Anpson DigiMate 1210 mobil háttértár

0

Egyre nehezebb a piacon olyan készülékeket találni, amelyek tervezői nem próbálnak ránk erőltetni extra pénzért egy halom olyan szolgáltatást, amire valójában nincs is szükségünk. Ma már nincs például olyan mobiltelefon, amivel csak telefonálni és üzenetet küldeni lehet, mert (szinte) mindegyik modellben van már mp3 lejátszól, fényképezőgép, határidőnapló meg még ki tudja micsoda. Valahogy így van már a mobil háttértár piaccal is. Hiszen ha van egy nagyméretű merevlemezünk akkumulátorral és kijelzővel, akkor miért ne írjunk rá zenelejátszó, videóvetítő, játék és egyéb szoftvereket. Így el lehet adni a drága kijelzőt, és minden extra szoftverért plusz pénzt lehet kérni. Szerencsére van még azért olyan termék is a piacon, ami nem kínál semmi extrát, csak egyszerűen végzi a dolgát. Ráadásul mindenki számára megfizethető áron.

Az Anpson DigiMate 1210 (vagy DigiMate III High-speed) egy nagyon egyszerű mobil, merevlemezes háttértár, amivel a számítógépünktől távol tudunk mentést készíteni a fotózás során belelt memóriakártyáinkról. A készülék a fotós mellény zsebében vagy a fotós táska oldalsó rekeszeiben elfér, így a külső helyszíneken gyakran dolgozó fotósok, vagy hosszú nyaralásra induló amatőrök remek kiegészítője lehet.

A Digimate III jelzésű készüléket, a jelenlegi modell elődjét májusban teszteltük. Legfontosabb kifogásunk a készülékkel szemben az volt, hogy egy 1 GB-os kártya másolása kártyától függően akár 20 percig is eltarthatott. Aki ráért ezt kivárni, annak a 35 ezer forintos vételárral az a modell még mindig remek választás lehetett, de komoly munka során kényelmetlen lenne kivárni. A Digimate III frissítése a gyártó leírása szerint ezt a lassúságot hivatott orvosolni.

Külső

Az azonos név ellenére a készülék teljesen új külsőt kapott. A korábbi kissé egyszerű burkolatot egy modernebb dizájn váltotta le. Az éleknél csúszásmentesített előlapon megmaradt a közepes méretű kijelző, és ide kerültek a korábban az oldallapon lévő kezelőszervek is. Az összképet a csupa króm, lekerekített hátlap dobja fel igazán, ami ha a készülék vastagságát nem számítjuk, akkor iPod-os fílinget kölcsönöz az eszköznek.

A kezelőszervek nem változtak. Továbbra is csak egy főkapcsolót és egy mentés gombot kapunk, így a Digimate III használatát a mellékelt útmutató nélkül is nyugodtan el lehet kezdeni. A kártyaolvasók maradtak a keret 3 oldalára, míg az USB és a hálózati adapter csatlakozója a talpra került.

Kijelző

Maradt a korábbi modellen megismert OLED kijelző, de alakítottak az ikonokon és azok elrendezésén. Sajnos nem lettek szebbek, a szükséges funkciókat pedig már a korábbi modell is ellátta. Persze értékelni kell, hogy egy ilyen árfekvésű készülékbe egy minden fényviszonyok mellett jól látható kijelző került.

HDD

Maxtor és Samsung lemezzel is próbáltuk

A DigiMate 1210 háttértár 2,5 colos IDE merevlemezzel használható. A gyártó 80, 120 és 160 GB-os változatokat készít, de maga a készülék elérhető lemez nélkül is, így felhasználhatók a notebookokból méretük miatt kiszuperált régebbi winchesterek is. A hátlapot négy apró csavar tartja, amiket a mellékelt csavarhúzóval eltávolítva, néhány másodperc alatt hozzáférhetünk a merevlemezhez. A nálunk járt példány 80 GB kapacitású volt.

Kártyaolvasók

A kártyák fogadására a gyártó 3 kártyanyílást alakított ki. A gép tetején lévő gumilappal is borított nyílás a Type II-es CompactFlash kártyaolvasó, ami a hagyományos memóriakártyák mellett a Microdriveok kezelésére is képes. A jobb oldalon lévő nyílás a SecureDigital (ami annak ellenére kezeli az SDHC kártyákat, hogy a leírás nem említi), a MultiMedia és a MemoryStick (Pro is), a bal oldali pedig a Mini SD és a MemoryStick Duo (Pro is) kártyák fogadására alkalmas.

Fontos megjegyezni, hogy a készülék a számítógéphez csatlakoztatva külső merevlemezként és kártyaolvasóként viselkedik, így akkor sem kell a fiók mélyén porosodnia, ha éppen nincs szükségünk a mobil háttértár funkcióra.

Energiaellátás

Az energiát az előd modellhez hasonlóan egy 3,7 V-os, 1350 mAh-ás lítium-ion akkumulátor biztosítja. Az akkut ugyanott találjuk, ahol korábban, viszont egy apróságot változtattak rajta: az akku ajtaja mostmár nem levehető, hanem lehajtható. Aki olvasta az előző bemutatónkat, az tudja, hogy a könnyen elhagyható fedelet is kritizáltuk.

A DigiMate III egy feltöltéssel 73,5 percet üzemelt, ami alatt 21 alkalommal írtunk ki különböző kártyákról kb. 1 GB-nyi képet. Ez mindenképpen barátságos teljesítmény. Az akkumulátort a mellékelt hálózati adapterrel, vagy USB kábelen keresztül a számítógépről lehet tölteni. Egy teljesen lemerült akkumulátor feltöltése kb. 3 órát vesz igénybe.

Kezelés

Ahogy már említettem, a Digimate III kezelése igen egyszerű. A főkapcsoló hosszass megnyomásával lehet bekapcsolni, majd a másolás gomb megnyomásával lehet másolni. Ennyi. A Kijelzőn megjelenik a kártya típusa, a merevlemezen lévő hely, illetve másolás közben a pillanatnyi állás százalékban.

Másoláskor a készülék minden alkalommal új mappát nyit így azonos fájlnevek mellett sem kell a felülírás vagy a fájlok keveredése miatt aggódni. A készülékkel az egyszerű kijelző miatt nem lehet a képeket visszajátszani. Számítógépre csatlakoztatva a modern operációs rendszerek (Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Mac OS X, Linuxok) mindegyike azonnal felismeri és külső meghajtóként, illetve kártyaolvasóként (egyszerre két kártyát lát) kezeli a készüléket. Drivert egyedül Windows 98 esetén kell telepíteni.

A Digimate III USB 2.0 és USB 1.1 szabványú portokra csatlkoztatható és a FAT 12 / FAT 16 illetve FAT 32 fájlrendszereket támogatja.

Sebesség

A teszt leglényegesebb része természetesen a Digimate III sebessége. A ~1 GB képanyaggal előkészített memóriakártyáinkat a készülék 3-4 perc alatt mentette le, ami jelentős javulás a korábbi 6-20 perces időkhöz képest. A Class 6 sebességű (20 MB/mp) 1 GB-os Panasonic SD kártyánk teljes tartalmát átlagosan 3 perc 44 mp. alatt tudtuk lementeni. Ugyanez a mutatvány az 1 GB-os Memory Stick Pro HG Duo kártyáról 3 perc 10 mp. alatt is sikerült. Ez 4,5-5 MB/mp-es átviteli sebességet jelent, ami jól közelíti a Digimate III leírásában szereplő 5-5,5 MB/mp-es átviteli sebességet.

A 80 GB-os Samsung winchesteres DigiMateről ugyanezt az adatmennyiséget a 120 GB-os 5400-as Seagate merevlemezzel szerelt MacBook gépemre 1 perc 4 mp alatt tudtam áttölteni. Az így kapott 14,9 MB/mp-es sebesség ugyan kevesebb, mint a megadott 24,5 MB-os érték, de érzésre ez is teljesen megfelelő (és combosabb asztali géppel lehet, hogy tudna jobbat is).

Tartozékok

A DigiMate III dobozában a készüléken túl a következő tartozékok találhatók:

  • CD-ROM (Win 98 driverekkel)
  • USB kábel
  • Hálózati adapter/töltő (5V/5W)
  • BP-56 lítium-ion akku 3.7V, 1350 mAh
  • Övre fűzhető bőr puhatok
  • Használati utasítás
  • Mini csavarhúzó
  • Pót csavarok

Vélemény

Dicséretre méltó, ha egy gyártó figyel a felhasználói / újságírói visszajelzésekre, és ezek fényében áll neki egy modell frissítésének. A Digimate-et fejlesztő Anpson megérdemli a dicséretet, hiszen amellett hogy csiszoltak a készülék megjelenésén, két fontos hibát is javítottak rajta, így a közel 30 ezer forintos készülék (80 GB) az egyik legjobb vétel lett a piacon. A winchester nélküli változatot a cikk megjelenésének idején közel 16 ezer forintért kínálta a Digimate importőre a Quasar Kft.