Illés Anikó: Tekintet és narratívum előadás (videó)

0

Egy fotó első látásra is hatással van ránk, de egy művészeti alkotásnál már nem mindegy, mennyi időt töltünk a fotó előtt, hogyan fogadjuk be a látványt. Tulajdonképpen egy kép ránk ható élménye egy időbeli folyamat, aminél maga az időtartam is fontos szerepet tölt be.

A Capa Központ a Budapest FotóFesztivál 2021 részeként online előadás-sorozatot indított, amelynek első előadója Illés Anikó (PhD, habilitált egyetemi docens, művészetpszichológus és esztéta) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének oktatója.
Az előadás a közlemény alatt tekinthető meg!

Illés Anikó: Tekintet és narratívum

Képeket nézni lehetséges pár másodperc alatt, sőt a másodperc tört része alatt is. Azonban az időnek mégis kitüntetett szerepe van látásban, különös tekintettel művészeti intencióval született látványok esetében. Az explorációval töltött idő meghatározza a befogadást. A jelentésadás, a tetszés és tulajdonképpen az élmény egésze időben zajló folyamat. Ennek a folyamatnak az elbeszélő jellege kap hangsúlyt az előadásban szemmozgások vizsgálatát értelmezve.

Illés Anikó (PhD, habilitált egyetemi docens, művészetpszichológus és esztéta) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének oktatója. Kutatási területei: a vizualitás, a pszichológia és az oktatás interdiszciplináris megközelítései (észlelés, tetszés, múzeumi és esztétikai élmény, kreativitás, kutatás és alkotás vizsgálata stb.), valamint a képek elemzése, mint kutatási módszer a pszichológiában.

A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia – a Capa Központ online előadás-sorozata

A Capa Központ nyitását követően látható Gyógyír című csoportos fotográfiai kiállítás nyolc alkotója 2019 decemberében arra kapott felkérést, hogy a fotográfia médiumán keresztül keressen választ a következő kérdésekre: Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? Röviden megfogalmazva a kérdést: hogyan legyünk jól? És milyen szerepe lehet mindebben a fotónak?

A kiállításon az válik láthatóvá, hogy a „jól lenni” dilemmájára az eltérő alkotói pozíciók által különféle fotográfiai koncepciók fogalmazódnak meg: a személyes történetek azonosulást kínálnak, különböző élethelyzetekből nézve pedig nemcsak balzsamként ható felismeréseknek, hanem további kérdések feltevésének is lehetőséget adhatnak.

Az A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia című online előadás-sorozat e kérdések elméleti aspektusait hivatott feltárni. Az online programra meghívott előadókat – Forgács Péter, Gács Anna, Illés Anikó, Perenyei Mónika, Judy Weiser – arra kértem, hogy előadásaikkal reflektáljanak a fotográfia lélektani, önismereti, önéletrajzi vagy épp analitikus aspektusaira.

A videó-előadások 2021. március 29-től hétfőnként (március 29., április 5., április 12., április 19., április 26.) 18 órától a Capa Központ Facebook és Youtube csatornáján lesznek láthatók.

Gellér Judit kurátor