AF finomhangolás: Reikan FoCal

0

A DSLR objektívek kínálata olyan mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, hogy milyet veszel belőle. Persze a kiválasztott optikáról tudható, hogy milyen gyújtótávolságú, milyen fényerejű, és a legkisebb technikai adat is kiderülhet róla már a vásárlás előtt. Kivéve egyvalamit: nem tudhatjuk mennyire pontosan működik együtt a gépvázunkkal.

Ezt a problémát persze nem kell felnagyítani, nem egyszerű zsákbamacskáról van szó, de nem is söpörhetjük le az asztalról. Már csak azért sem, mert jó néhány éve maguk a gyártók is lehetővé tették a komolyabb modelljeikben, hogy a fotós házilag is összehangolja gépet a használni kívánt objektívvel. Ez az AF Microadjustment (más modellekben AF Fine Tune), vagy magyarul autofókusz finomhangolás/kalibráció. Az esetek többségében mindez azt jelenti, hogy ha tendenciózusan pontatlannak érzünk egy optikát, mondjuk a kívánt pont helyett gyakran egy hátrébb lévő pontra állít élességet (backfocus), akkor egy +/-20 fokozatú skálán előrébb vagy hátrébb hozhatjuk az élességi síkot.

A finomhangolás gyakorlati megvalósítása sokféle lehet. Nagyon fapados és cseppet sem ajánlható megoldásként egyszerűen beállítunk egy tetszőleges eltolási értéket, majd imádkozunk, hogy ezután pontosabbá váljon az élességállítás. Sokkal kifizetődőbb egy vonalzót, vagy centit segítségül hívni, és próbaképeket készíteni a félrefókuszálás mértékéről, majd lépésről lépésre finomítani rajta. Kaphatók külön erre a célra készült beállító ábrák, melyekkel pontosabb eredményt érhetünk el, de a beállítás többnyire itt is próbálkozások és kis hangolási lépések időrabló sorozatából áll.

A legkényelmesebb megoldás egy beállítószoftver beszerzése, mert hogy ilyen is létezik. A neve Reikan FoCal. Jelenleg az 1.9.10 verzióját éli, de már tesztelés alatt van a frissebb funkciókat tartalmazó 2.0-ás változat. A szoftvert háromféle változatban árulják:

Standard: kézi és félautomatikus kalibráció.
Plus: kézi, fél- és teljesen automatikus kalibráció.
Pro: a fentieken túl további fókusztesztelő szolgáltatások (AF konzisztencia, rekesz élességsor, összes AF pont összevetése, portérkép, stb), és nagy teleobjektívek beállítása.

Használatához egy AF finomhangolással is rendelkező DSLR fényképezőgépre, és egy USB kábelre lesz szükségünk. Na és persze egy tesztábrára, mely ingyen letölthető a fejlesztő honlapjáról, csupán ki kell nyomtatnunk, elhelyeznünk egy sík felületen és lehetőleg minél egyenletesebben bevilágítanunk. Nem kell itt feltétlenül stúdióvilágításra gondolni, elég lesz hozzá két olvasólámpa is.

Fontos még tudni, hogy a szoftver jelenleg csak Canon és Nikon DSLR modellekkel működik. Listájuk elolvasható itt.

A tesztábra elhelyezésében, elkészítésében és bevilágításában is segít a szoftver honlapja, sőt maga az elindított alkalmazás is, hiszen mindhárom verzió egyik alap szolgáltatása a Target Setup. A fényképezőgépet USB kábellel kell összekötnünk számítógépünkkel, és a Target Setupot aktiválva élőképet kapunk a tesztábráról. Az élőképen piros és zöld ikonokkal tájékoztat a program milyen pontosan helyeztük el az ábrát. Ezúttal sem kell bonyolult dolgokra gondolni. Az a lényeg, hogy az ábra teljesen látható legyen, nagyjából középen álljon és ne legyen túl ferde. Ennyi az egész. Ha kalibrációra alkalmas, a szoftver egy zöld pipával jelzi az élőképen.

A beállítás lehet manuális, ami nem sokban különbözik a hagyományos ábrás kalibrációtól, leszámítva a szoftveres instrukciókat. Sokkal érdekesebb a Standard változatban is elérhető félautomatikus finomhangolás. Ilyenkor a szoftver – ha lehetőség van rá a tükröt minden expó előtt felcsapva – képsorozatot készít az ábráról, és minden kép után egy grafikonon ábrázolja a csúcs élességet. Ezután a szoftver instrukciói szerint a fotósnak kell minden egyes expozíció előtt kézzel állítani az AF finomhangoláson, többnyire 10-es lépésekben. A szoftver kielemzi, hogy melyik kép esetében volt a legjobb az élesség, meghatároz egy ideális hangolási beállítást, majd ismét megkéri a fotóst, hogy ezen beállítás környékén adjon meg egy-két értéket. Ha ezek pontosabbak, mint a csúcsélesség alapján becsült, akkor finoman módosít, ha viszont nem, akkor megkér, hogy állítsuk be a megállapított értéket. Ezzel el is készültünk.

A FoCal alkalmas az újabb gépek nagylátószögű és tele állásban elvégzett behangolására is, tehát objektívenként két különálló kalibrációt végez. A folyamat csupán pár percet vesz igénybe, átlagosan 7-10 expozícióból megállapítva az ideális beállítást.

A teljesen automatikus hangolás mindettől annyiban különbözik, hogy a szoftver folyamatosan kommunikál a géppel és a finomhangolási értékeket is önállóan állítja. Magyarán elindítjuk a hangolást és mindent magától elvégez.

Érdekes módon az általunk tesztalanyként bevetett Canon EOS 5D Mark III esetében csak félautomatikus opció érhető el, teljesen önálló hangolásra nem képes vele a szoftver.

A Pro verzióval az előbbieken túl egy sor érdekes tesztet is elvégezhetünk, már aki vevő a gépe és fókuszrendszere tesztelgetésére. Elsőnek itt van mindjárt a Focus Consistency, mely az élességállítás hektikusságát vizsgálja. A finomhangoláshoz hasonlóan több fotót készít a tesztábráról, és megvizsgálja azok élességi eltéréseit. Ebből képet kaphatunk, hogy az AF rendszer mennyire hajlamos a nagyobb eltérésekre, pontatlan beállításra. Végeredményként a teszt egy százalékos értéket ad a felhasználónak a pontosság mértékéről.

Nem kevésbé érdekes az Aperture Sharpness opció, melynél az összes rekeszértéket végigzongorázva egy-egy fotó készül a szoftver pedig egy szemléletes grafikonon rajzolja ki, hogy mely rekeszbeállításokban milyen élességű képet kapott. Ez természetesen csak a kijelölt fókuszpont alatti képterület élességére vonatkozik, nem az egész képre. A szoftver megadja a legjobb (ideális) rekeszt és az adott gép diffrakciós határértékét is.

A Dust Analysis szolgáltatással portérképet készíthetünk a szenzorra tapadt szennyeződésekről. A fehér monitorképernyőt lefotózva nem csak a porszemek helyzetét, de méretüket és láthatóságuk mértékét is kijelzi a szoftver, de tájékoztat a hotpixelek számáról és a kritikus rekeszértékről is, mely felett a szennyeződés zavaróvá válik.

A Pro verzióban több AF pont élességállítását is tesztelhetjük, vagy összevethetjük. Erre szolgált a Multi Point Focus Test funkció, melynél tetszőleges számú, vagy akár minden fókuszmező kijelölhető. A szoftver egyenként elvégzi az élesség és a fókusz konzisztencia vizsgálatot, megállapítja a legjobb és a leggyengébb pontot, és az átlagos eltérés mértékét.

A Reikan FoCal most készülő 2.0-ás változata még több AF teszt lehetőséget nyújt majd, ráadásul az ígéretek szerint ingyenes lesz a korábbi licenszet megvásárlók számára, úgyhogy a szoftverben van még potenciál.

Ajánlom mindenkinek, akit komolyabban érdekel fényképezőgépe és optikái fontos alap tulajdonsága, az élesség. Mindazok számára is hasznos segédeszköz lehet, akik nem bízzák a szemükre a finomhangolást és a lehető legjobb teljesítményt szeretnék kihozni meglévő felszerelésükből.