Olympus PEN kiegészítők

0

Bevezető

Fórumunkban többször került már témára a DSLR kontra MILC kérdés. Könnyen belefuthatunk olyan véleményekbe, miszerint a tükör nélküli fényképezőgépekhez nincs annyi kiegészítő, mint a DSLR-ekhez. Ez tény, de a különbség egyre szűkebbé válhat, ahogy a gyártók újabb és újabb termékeket jelentetnek meg. Az Olympus egyike ezen aktív gyártóknak, hiszen PEN modelljeikhez jópár kiegészítőt kínálnak, kezdve a keresőktől, a vakukon át egészen a különleges makró segédfényig, vagy éppen a vezeték nélküli képtovábbítóig.

Rövid utazásunkban ezen termékek legfontosabb tulajdonságait nézzük át.

VF-2 elektronikus kereső

A tükör nélküli cserélhető objektíves gépek kialakításukból adódóan nem rendelkezhetnek optikai keresővel. Ezt vagy külön átnézeti keresővel, vagy elektronikus keresővel lehet áthidalni. A külső átnézeti keresők csak egy adott gyújtótávolsághoz készíthetők, s más hátrányaival is számolni kell (a VF-1 a 17 mm-es pencake objektívhez készült).
Az elektronikus keresők ezzel szemben az objektíven keresztül érkező képet jelenítik meg, így bármilyen objektívvel használhatók, s a megjelenített kép is pontos.

A Olympus a VF-2 jelű elektronikus keresőjét kínálja PEN fényképezőihez, mely a vakupapucsba csúsztatható. Alkalmazása során nem csak normál módban használható, de akár szögkeresőt is pótolhat, mivel 90 fokig felnyitható.

A keresőben 24 fokos szög alatt látható a megjelenített kép, amely egy képzeletbeli 1×-es nagyítású 100% lefedettségű tükörreflexes fényképezőgép keresőjének 61%-át adná. Ez bizony még a mai APS-C DSLR-ek keresőinél is szép érték lenne. A keresőkép tehát nagy, a felbontás pedig óriási: 1,44 millió szubpixelnek megfelelő, ami soha nem látott részletességet ad a képnek. A pixelek gyakorlatilag láthatatlanok, a kép az eddigiekhez képest hihetetlenül részletes. Valójában nincs a kijelzőn 1,44 millió szubpixel, csupán a technológia különbözik a hagyományos RGB LCD-ktől. Már korábban is láthattunk olyan megoldást, amely pixelenként volt képes bármilyen szín megjelenítésére, váltott színű kijelzési módban. A VF-2 elektronikus kereső minden bizonnyal ugyanazt a panelt kapta, mint amit már a Panasonic Lumix DMC-G1-ben láthattunk. A kijelző a projektoroknál és a Panasonic professzionális videokameráiban már alkalmazott LCOS (Liquid Crystal on Silicon) technológiát használja, amit tekinthetünk az LCD és DLP egyfajta ötvözetének is. Az LCD-ktől eltérően itt nem egymás melletti különböző színű képpontokról van szó, hanem egy monokróm, 800×600 pixeles (0,48 Mpixel) képről, amely a vörös, zöld és kék (RGB) világossági információt gyors egymásutánban villantja fel. Olyan gyorsan, hogy szemünk nem képes elkülöníteni ezeket. Mindeközben vörös, zöld és kék LED-ekkel világítják meg amely szemünk (agyunk) számára folyamatos, színes mozgóképként érzékelhető. A képváltás sebessége 180 Hz, a végleges látott képet azonban – a három, váltakozó színkomponens miatt – 60 Hz-es képfrissítésként észleljük. Ez persze elegendő ahhoz is, hogy a Microtech kijelzőinél látható kék-vörös szellemkép itt már ne jelentkezzen. Az LCOS ”pixelmentességét” a pixelek közötti minimális, szem számára láthatatlan hézagoknak is köszönheti, ami az LCD-nél jóval kisebb.
A felfelé is kinyitható, szögkeresőként is alkalmazható VF-2 dioptria korrekciós tárcsával is rendelkezik, amely -3 és +1 közötti állítási lehetőséget kínál.
A fényerő és a színezet az elektronikus keresőre külön, ±7 lépésben állítható a menüben.

Bár első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a Panasonic és az Olympus kiegészítő-csatlakozója azonos, így kompatibilisek egymással ezek a termékek, ez sajnos nem így van. Már a fizikai kialakítás is más, így csak a gyári kiegészítők használhatók.

Az Olympus VF-2 kompatibilis az E-P2, E-PL1 és E-PL2 vázakkal.
Ára bruttó 60.000 Ft.

MAL-1 két karos makró segédfény

A MAL-1 jelű két karos makró segédfény egy egyszerű kiegészítő, mégis jól jöhet felhősebb időben történő makrózáskor. A flexibilis karjai bármilyen irányba elfordíthatók vagy meghajthatók. E két, 17 cm hosszúságú kar végén található a fényforrás, mely esetünkben egy-egy 0,3W-os fehér LED. Igen, sajnos a fényteljesítmény nem túl komoly, emiatt ISO800 is elkélhet F5-ös rekesz alkalmazása mellett (teljes környezeti sötétség esetén ez esetben 1/20-1/40 mp-es záridőt kapunk témától és tárgytávolságtól függően).

A LED-ek színhőmérséklete közelítőleg 6700K-es, vagyis felhős időnek megfelelő (emiatt is alkalmas felhős környezetben segédfényként, mivel nem fog színezni).

A vakupapucsba illeszthető kiegészítőn két kapcsolót találunk, melyek az egyes karok végén helyet foglaló LED-ek ki/bekapcsolásán túl a felezett fényerő kiválasztását is szolgálják.

Az energiával való ellátást a váz biztosítja, külön elemekre nincs szükség.

Az Olympus MAL-1 bármely bővítmény csatlakozóval ellátott PEN-nel kompatibilis, vagyis az E-PL1-gyel, az E-PL2-vel és az E-P2-vel.
A kiegészítőt 15.000 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

PENPAL PP-1

A PENPAL PP-1 elsősorban a képek vezeték nélküli megosztására szolgál, de ezen felül beépített memóriát is kínál kedvenc fotóinknak. Bár első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a PENPAL PP-1 Bluetooth adaptere az Eye-fi kártyák vetélytársa lehet, erről szó sincs. Az Eye-fi vezeték nélküli hálózatot igényel, amelyhez valamilyen accespoint-ra vagy router-re van szükség, míg a Penpal egyszerű adhoc Bluetooth kommunikációt végez.
További különbség és megkötés, hogy a Penpal PP-1 maximum 1920×1440 pixeles képeket továbbít.
Az apró kiegészítő a képtovábbításon túl fotók tárolásában is segítséget nyújt, FullHD felbontásban 2600 kép tárolására alkalmas.

A készüléket szintén a vakupapucsba kell illesztenünk, a működéshez szükséges energia ez esetben is a gazdagéptől származik. A csatlakoztatás után a Felvétel menü kiegészítők pontjában a következők állíthatók:

 • PENPAL beállítás
  • (bluetooth eszközök összekapcsolása)
  • Eszközjegyzék: eszközök listája, keresési idő, új párosítása
  • My Olympus PENPAL: a csatlakoztatott PENPAL neve (módosítható) és címe
  • Kép küldési méret: kicsi (640×480), nagy (1920×1440), közepes (1280×960)
 • PENPAL album
  • összes kép másolása: PENPAL-ról SD-re, vagy SD-ről PENPAL-ra
  • Törlés elleni védelmek eltávolítása
  • Használt memória: mentett képek, hátralévő képek száma
  • Album memória beállítása: mindent töröl, album formázás
  • Kép másolási méret: nagy (eredeti), közepes (1920×1440)

Mint látható, a képek átküldésénél háromféle méret közül választhatunk, ez azonban a fotó oldalarányától függően más-más értéket is jelenthet:
4:3 oldalaránynál: 1920×1440, 1280×960 vagy 640×480
3:2 oldalaránynál: 1920×1280, 1296×864 vagy 624×416
16:9 oldalaránynál: 1920×1080, 1280×720 vagy 640×360
6:6 oldalaránynál: 1440×1440, 960×960 vagy 480×480

A PENPAL eszközre eredeti felbontásban is másolhatunk, de itt is kérhető 1920×1440, 1920×1280, 1920×1080, 1440×1440 méret.

A képek bluetooh-on történő áttöltését kezdeményezhetjük a Penpal menüből, de a lejátszás módban az Ok gomb-ra megjelenő helyi menüben is van erre lehetőségünk. Sajnos csak egyenként küldhetjük el a fotókat, több kép egymás utáni kötegelt áttöltésére, illetve fotózás utáni automatikus továbbításra nincs módunk, ami így kicsit kényelmetlenné és hosszadalmassá teszi a folyamatot.

Az Olympus PENPAL PP-1 minimum 2-es verziójú bővítmény csatlakozót igényel, amely jelenleg az E-PL2 vázban található meg.
A bluetooth adapter ára bruttó 25.000 Ft

Olympus SEMA-1

Érdekes, de azért értelmezhető nevet kapott a Pen gépcsaládhoz készült sztereó külső mikrofon: SEMA-1 (Stereo External Microphone Adapter). Ahogy a teljes névből is kiderül, ez gyakorlatilag nem fix mikrofon külső foglalatban, hanem inkább egy adapter. Persze ennek ellenére a csomagban a mikrofon is megtalálható, melyet könnyedén az adapterbe illeszthetünk.

Hogyan is kell ezt elképzelni? A PEN gép vakupapucsába (és kiegészítő aljzatába) kell becsúsztatnunk az adaptert, majd ennek 3,5 mm-es sztereó jack aljzatába illeszthetjük a mellékelt sztereó mikrofont (vagy egyéb helyről származó mikrofont).

A SEMA-1-hez 1 méter hosszú kábelt és csiptetőt is mellékelnek, így riport jellegű felvételeknél az alany ruhájára is elhelyezhetjük a mikrofont.

A külső mikrofonnal készült felvételkészítésnek több előnye is van a beépítetthez képest. Egyrészt a beépített mikrofon csak monó, míg a SEMA-1-hez sztereót kapunk, másrészt a fényképezőgép használatából adódó zavaró hangok sem kerülnek be olyan könnyen a felvételbe.
A műszaki specifikációk között egyébként az elektretmikrofonra 100-15.000 Hz frekvenciaátvitelt adtak meg, illetve 2,2 kOhm impedanciát. Az érzékenysége -40dB 1 kHz-nél.

Az Olympus SEMA-1 mikrofon készletet bármely bővítmény csatlakozós PEN-nel használhatjuk, vagyos az E-PL1-gyel, az E-PL2-vel és az E-P2-vel egyaránt.
A mikrofon és az adapter kit 23.300 Ft-ért vásárolható meg.

Olympus FL-14

Az eddigi kiegészítők mindegyike a gép vakupapucsába illeszkedett. Nincs ez másként az FL-14 vakunál sem, de ezen nincs is mit csodálkozni. Azt viszont érdemes észrevenni, hogy ha ezt a vakut szeretnénk használni, akkor az előbb felsorolt egyetlen kiegészítőt sem alkalmazhatjuk – legalábbis a vakuval együtt biztosan nem.

Az FL-14 – nevéből is látható módon – (ISO100-on ) 14-es kulcsszámú kisvaku. Reflektora fix pozícióban áll, amely így 28 mm-nek megfelelő látószöget képes kivillantani. A fej sem felfelé, sem pedig oldalra nem fordítható el, így indirekt világításra nem alkalmas.

A vaku TTL és automata módban is működtethető, előbbi esetben a vázzal is kommunikál, utóbbi módban a saját fénymérő celláját használja. Emellett van egy harmadik mód is, a manuális. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabályozható lenne a villanás teljesítménye, itt mindig maximális fényerőn villan a vaku.
A vaku energiaellátását két darab mikroceruza (AAA) elem vagy akku végzi.

Az Olympus FL-14 bármely Mikro NégyHarmados, vagy NégyHarmados fényképezőgéppel használható.
Vásárláskor bruttó 45.000 Ft-ot kell fizetnünk.