Balogh fénycsőtabló (BLK-6×55 330W DMX)

0

Ha nem is vita a fotósok között, azért a minőségi világítás kérdéskörében felvetődik a kérdés: vaku, vagy lámpa? Kétségtelenül mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai. A lámpás megvilágításé például a folyamatos, könnyebben tervezhető fény.

A folyamatos fényű fényforrások magyarországi kínálata többnyire külföldi termékekre épül, pedig van egy hazai gyártó is, aminek termékei az elmúlt évtizedekben a fotó és videó stúdiók meghatározó márkaneve volt. Az egyszerűen csak „Balogh lámpa” néven emlegetett termékek és azok legtöbb alkatrésze a mai napig a cég saját, budapesti műhelyében készül.

A cég életútja több mint 60 éve, 1947-ben kezdődött Elektra Fémtömegcikk Művek néven. A következő évben „államosított” cég az elszállított gépek hiányában egy ideig szinte megszűnt létezni, de titokban azért működött, majd 1957-től az alapító, Balogh Ferenc önálló vállalkozásként vitte tovább. A vállalkozásnak a televízió indulása adott új lendületet, mivel idehaza nagyon nehezen voltak beszerezhetőek a stúdiók világításához szükséges lámpák. A kis cég több saját fejlesztésű termékkel igyekezett kielégíteni ezeket az igényeket, a Balogh-lámpák pedig hamarosan ismertek és elismertek lettek a határon innen és túl.

Termékeiket tehát főként TV-stúdiók vásárolják, de a fotósok között sem ismeretlen ez a márka. Kínálatukból a BLK-6×55 330W DMX fénycsőtablót próbáltuk ki, mely honlapjuk alapján a legnagyobb teljesítményű, hidegfényű lámpájuk.

Külső

Az már első nekifutásra is látszott a fénycsőtabló és a hozzá való állvány kettősén, hogy nem távolkeleti, anyagspórolós termékekről van szó. Kézzel készített, gondosan összeszerelt és jó minőségű megvilágítóeszközökről van szó. A fénycsövek masszív, feketére festett alumíniumból készült tablóban kaptak helyet, és fémből készült szinte minden más látható alkatrész, beleértve az állvány szorítócsavarjait is. Nyoma sincs felesleges sallangnak, minden egyszerű és letisztult. Ez munkára fejlesztett eszköz és nem reprezentációra.

A fénycsőtabló 680×550×120 mm és 9,5 kilót nyom. Az állványokhoz egy 10mm-es furattal és szárnyas anyával rögzíthetjük, mely elég masszív ahhoz, hogy biztosan tartsa ezt a nagy és ingatag tömeget. A felfogatására szolgáló kereten is fémből készült kioldógombot találunk. Használatával a tabló előre, vagy hátra billenthető, tetszőleges szögben.

A fémtabló hátsó részén kaptak helyet a csatlakozók és a kezelőszervek. Egy vastag, 3,5 méteres hálózati tápkábel érkezik ide, fix, fém csatlakozóval rögzítve. Mellette egy egyszerű bekapcsoló gomb és egy piros potméter, mely a fényteljesítmény vezérlésére szolgál. Az általunk kipróbált DMX-es változaton egy XLR-5 be- és kimenet is található, valamint feljebb a lámpacsatorna beállításra szolgáló, apró gombok.

Elején négy, nagyméretű terelőlapot találunk, mely szállításkor teljesen behajtható, így a fénycsöveket is védi. A lapok az alap változaton tükrös belső felületűek és egyenként is szinte teljesen hátrahajthatók. Talán mondanom sem kell, hogy itt sincs műanyag alkatrész. A keret és a zsanérok is fémből készültek.

A lámpához a rendkívül masszív kivitelű BST007.1UB állvány érkezett, mely szintén a cég terméke. Az állvány csukott állapotban 120 cm-es és 3,85 kiló. Összeadva a lámpa súlyával, bele is futottunk a fénycsőtablós megoldás egyik hátrányába a nagy tömegbe. A nagy felületű fémtabló miatt az egész összeállítás mozgatása elég kényelmetlen munka, hacsak nem használunk dollyt vagy sínrendszert és pantográfot.

Az állvány érdekessége a kombinált fej. A tabló felfogatókeretét rögzítő szárnyas anyás megoldás mellett egy szabványos, műtermi lámpákhoz és vakukhoz is használható felfogatócsonkot találunk rajta, mely használaton kívül az állványba süllyeszthető.

A gyakorlatban

Tesztelt darabunk DMX (Digital Multiplex) vezérelhető volt. Ez a digitális kommunikációs szabvány lehetővé teszi speciális fényeffektusok, lámpák, füstgépek együttes vezérlését. A fénypulthoz való csatlakozásra szolgál a bekapcsoló gomb fölötti két aljzat, melyek 5-pólusú XLR-5 csatlakozót fogadnak. A vezérlés minden DMX kompatibilis pulttal megoldható. Nálunk a 34 csatornás eLite Commander 24 járt, de hazai színpadi, vagy diszkóvilágítással foglalkozó boltokban nagy választékban találni szerényebb és nagyobb igényeket kielégítő vezérlőpultokat is.

A lámpa csatornáját a hátlapon lévő, kis kék panelen állíthatjuk be. A ×100, ×10 és ×1 gombok elméletileg 0-999 csatorna beállítását teszik lehetővé, a szabvány azonban „csak” 512 lámpa vezérlését teszi lehetővé.

A BLK-6×55 – ahogy neve is mutatja – 6 darab, egyenként 55 Wattos ( össz: 330W) fénycsővel rendelkezik. Az általunk próbált darab 3000 K színhőmérsékletű csövekkel érkezett, de megvásárolhatjuk (vagy utólag cserélhetjük) 5400 Kelvines fénycsövekkel is. Ezt a színhőmérsékletet jórészt egyenletesen képes tartani még a teljesítmény csökkentésekor is.

E világítás egyik komoly előnye, hogy infrasugárzása rendkívül csekély, melynek köszönhetően hőkibocsátása is alacsony. Ez a portré-, vagy videostúdióban használva, riportalany komfortérzete szempontjából nagyon fontos tényező lehet. Mindkét felhasználási területnél lényeges, hogy a lámpa elektronikája 35-50 000 Hz frekvenciát biztosít, ellentétben mondjuk egy hagyományos izzó hálózatról felvett 50 Hz-ével, ami bizonyos záridőknél vibrációt okoz. A Balogh lámpák ezzel szemben egyenletes fényt biztosítanak nagy felületen, ami akár közvetlen megvilágítást is lehetővé tesz. A felületet terelőlapokkal növelhetjük, melyekből fix tükrös kivitelűekkel szállítják a lámpát, de kérhető levehető kerettel és fekete lapokkal is.

A fénycsőtabló teljesítménye sok tényezőtől függ. Legfőképpen persze a fényforrás és a megvilágított téma távolságától, de nem mindegy milyen csövet, vagy fényterelőt használunk. Az Osram LUMILUX 55W/830 csövével és a fent bemutatott tükrös terelővel kb. 3600 lux (lumen/m2) megvilágítási erősség érhető el 2 méterről. Durva összehasonlításként a nyári zeniten álló nap kb. 100 000, a delelő téli nap ~ 6-9000 lux, a még fényes égbolt közvetlen napnyugta után pedig nagyjából 2000 lux* erősségű.

A teljesítmény a hátlapon lévő potméterrel szabályozható, 0-7 értékben, ahol a 0 jelenti a teljes fényteljesítményt. A csövek teljesítménye 15%-ig csökkenthető (azalatt a fénycsövek nem világítanak), de a precíz és reprodukálható beállításhoz DMX pultra van szükség. A fénycsövek élettartama kb. 10 000 óra.

A 6 csöves lámpák ára DMX vezérlés nélkül bruttó 147.500, DMX vezérléssel 205.000 forint. A rendkívül masszív BST007.1UB állványért bruttó 40.750 forintot kell fizetnünk.

A BLK6x55 330W DMX fénycső tablót a Balogh Stúdió-tól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

* Adatok forrása: Morvay-Szimán: Fotozsebkönyv, 1965.