Kihirdették a World Press Photo győzteseit

0

51. alkalommal rendezték meg a világ sajtófotósainak nívós fotópályázatát, a World Press Photo-t.

2007-ben 125 országból 5019 fotós küldött be pályázati képet. Ez a korábbi évekhez képest 12,5%-os növekedést jelent.
A nevezők által összesen 80536 felvételt került a pályázatra, ezen képek 80%-a már elektronikus úton jutott a szervezőkhöz .

A zsűri 10 kategóriában 59 fotográfust díjazott. A fotósok Ausztrália, Belgium, Bulgária, Kanada, Kolombia, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Japán, Kína, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Dél Afrikai Köztársaság, Spanyolország, Svájc, Hollandi, Nagy-Britannia, USA és Zimbabwe színeiben indultak.

Tim Hetherington fotója

Az első helyezett fotót az angol Tim Hetherington készítette 2007. szeptember 16-án Afganisztánban, egy amerikai katonáról, aki a Restrepo bunkerben pihen. A bunker az osztagban harcoló egyik katonáról kapta a nevét, akit a lázadók öltek meg.

Tim Hetherington 2008. április 27-én Amsterdamban (Hollandia) veheti át a díját ünnepélyes keretek között. Tim a díj mellé 10.000 euro pénzjutaom és a Canon felajánlásával egy Canon EOS-1Ds Mark III digitális fényképezőgép vázat kap majd.

Gárdi Balázs fotója

A legsikeresebb magyar díjazott, Gárdi Balázs szintén afgán emberekkel kapcsolatos képpel nyerte meg az általános hírek kategóriát. A Korengal völgyben készült fotóján egy afgán férfi tart kezében egy beteg fiút.
Ezen kívül az általános hírek sorozat kategóriájában is I. helyezést ért el.

Gárdi Balázs 1975-ben született, fotóriporteri végzettségét 1996-ban szerezte a MÚOSZ Bálint György Újságíró iskola fotóriporteri szaktanfolyamán.
Képeivel 1998 és 2001 között sorra nyerte a Magyar Sajtófotó pályázatát, valamint kapta meg az Év Fotóriportere címet 1998, 2001 és 2002 években.

Szigetváry Zsolt, az MTI fotósa II. helyezést ért el kortrárs közügyek kategóriában a melegellenes felvonuláson készült felvételével.
Sport kategóriában harmadik helyezést kapott Berekai Judit képe.

Gratulálunk minden díjazottnak, különös tekintettel magyar honfitársainknak.

A World Press Photo-t a Dán lottó, a TNT és a Canon támogatja.

A World Press Photo díjazott fotói megtekinthetők a lenti linkre kattintva.