Android (és iOS): 360Panorama

0

Igazán izgalmasnak ígérkezik az Occipital panoráma szoftvere. A Google Play-en csak a 360Panorama-t értékesítő vállalkozás mindent egy lapra tett fel, de azt jól kidolgozva. Csupán panorámákkal foglalkozni merészség, de ha e köré egy jó hátteret is ad a gyártó, akkor sokkal jobban hangzik a képlet. Márpedig az Occupital tárhelyet és világtérképen megjeleníthető panoráma galériát is kínál (kicsit hasonlóan a Panoramio-hoz).
Az alkalmazást ráadásul nem csak Androidra, de iOS-re is kínálják így a szoftver lefedi az okostelefon piac jelentős többségét.

Maga az alapötlet annyi, hogy készítsünk egy olyan alkalmazást és e mögé galéria szolgáltatást, ami bárki könnyedén tud használni. Az elképzelést jól valósították meg, a 360Panorama valóban pofon egyszerű. Annyira egyszerű, hogy igazából beállítási lehetőségünk sincs.
A program elindítása után létrehozhatunk egy accountot, megtekinthetjük a galériánkat, vagy küldhetünk egy „puszit” illetve visszajelzést a fejlesztőnek, letilthatók a hangjelzések és megnézhető a szoftver használatát bemutató rövid oktatóvideó.

A panoráma készítéshez a program a készülék giro-, mágnesség- és gravitációs szenzorait használja fel, ennek segítségével állapítja meg, hogy milyen irányban állunk. A panoráma rögzítése pedig csupán annyiból áll, hogy szépen lassan körbeforgunk a kamerás készülékünkkel, miközben egy hálóval jelzett térre szépen felkerülnek az egyes képrészletek.

Ha ügyesek vagyunk, teljes kör, vagy akár közel gömbpanorámát is készíthetünk. Hogy egy kicsit képben legyünk a műveletről, megosztjuk a cég saját reklámfilmjét. Tegyük azért hozzá, hogy a valóságban nem készíthető ennyire gyorsan panoráma és a megosztás sem két pillanat.

A panoráma befejezése után elvileg van lehetőségünk a síkpanoráma elküldésére is, ezt azonban a szoftver nálunk nem volt hajlandó megtenni (üres fájlt küldött). Szerencsére a memóriakártyán megtaláltuk a 2D-s fájlt, így be tudjuk azt mutatni. Más kérdés, hogy aki annyira sem ért a gépekhez, hogy egy fájlkezelőt elindítson, nem biztos, hogy rátalál majd, hacsak a galéria programja nem annyira intelligens, hogy felkutatja helyette.
Mindenesetre a lehetőség megvan, hogy a 2D panorámát e-mailben továbbítsuk, reméljük egy újabb változatban már működni is fog.
Az igazi erő azonban a 3D panorámában van, pontosabban a körbe forgatható flash alapú panorámában. Ezt nyilván nem lehet csak úgy küldözgetni, ez csak a kínált tárhelyre tölthetjük fel. Az oda került panorámákat azonban könnyedén megoszthatjuk akár e-mailben, akár facebookon, vagy twitteren (sőt, igazából az URL ismeretében szinte bárhol).

Próbáink alapján azt a végkövetkeztetést vontuk le, hogy a panorámázás bár tényleg könnyű, a végeredmény sajnos a legritkább esetben nevezhető precíznek. Inkább tűnik ez az egész egy jó játéknak, de szép illesztésekkel alig találkozunk.

Elnézve a többi felhasználó panorámáit, úgy tűnik, hogy az illesztések problémája nem csak nálunk jelentkezik.

3D változatért klikk ide. Mint látható, nem sikerült teljes körpanorámát készíteni, lehet valami zavar lehet az éterben, mert ez a helyszín már a ProPanorama-t is kikészítette.

Érdemes megnézni Scott Larson panorámáját is, igazán lenyűgöző, neki sikerült teljes 360 fokos panorámát összehoznia, de az illesztések itt sem tökéletesek.

A 360Panorama 0,99 dollárért (217 Ft) vásárolható meg.