Cokin szűrőtartó rendszer

0

Szűrő, tartóban?

A fotográfiai szűrő hagyományosan kerek, menettel rámázott üveg, vagy műanyaglapként él a köztudatban, melyet az objektív frontlencséje előtti (ritkábban a hátsó lencse mögötti) szűrőmenetre kell csavarnunk. A filterek többsége valóban ilyen, de van ezzel a megoldással egy kis gond, maga a szűrőmenet. Mivel objektívjeink többnyire nem egy méretűek, a használt menet sem minden esetben azonos. Részben szabványosított ugyan, és nincs millió féle változat, de így is több tucatnyi átmérővel találkozhatunk, ha több objektívet használunk. A menet mérete ritkán döntő szempont egy objektív kiválasztásánál, így gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ha egy polárszűrőt alap és teleoptikánkon is használni szeretnénk, legalább két darabra lenne szükségünk. Ezt a problémát oldja meg részben a szűrőtartós megoldás. Többségében azonos méretű lapszűrőket használ, szabványosított tartóban, így csak ennek felfogatását kell egyedileg megoldanunk. A megvásárolt szűrőlapunk kis szerencsével többféle méretű objektíven is használható lesz.

Több cég is kínál efféle szűrőtartós megoldást, mint például az amerikai Lee, a Singh-Ray, vagy a francia Cokin. Hazánkban, nyilván olcsósága és elérhetősége miatt, az utóbbi rendszer a legelterjedtebb, így részletesebben e márkán keresztül mutatjuk be a lapszűrő tartók használatát. A rendszer alapjai úgy is minden gyártónál megegyeznek.

Cokin alapok

A rendszer alapötlete egy francia, gyakorló fotós Jean Coquin fejében fogant meg, és 1978-tól vált kézzel fogható termékké. Használatához három alapelemre lesz szükségünk. A objektívhez a hagyományos szűrőkhöz hasonlóan csatlakozó, menetes adaptergyűrűvel csatlakozhatunk. Ezt abban a méretben kell megvásárolnunk, amit az objektívünk szűrőmenete megkíván, és egy eltérő menetméretű optika esetén csak ezt a fémgyűrűt kell cserélnünk. A gyűrű külső peremére egy szabványos, a Cokinnál műanyagból készült szűrőtartó csúsztatható, mely általában több szűrőlap fogadására alkalmas, és a kerek adapteren könnyedén elforgatható. A harmadik elem maga a lapszűrő, amit tetszésünk szerinti kivitelben vásárolhatunk. Mérete szinte szabványosított, a tartónak megfelelően. Utóbbi két elemet, jó esetben nem kell cserélnünk az eltérő méretű objektíveknél sem.

A cég a lapszűrős megoldás keretében (vagy ahogy maguk emlegetik: Creative Filter System) négy szabványt alkalmaz, melyek főleg méretben különböznek egymástól:

Az alap rendszer az A-széria. Ezt elsősorban kisebb kompakt és bridge fényképezőgépekhez, kézi videokamerákhoz ajánlják. A felhelyezést segítő fémgyűrűt 36-62 mm-es szűrőmenetben gyártják, több mint egy tucat szabványméretben. A szűrőlapok mérete 67×67 mm. A széria 35mm-nek megfelelő látószögtől használható, nagyobb képszögnél vignettálhat.. Aki nem rendelkezik menetes objektívvel (olcsóbb kompaktok), megvásárolhatja az A-szériás tartót a gép állványmenetéhez csatlakoztatható változatban is. Sőt, ha minden kötél szakad olyan tartót, is vehetünk, amelyet az objektív köré ragasztott fémgyűrűre, mágnesesen fogathatunk fel.

A P-sorozatot főként digitális SLR gépekhez ajánlják. Tartójába 84×84 mm-es lapok helyezhetők. Adaptergyűrűt 48-82 mm-es szűrőmenetű objektívekhez kapunk, tízféle méretben. Vignettálás nélkül 28mm-nek megfelelő nagylátószögig használhatjuk, de beszerezhető, vékonyabb, egy sínes tartó is, amely 20mm, vagy az alatti objektívekkel is használható. A p és A szériához különféle kiegészítőket, így az adapterre vagy a tartóra erősíthető objektívkupakot, síntoldót, tartótokokat és dobozokat, valamint napellenzőket is kínál a gyártó.

A 10×10 cm-es (és 10x15cm-es) szűrőlapokat kínáló Z Pro-széria a nagyobb DSLR objektívekhez, videokamerákhoz és a középformátumú fényképezőgépekhez ajánlott. Azok számára is megoldás lehet, akik más gyártók hasonló szűrőlapjait akarják használni, hiszen a Lee, Tiffen és Schneider lapokkal is kompatibilis. 49-96 mm-es szűrőmenetű objektívekhez használható, melyek maximálisan 20 mm-nek megfelelő látószögűek lehetnek.

A legnagyobb gépekhez, kamerákhoz és objektívekhez fejlesztették ki a 130 x 170 mm-es lapokat használó X-Pro sorozatot. Adaptergyűrűt 62-112 mm-ig kapunk hozzá, kisfilmes értéken pedig 15mm-es nagylátószög mellett is vignettálás nélkül használható.

Átmenetes dohányszín szűrő

Az alapítás óta eltelt több mint három évtizedben, a Cokin termékskála több mint 200-féle, különböző feladatokhoz kifejlesztett szűrőt számlál. Ezek gerincét az átmenetes – színes, vagy szürke (más néven ND) – lapok alkotják, számtalan színkivitelben. A kínálatban ezen felül megtalálhatók a különféle színszűrők, UV-, polár-, diffúzor- és lágyító-lapok, valamint az egyedi effektszűrők is. Ezek között nem csak lap kivitelűeket, de a tartóba csúsztatható kerek és vastagított rámás négyzetes szűrőket (pl. polár) is találunk.

Előnyök

A szűrőtartó legfontosabb előnyéről már volt szó. Elég csak a tartórendszert megvásárolnunk, az adott rendszerhez való lapok szabványosak, többféle menetméretű objektívhez is használhatók. A tartókat úgy alakították ki, hogy több lap fogadására is alkalmasak legyenek. A P-szériánál például 3 sínt kapunk, így eltérő hatású szűrőket is kombinálhatunk, vagy egy polárszűrő elé könnyedén feltehetünk akár két átmenetes szürkeszűrőt is, ezzel drámaian sötét eget varázsolva a tájképre.

objektív adapter

P-szériás szűrőtartó

Ahogy említettem a tartó a kerek adapteren teljesen körbeforgatható. Ennek főleg polárszűrőknél van jelentősége, de az átmenetes lapok is könnyedén beállíthatók ilyen módon. A sínekben is viszonylag szabadon le föl csúsztathatók a lapok, vagyis pontosan beállíthatjuk az átmenetet, erősebb, vagy gyengébb hatást elérve a képen. Egy menetes körszűrővel nincs ilyen fokú szabadságunk.

Hátrányok

Kétségtelen, hogy a Cokin sikere elsősorban elérhető árának köszönhető. Használatakor azonban néhány kompromisszumot is meg kell kötnünk.

Az alkalmazott lapszűrők műanyagból készültek, elég könnyen sérülnek, karcolódnak, netán törnek és nagy, viszonylag nehézkes kezelhetőségük okán könnyebben piszkolódnak, vagy lesznek tele ujjlenyomatokkal. Előfordulhat, hogy 1-2 év múltán cserélnünk kel némely szűrőlapunkat, bár több éves tapasztalatom alapján, odafigyelve és megfelelően tárolva hosszú ideig kiszolgálnak.

A rendszer maga, amellett, hogy kényelmes a használat közben, meglehetősen bumfordi, és nehézkes a fel- és leszerelés terén. Ráadásul ezek a filterek nem tarthatók fenn az objektíven, mint a menetes darabok. Fényképezés után, a gép elpakolásakor célszerű leszerelnünk őket. Tárolásukhoz is nagyobb helyre lesz szükségünk a táskában, és a sérüléstől relatíve jól védő tartódobozok már magukban is sokkal több helyet kívánnak. Persze külön beszerezhető, kisebb helyigényű, több szűrőt befogadó műanyagdoboz is.

Az olcsó műanyag lapszűrők persze nem kaptak extra, tükröződésmentesítő bevonatokat és minőségük sem írható egy lapra a drága optikai üvegszűrőkével. Mindenesetre az eddigi tapasztalataim alapján azért hobbi és talán amatőr használatra elég lehet a Cokin által nyújtott minőség. A nagy műanyagfelület és a bevonat hiánya, viszont némely esetben sokat ronthat a képminőségen. Szerencsétlen szögből nem kívánt, kósza tükröződések keletkezhetnek a védelem nélküli, fényes lapokon. Ezek csökkentéséhez vásárolhatunk olcsóbb és drágább gyári napellenzőket.

Végezetül

Részemről az első átmenetes szűrőlap megvásárlása felért egy enyhébb kábítószer addikcióval. Rövid időn belül az összeset birtokolni akartam, látva az első tájképeken bekövetkezett hatalmas változást. Aztán persze alábbhagy a lelkesedés. Az ember észreveszi a hibákat, hosszabb használat után pedig a kényelmetlenségek is előjönnek. Ezzel együtt mégis a mai napig használom – igaz már csak módjával – a rendszert, hiszen a fent taglalt előnyei elég nyilvánvalóak és inkább megkönnyítik az életemet, mint amennyire hátrányai megkeserítik. Ha mindenünk a tájkép fotózás, néhány átmenetes szűrőlappal rövid távon érhetünk el sikereket, legyen az Cokin, vagy bármely más, drágább lapszűrő márka. A képek azt hiszem mindenért kárpótolni fognak. A lapszűrő tartó rendszer legfőbb felhasználási területe ez. A többire pedig ott a jó öreg menetes megoldás.