Canon PowerShot G15

0

A Canon a nagy képérzékelős G1X után is folytatja a G12-vel megszakított csúcskompakt szériáját. A nagy múltú sorozat legfrissebb modellje elődjéhez hasonlóan 1/1,7″-os érzékelőt kapott, mely ezúttal egy CMOS. A 10 megapixeles felbontás helyett most 12-őt sikerült a szenzorra préselni, a megnövekedett adatmennyiségről pedig egy új DIGIC 5 processzor gondoskodik.

Az érzékenységet ISO80-12800 között állíthatjuk, akár manuálisan is, hiszen ennél a gépnél is megkapjuk az összes kézi beállítási lehetőséget.

A gyártó az objektív terén is igyekezett továbblépni, ami sikerült is. Az 5x-ös zoomátfogás és a 28-140mm-nek megfelelő gyújtótávolság ugyan a korábbi modellt idézi, ám az ehhez társuló F1,8-2,8-as fényerő kiváló érték, jócskán meghaladva a korábbit.

A Canon javított AF teljesítményt ígér az új modellel kapcsolatban, sőt kisebb lett a zárkésleltetési idő is, melyek révén sokkal gyorsabban befogható és megörökíthető a kívánt téma.

Mozgókép módban már alap elvárás a FullHD felbontás, így a korábbi 720 sor helyett már 1080 sort kapunk, 24 kocka/mp-es képfrissítéssel és sztereó hanggal.

A készülék hátuljára egy 3″-os, ezúttal is fixen beépített LCD került. A kész képek és videók SD/SDHC, vagy SDXC kártyákra menthetők. Áramellátásáról a mellékelt lítium-ion akkumulátorral gondoskodhatunk.

A Canon PowerShot G15 500 dollár körüli áron kerül forgalomba.

A Canon PowerShot G15 főbb tulajdonságai:

 • 12,1 megapixeles CMOS képérzékelő
 • DiGiC 5 feldolgzoórendszer
 • ISO80-12800 érzékenység
 • F1,8-2,8 fényerejű ű objektív
 • 5x-ös optikai zoomátfogás (28-140mm ekv.)
 • Javított AF teljesítmény
 • Kisebb zárkésleltetési idő
 • Full HD videó, 24 kocka/mp sebességgel
 • 3″-os LCD
 • SD kártyafoglalat

Sajtóközlemény:

A Canon bemutatta az f/1,8-as PowerShot G15-öt és a világ első 50x optikai zoomos kompakt fényképezőgépét , a PowerShot SX50 HS-t

Budapest, 2012. szeptember 17. – A Canon ma bemutatta a PowerShot G15-öt és a PowerShot SX50 HS-t – két új, innovatív, kompakt fényképezőgépet, amelyek jól demonstrálják a Canon szakértelmét az új generációs objektívek tervezése terén. A PowerShot G15-ben található a PowerShot G sorozat eddigi legnagyobb fényerejű objektívje, egy új, f/1,8-2,8, 5x zoom objektív, amely a fényképészek számára extra széles rekeszt biztosít a fényképezőgép teljes fókusztartományában. A PowerShot SX50 HS pedig a világ első 50x optikai zoomot1 kínáló kompakt fényképe-zőgépe, amely nem csak átütő teljesítményre képes, de tovább finomított kézi vezér-léssel rendelkezik és támogatja a RAW formátum használatát.

A felsőkategóriás minőséget, a kategória legjobb teljesítményét és kompakt méretet kereső, képzett felhasználók számára mindkét PowerShot modell a Canon méltán híres képfeldolgozási technológiáit kínálja, kiemelkedő minőségű állóképek és Full HD felbontású videók készítéséhez. Mindkettőben megtalálható a díjnyertes HS rendszer, amely rendkívül jól teljesít alacsony megvilágításnál, és egyéb körülmények között is kivételesen alacsony zajszintet biztosít. A Canon Intelligens IS funkcióval bővített optikai képstabilizátorával a kamera teljes fókusztartományában a lehető legélesebb kép készíthető, a kézi vezérlés és a RAW fájlok támogatása pedig maxi-mális szabadságot ad a fényképészeknek a képek rögzítése és feldolgozása terén.

Új generációs objektívtervezés
A PowerShot G15 és PowerShot SX50 HS új, csúcstechnológiás, precíziós Canon objektívet kapott, amelyek sokféle kreatív megoldás használatát teszik lehetővé. A PowerShot G15 szuperfényes helyett szuper fényerős, f/1,8-2,8 objektívje új, nagy fénytörésű üveg felhasználásával készült, és egy olyan speciális, többféle anyag ke-verékéből álló bevonattal van ellátva, amely nanométeres pontossággal képes a meghatározott hullámhosszú fény irányítására. Az 5x optikai zoom kiemelkedő sokol-dalúságot kínál, f/1,8 rekesszel a 28 mm-es nagy látószögnél, és f/2,8 rekesszel a maximális, 140 mm-es fókusztávolságnál. Ez rendkívül nagy szabadságot ad akkor, ha alacsony megvilágításnál, a pillanat megragadásához nagy zársebességet hasz-nálva kell fényképezni, illetve hozzájárul az állóképek atmoszférájának feljavításához a kisebb mélységélességgel, a fényképezőgép teljes zoomtartományában.

Azok számára, akik a távoli tárgyak részleteit is el akarják kapni, a PowerShot SX50 HS a Canon kompakt fényképezőgépeiben található eddigi legerősebb optikai zoomot kínálja. A kategória vezető optikai megoldása 13 lencsetagból áll: három UD lencse-tag egy tíztagú optikai elrendezésben – kivételes teljesítményt biztosítva a hatalmas, 50-szeres optikai zoomtartományban. Az újonnan tervezett, ultrahangos motor (USM) és lengőtekercses motor (VCM) garantálja a gyors és közel zajtalan zoomolást a 24 mm-es, nagy látószögtől egészen az 1200 mm-es maximális tartomá-nyig, a ZoomPlus pedig digitálisan terjeszti ki a zoomolást a 100-szoros határig, megőrizve a jó képminőséget.

A PowerShot SX50 HS továbbfejlesztett Zoombeállító segédfunkciója most már Ke-res és Zár funkciókat is tartalmaz, amelyek célja, hogy segítsen a fotósoknak ráke-resni és rázárni a tárgyakra az objektív tele tartományában. Az objektív törzsén talál-ható külön Keresés gombbal az objektív kizoomol, hogy újra rákeressen a tárgyakra. Miután a tárgy megvan, a gombot elengedve az objektív automatikusan visszazoomol a tele fókusztávolságra. A Zár gomb segítségével pedig egy hatékony optikai képstabilizátor (IS) mód kapcsolható be, amely segít a tárgyat a kereten belül tartani a felvétel elkészültéig.

Tűéles képek optikai képstabilizátorral
A Canon iparágvezető optikai képstabilizátor-technológiája korrigálja a fényképező-gép bemozdulásából származó problémákat, az állóképek elmosódásait és a video-felvételek rázkódását. A négy- (PowerShot G15), illetve 4,5 lépéses (PowerShot SX50 HS) optikai képstabilizátor garantálja, hogy a felvételek élesek, tiszták és rész-letesek legyenek telefotó állásnál vagy alacsony megvilágítás esetén is. Ezen felül az Intelligens képstabilizátor automatikusan felismeri a felvételi helyzetet, és a hétféle lehetőség közül a legmegfelelőbb képstabilizálási eljárást alkalmazza. A PowerShot SX50 HS-ban az új, speciális Dinamikus képstabilizátor mód is megtalál-ható, amely az elsősorban a járás vagy mozgás közben felvett videókra jellemző, forgó típusú kamerarázkódást csökkenti.

Felsőkategóriás képminőség és sebesség
Mindkét modellben a Canon HS System rendszer található – egy nagy érzékenységű, 12,1 megapixeles CMOS-érzékelő és a hatékony DIGIC 5 képfeldolgozó processzor együttese. A PowerShot G15-be egy új, 1/1,7 típusú, nagy érzékenységű Canon CMOS érzékelő került, amely elődjénél is hatékonyabban gyűjti a fényt, és komoly rugalmasságot biztosít alacsony megvilágítású felvételek készítésekor is. A nagy – akár 12800-as – ISO-érzékenység rossz fényviszonyok között is lehetővé teszi a nagy zársebességek használatát és a sorozatfelvételek gyorsabb készítését. A két modell nagyteljesítményű DIGIC 5 jelfeldolgozását a kifinomult érzékelőkhöz optima-lizálták, hogy a képzajt mindenféle megvilágítási helyzetben a lehető legalacsonyabb szinten lehessen tartani.

A két modell továbbfejlesztett autofókusz (AF-) rendszerével könnyedén készíthetők élesre állóképek. A PowerShot G15 AF sebessége egészen kivételes – mindössze 0,17 mp nagy látószögnél. Ez 53 százalékkal jobb, mint amire a PowerShot G12 ké-pes volt, így jelenleg ez az eddig készült leggyorsabb kompakt Canon fényképező-gép.

A mindkét modellen elérhető Nagy sebességű sorozat HQ mód szintén segít a kiváló minőségű, teljes felbontású képek készítésében gyorsan mozgó tárgyakról. A PowerShot SX50 HS másodpercenként 13 képet készítve képes megragadni a pilla-nat törtrésze alatt zajló eseményeket, így például tökéletes a vadon élő állatok fotó-zásához; a 10 kép/mp sorozatfelvételi sebességű PowerShot G15 pedig ideális a gyorsan zajló események rögzítéséhez.

Kreatív rugalmasság kézi vezérléssel és automatikus módok-kal
A Canon EOS DSLR-ekhez hasonló szintű kézi beállítási lehetőségeket kínáló két fényképezőgéppel szabadon állíthatók az olyan paraméterek, mint a rekesz, a záridő, a fehéregyensúly és az ISO-érzékenység. Mindkét modellben többféle képarány használatát is támogatja a RAW mód, vagyis a fotósok az utómunkálatok során több-féle képaránnyal is kísérletezhetnek.

A lehető legjobb kép készítését egy sor automatikus felvételi funkció is segíti. A Smart Auto mód speciális kompozíciófelismerési technológiákat alkalmazva választja ki a legmegfelelőbben az 58 különböző helyzet közül, az Arcazonosító pedig intelli-gens módon azonosítja az ismerősök vagy családtagok előre megadott arcát és úgy módosítja a beállításokat, hogy mindig a lehető legjobban nézzenek ki. A többterüle-tes fehéregyensúly-javítás automatikusan módosítja a színárnyalatokat a beltérben, különféle fényforrással készült felvételeken, hogy azok természetesebbnek tűnjenek.

Komoly fotósok gépei
A PowerShot G15 a PowerShot G sorozat tervezési jellegzetességeit mutatja, remek kezelhetőséget kínálva a mindennapos használathoz. Könnyű, alumínium váza mint-egy 17 százalékkal kisebb a PowerShot G12-nél, így ideális társ egy DSLR fényké-pezőgép mellé.

A gyors, egykezes működtetéshez tervezett PowerShot G15 kétszintes felső tárcsát, egy elülső tárcsát, egy külön Videofelvétel gombot és gyorsbillentyűket is tartalmaz – így igen könnyű a két felvétel között a fényképezőgép beállításait elérni és módosíta-ni. Az éles, 920 ezer képpont felbontású, 7,5 cm-es (3,0’’) PureColor II G képernyő ideális a komponáláshoz és a lejátszáshoz, széles betekintési szöget kínál, edzett üveg borítása pedig megnöveli a tartósságát és láthatóságát. Az optikai kereső alter-natívát kínál az élőképes kompozícióval szemben, az objektíven való keresztülnézés hagyományosabb élményét nyújtva.

A DSLR-gépek megszokott érzését kompaktabb formában kínáló PowerShot SX50 HS markolata úgy került kialakításra, hogy biztonságos érzést nyújt a kézben és ideális az ultra-zoom felvételek készítéséhez. Az 50x optikai zoom tar-tomány rugalmasságához képest kiemelkedően kompakt PowerShot SX50 HS egy vezérlőtárcsát biztosít a rendszermenük könnyű eléréséhez és a bennük való navigá-láshoz, valamint külön akciógombokat, például egy Videofelvétel gombot is. Elektro-nikus keresőjével, valamint az állítható dőlésszögű, 7,1 cm-s (2,8’’) PureColor II VA LCD-képernyőjével a felhasználók kedvük szerint alakíthatják ki felvételeiket, és több-féle szögből is fotózhatnak.

Azonnali Full HD videók
A szuperéles videók rögzítésére is tökéletes PowerShot G15 és PowerShot SX50 HS 24 kép/mp sebességgel teszi lehetővé a Full HD (1080p) fel-bontású videók készítését. A fényképezőgépek optikai zoomja mozgókép-felvétel közben is használható, az autofókusz (AF) pedig a videokészítés során is garantálja a képek élességét és tisztaságát, illetve hogy a tárgyak fókuszban maradjanak. Mind-két modell képes jó minőségű, sztereo hang felvételére.

Kísérletezzen a Canon-tartozékokkal
Mindkét új PowerShot modell kompatibilis a Canon-tartozékok széles körével, lehető-vé téve a fotóstáska praktikus eszközökkel bővítését. A vakupapucs segít a fotósok-nak kísérletezni a kreatív vakus fényképekkel, mivel a Canon Speedlite vakuk egész sorát felhasználhatóvá teszi; az objektív szűrőadaptereivel pedig a Canon EOS szű-rők széles tartománya válik használhatóvá. Mindkét modell kompatibilis az RS-60E3 távkioldóval, ami tökéletes a hosszú expozíciók vezérlésére, illetve az éjszakai felvé-telekhez, a fényképezőgép rázkódásának csökkentésére. A PowerShot G15-höz egy új vízálló tok (WP-DC48) is kapható – tökéletes azok számára, akik a lenyűgöző ten-geri életet kívánják fotózni.

PowerShot G15 – a legfontosabb jellemzők:

 • Nagy fényerejű, f/1,8-2,8, 28 mm, 5x Canon zoom objektív
 • 12,1 MP CMOS; HS rendszer DIGIC 5-tel
 • 4 fokozatú Intelligens képstabilizátor
 • 7,5 cm-es (3,0”) LCD; OVF
 • Elülső tárcsa, teljes kézi vezérlés, RAW
 • Full HD videók, HDMI-CEC
 • Gyors autofókusz
 • Smart Auto és arcfelismerés
 • HDR mód
 • Tartozékok

PowerShot SX50 HS – a legfontosabb jellemzők:

 • 50x ultraszéles látószögű zoom
 • 4,5 lépéses optikai képstabilizátor. Intelligens képstabilizátor
 • 12,1 MP HS rendszer és DIGIC 5
 • Full HD, HDMI
 • 7,1 cm-es (2,8″) állítható dőlésszögű LCD, EVF
 • Kézi módok, RAW
 • Továbbfejlesztett Zoombeállító segéd
 • Smart Auto, többterületes fehéregyensúly
 • Nagy sebességű sorozat HQ

2012. szeptember 17-én érvényes állítás
2 35 mm-es formátumban
3 A PowerShot G15 max. ISO 12800-as érzékenységgel tud felvételeket készíteni. A PowerShot SX50 HS max. ISO 6400-as érzékenységgel tud felvételeket készíteni.
4 Az új CIPA szabvány szerint