valaha készült Canon AF-rendszer közül. Az akár -3 Fé (a teli-hold fényének megfelelő) megvilágításban is működő fókuszálással a tárgyak a leg-nagyobb kihívásokat támasztó fényviszonyok közepette is fókuszban tarthatók – va-gyis éjjel is szabadon készíthetők tájképek vagy portrék, és kapható el a kompozíció valódi atmoszférája, minimális zaj mellett.

Maximálisan kiélhető kreativitás
A teljes képmezős érzékelő alkalmazásával jobban kézben tartható a mélységéles-ség a portréknál: könnyebben kiemelhető a téma a látványos, elmosott háttérrel. Az EOS 6D-vel kiaknázható a nagylátószögű EF objektívek teljes potenciálja és egy ha-talmas tájkép minden apró részlete rögzíthető a 8-tól 800 mm-ig terjedő gyújtótávol-ságú modellekkel. A nagyteljesítményű DIGIC 5+ képfeldolgozás egy sor automatikus módot és kreatív felvételi funkciót kínál a teljes kézi vezérlés mellett, hogy maximális rugalmasságot biztosítson a felhasználók legszélesebb köre számára.

Az EOS 6D speciális funkciók bőséges tárházával segíti a fényképészeket a kiemel-kedő minőségű tájképek és portrék készítésében. HDR módban bonyolult megvilágí-tási helyzetekben is megragadhatók mind a csúcsfények, mind a sötétebb részek, a Többszörös expozíció funkcióval pedig akár 9 felvétel is készíthető egyetlen képre a fényképezőgépen belül, drámai hatást elérve a végső képen. A csendes mód vissza-fogottabb működést tesz lehetővé például portré- vagy esküvői fényképezéshez, az egytengelyes elektronikus horizont (vízszint) pedig a keresőben és az LCD-kijelzőn is megjeleníthető, garantálva, hogy a kép komponálásakor a horizont vízszintes legyen.

Megosztásra készült
Az EOS gépek közül elsőként beépített Wi-Fi kapcsolatot tartalmazó EOS 6D-vel a fotósok a felvétel elkészülte után azonnal megoszthatják képeiket. A képek továbbít-hatók vezeték nélkül külső tárolóeszközökre, feltölthetők a Facebookra és a YouTube-ra, vagy éppen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül ki is nyomtathatók egy Wi-Fi-s Canon-nyomtatón. A filmek és képek megtekinthetők a DLNA-ra felkészített HDTV-ken is – a nagy képernyőn kiváló minőségben megjelenítve. Egy vezeték nél-kül csatlakozó okostelefon használható a fényképezőgép távvezérlésére is, a felvétel és a fókusz beállításainak módosítására, majd a kioldó távoli elsütésére és a felvett kép megtekintésére is.

Az EOS 6D beépített GPS-ével a képekhez hozzákapcsolhatók a földrajzi adatok még a felvétel közben. A GPS naplózási funkciót bekapcsolva az utazók pontosabb képet rögzíthetnek az útjukról és a mellékelt Map Utility szoftverrel meg is jeleníthetik azt.

Robusztus, intuitív kialakítás
Mindössze 144,5 x 110,5 x 71,2 mm-es méretű és 770 g súlyú EOS 6D az eddigi valaha készült legkompaktabb teljes képmezős DSLR. Por- és cseppvédett, magnéziumötvözet váza robusztus védelmet biztosít, a gombok elrendezése pedig természetesen kézreálló, ösztönösen kezelhető. A fényképészek megkapó részletes-séggel és természetes színekkel nézhetik meg felvételeiket a nagy, remek felbontá-sú, 7,7 cm (3,0”) átmérőjű Clear View LCD-képernyőn, amely egy továbbfejlesztett tükrözésgátló bevonatot kapott, hogy ragyogó napsütésnél és extrém szögekből is jól látható legyen.

Az új BG-E13 akkumulátortartó markolat extra tápellátást biztosít a hosszabb fotó-zásokhoz, ugyanakkor megkönnyíti a felvételt mind függőleges, mind vízszintes irányban. Két LP-E6 akkumulátorral használva az akkumulátortartó markolattal meg-duplázható a készíthető felvételek száma, de a nagyobb kényelem és rugalmasság érdekében ceruza- (AA-) elemekkel is használható.

EOS 6D – A legfontosabb jellemzők

  • Teljes képmezős, 20,2 megapixeles érzékelő
  • Tartós, könnyűsúlyú kialakítás
  • Max. ISO 25600 (kiterjeszthető ISO 102400-nak megfelelő értékre)
  • –3 Fé-ig használható, 11 pontos AF
  • GPS3 a földrajzi adatok rögzítéséhez
  • Wi-Fi2 fájlátvitel és távvezérlés
  • Full-HD video

Az anyag kiadásakor pontos információ a Canon felmérése szerint ( 2012. szeptember 17.)
2 A Wi-Fi-támogatás készülékenként és régiónként eltérhet
3 A GPS használata egyes országokban vagy régiókban korlátozott lehet. A GPS használata során be kell tartani a használati hely, illetve ország jogszabályait és előírásait, beleértve az elektronikus eszközök használatára vonatkozó korlátozásokat is.
4 A CIPA-irányelvek szerint (690 g csak a váz)

20,2 megapixeles, teljes képmezős Canon CMOS-érzékelő
Az újonnan fejlesztett, teljes egészében házon belül tervezett és gyártott, 20,2 mega-pixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelő nagyobb felbontást és a mélységélesség jobb szabályozását kínálja, és ezzel nagyon sokféle téma fotózását teszi lehetővé akár A/3-nál is nagyobb méretben, portréktól a tájképekig.

Az érzékelő speciális CMOS-architektúrája hasonló teljesítményt kínál, mint a még fejlettebb EOS 5D Mark III, még a nagy ISO-értékenységeknél is nagy dinamikatar-tománnyal és alacsony zajjal, mindezt alacsony fogyasztás mellett. Az egyes képpon-tokban található, továbbfejlesztett tranzisztorokat tartalmazó, új fotodiódák kiváló ér-zékenységűek, a hézagmentes mikrolencsék pedig kiemelkedő fénygyűjtő képessé-gükkel segítik a jobb minőségű képek készítését alacsony megvilágítási szint mellett is.

A Canon CMOS-technológiája fejlett zajszűrő áramköri kapcsolásokat alkalmaz min-den egyes pixelhelyhez, gyakorlatilag zajmentes képeket produkálva és igen széles, 100–25600 natív ISO-tartományt biztosítva (ez 50–102400-re is kiterjeszthető). A nagysebességű, 14 bites jelátalakítás a Canon DIGIC 5 képfeldolgozó processzorá-val együtt sima tónusátmeneteket és természetes színeket eredményez. A négycsa-tornás kiolvasás segít a nagysebességű sorozatfotózásban: másodpercenként 4,5 kép készíthető teljes felbontásban.

DIGIC 5+
A képadatokat a Canon DIGIC 5+ processzora dolgozza fel, amelyet kifejezetten a fényképezőgép CMOS-érzékelőjéhez terveztek. A DIGIC 5+ processzor alkalmazá-sával az EOS 6D igen gyorsan képes felvételeket készíteni, teljes felbontás esetén 4,5 kép/mp sebességgel – maximális részletességgel, pontos színekkel, alacsony zajjal, mindenféle körülmények között.

A CMOS-érzékelővel együttműködve a DIGIC 5+ processzor lehetővé teszi a jó kép-minőségű fotók készítését olyankor is, amikor nagy sebességre és magas ISO-érzékenységre van szükség. Többszörösen exponált képek is rögzíthetők, valamint lehetőség van a fényképezőgépen belüli HDR-fotózásra. A fényképezőgép az axiális és laterális kromatikus aberrációt minden felvett kép esetében korrigálja, még maxi-mális sebességű fotózás esetén is.

11 pontos AF-rendszer
Az EOS 6D-ben egy új AF-érzékelőt használó, 11 pontos AF-rendszer található. Az új AF-érzékelő pixelkonfigurációt tovább finomították, több vonallal a középső AF-pontnál, hogy pontosabban lehessen fókuszálni az extrém alacsony, akár –3 Fé – a holdfénynek megfelelő – megvilágítási helyzetekben is.

GPS
Az EOS 6D az első EOS-gép, amelyben beépített GPS található a hely adatainak képfájlba rögzítéséhez. A GPS Logger (naplózás) funkció egy meghatározott időn át rendszeresen frissíti a fényképezőgép GPS-pozícióját, így a megtett út később meg-tekinthető egy PC-n.

A GPS a pontos időbeállításra is használható, az UTC-időt a műholdról lekérve; így a fényképezőgép belső órája mindig a lehető legpontosabb lesz.

Wi-Fi kapcsolat
Az EOS 6D az első EOS-gép, amelyben beépített vezeték nélküli kapcsolat található, így fényképezés után a fotós az alábbi készülékekre tudja elküldeni a képe-ket:

  • A Canon Wi-Fi-s fényképezőgépei és nyomtatói
  • Számítógépek
  • Felhő alapú tároló- és egyéb szolgáltatások (CANON iMAGE GATEWAY, YouTube, Facebook, Twitter stb.)
  • Okostelefonok és táblagépek, amelyeken telepítve van az ingyenesen elérhető EOS Remote Android- vagy iOS-alkalmazás
  • Közvetlenül DLNA-kompatibilis HDTV-kre

Az EOS Remote használatával az EOS 6D vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is vezérelhető: módosíthatók a fényképezőgép beállításai és felvételi módjai, állítható a fókusz az Élőkép képernyőn és kioldható a zár az állókép elkészítéséhez vagy a film-felvétel indításához. Az EOS Remote alkalmazással az EOS 6D-vel készült képek megtekinthetők és felküldhetők a népszerű közösségi hálózatokra és más felhő alapú szolgáltatásokra, így azonnal másokkal is megoszthatók a kedvenc képek.