SanDisk: nagyobb kapacitás, alacsonyabb költségek

0

A SanDisk 2 éves fejlesztés eredményeként bejelentette, hogy megkezdi a világ első, kereskedelmi forgalomba is kerülő 3 bit/cella felépítésű NAND flash memóriachipjének tömeggyártását.

Az új chipek gyártása a hagyományos, 2 bit/cella kialakítású MLC (multi-level cell) flash memóriáknál alkalmazott módszerrel is kivitelezhező, azonban az új 3 bit/cella megoldással a jelenlegi 56 nm-es csíkszélesség mellett is 20%-kal több chip készíthető egy szilícium korongból (wafer). Ennek köszönhetően a x3 flash memóriák gyártása hatékonyabb és alacsonyabb költségekkel jár, mint a most elterjedt 2 bit/cellás.

A fejlesztést a SanDisk a Toshibával együtt végezte, a 2 év alatt több szabadalmat is bejegyeztek. A jelenlegi 16 Gbites x3 flash memóriák 8 MByte/s írási sebességűek. A SanDisk reményei szerint később várható ezekből a memóriákból nagyobb sebességű példány is.

Az új technológia mellett egyébként a 2 bit/cella MLC megoldású flash chipeknél is sikerült elérni a 16 Gbit kapacitást, ráadásul a 43 nm-es csíkszélességre váltás miatt itt is csökkent a magméret, vagyis javultak a hatékonysági mutatók. E chipek tömegtermelése március folyamán kezdődik.