Leadpower LP750 akkumulátoros inverter

0

Furcsa dolog a villamosság. A természetben elképesztő mennyiségben fordul elő zivatarok alkalmával, mégsem tudjuk még kellőképpen kezelni és tárolni.
A legtöbb nagy fogyasztású eszközünkkel helyhez, pontosabban elektromos hálózathoz vagyunk kötve. Pedig milyen jó is lenne, ha nem csak víztározók, hanem elektromos tározók is volnának, nem jelentene problémát a villamosenergia ellátás a mező közepén sem.

Technológiánk azonban még nem tart itt, így meg kell elégedjünk áthidaló megoldásokkal, mint egy nagy teljesítményű akkumulátor és a hozzá kapcsolt inverter, mellyel a szükséges feszültségű és periodicitású váltakozó áramot tudjuk létrehozni.

Ezt a célt valósítja meg a Leadpower LP750, amelyről bármilyen 230V-os hálózatról üzemeltethető készüléket meghajthatunk, feltéve, hogy teljesítmény felvétele a specifikációkban megadott tartományon belüli.
Már most, itt az elején le kell szögeznünk, hogy a LeadPower LP750 nem csak egy hagyományos értelemben vett inverter, hiszen névleges teljesítményén felül jóval nagyobb pillanatnyi (peak) teljesítményleadásra is képes, ami az egyszerűbb inverterekről nem mondható el.

A külső használatot gyöngyvászon tok teszi lehetővé, persze ez nem jelenti azt, hogy esőben is használhatjuk az eszközeinket, az áramütés veszélye ez esetben is ugyanúgy fennáll, mint hálózati üzemnél, vagyis esőben, nedves időben tilos és életveszélyes a használata.
Mielőtt bekapcsolnánk az invertert, fel kell nyitnunk a két oldalán lévő „fület”, mely a szellőzőnyílást, illetve ventilátort takarja el.

Az LP750 valós szinuszos kimenettel rendelkezik, mely az érzékenyebb készülékek használatát is lehetővé teszi. Három konnektorán összesen 750W folyamatos teljesítményt tud leadni, de rövidebb ideig ennél nagyobb terhelés sem kottyan meg neki. Ezen tulajdonsága teszi alkalmassá, hogy stúdióvakukat is üzemeltethessünk róla.
A leírás így rendelkezik a használható teljesítménnyel:

 • ha a csatlakoztatott készülék teljesítménye 800W akkor az inverter 3 perc folyamatos használatot tesz lehetővé majd hangjelzés halható és letilt,

 • ha a csatlakoztatott készülék teljesítménye 1000 – 1400 W akkor az inverter 2-3
  másodpercig marad bekapcsolva majd hangjelzés halható és letilt,
 • ha a csatlakoztatott készülék teljesítménye 1400 – 1800 W a rendszer félig indul el és letilt 3 másodpercen belül,
 • ha a csatlakoztatott készülék teljesítménye nagyobb mint 1800 W az inverter nem indul el.

Az invertert kétféle üzemmódban használhatjuk, folyamatos üzemű készülékekhez normál, pillanatnyi csúcsteljesítményt igénylő eszközöknél flash (vaku) módot.
A két mód között az inverter oldalán lévő kapcsolóval válthatunk.

Stúdióvakuval történő használatra a kezelési útmutató a következő villanásszámokat adja meg:

 • 3 db Mini Pioneer Series 250DI (3×250Ws) maximális teljesítményen körülbelül 300 villanás
 • 1 db Studio Flashlight TC600 (600Ws) maximális teljesítményen körülbelül 380 villanás
 • 2 db Studio Flashlight TC1000 (2×1000Ws) maximális teljesítményen körülbelül 120 villanás

A használható maximális vakuteljesítmény a következő képpen adta meg a gyártó:

 • Ha a csatlakoztatott vaku újratöltési ideje 1 másodperc a maximális üzemi teljesítmény 1500Ws
 • Ha a csatlakoztatott vaku újratöltési ideje 2-3 msodperc a maximális üzemi teljesítmény 3000Ws
 • Ha a csatlakoztatott vaku újratöltési ideje 5 msodperc a maximális üzemi teljesítmény 5000Ws

A készülék felső részén a három konnektoron kívül a kétállású főkapcsoló (töltés, ki, inverteres üzem), és 5 LED látható. A LED-ek közül egy piros/zöld LED a működést (power) jelzi, egy több színű LED a kimeneti teljesítményt mutatja, míg három zöld LED az akku töltöttségi állapotáról informál.
A kimeneti teljesítményt jelző LED állapotai a következő teljesítmények szerint változik:

 • Nincs fényjelzés: 0 – 35 W
 • Zöld fény: 35 – 230 W
 • Zöld – sárga fény: 230 – 520 W
 • Piros fény: 520 – 670 W
 • Piros villogó fény: > 670 W

A töltöttséget visszajelző LED három állapotot mutathat:

 • csak 1 LED világít: 10-12,6V
 • két LED világít: 12,6-13,2V
 • három LED világít: 13,2-15V

A Leadpower LP750-ben 13,2V-os, 9 Ah-s (vagyis 118,8 Wh-s) NiMH akkumulátor található. Ez egy 100W-os izzót kb. 60 percig tart üzemben, 500W-os halogénlámpát pedig kicsivel több, mint 10 percig hajt meg.
Vakuk esetében 3db 300Ws-os stúdióvakuval 250, 1db 600Ws-os vakuval 380, 2db 1000Ws-os vakuval akár 120 villanás érhető el.

Ha ez kevésnek bizonyulna, arra is van lehetőség, hogy külső 12V-os akkumulátorról üzemeltessük az invertert, akár autóakksiról (ez esetben vigyázzunk, ne merítsük le teljesen az autó akkumulátorát, mert drága játék autómentőt hívni).
A lemerült belső akkut a mellékelt töltő segítségével tölthetjük fel, mely kb. 6 óra alatt pumpálja be a szükséges teljesítményt.

A Leadpower LP750 a Mikrosat Kft.-nél bruttó 148.000 Ft.