Belépőszintű EU3C DigitUp FilmScan 35 I filmszkenner

0

Ha valaki szeret filmes géppel is fotózni, s digitális formában is viszont kívánja látni a képeit, vagy csak egyszerűben régi negatívjait szeretné digitalizálni, a legtöbben megoldásként a filmszkennerre gondolnak.
Ezekkel csupán az a baj, hogy áruk viszonylag magas. Egy középkategóriás filmszkennerért lazán ki lehet fizetni akár 100e Ft-ot is, de egy multifunkciós lapszkenner diafeltéttel sem kerül sokkal kevesebbe: 60e Ft körül kaphatunk ilyet.
Aki még ennél is kevesebbet szán a dologra, annak jöhetnek képbe a belépőszintű filmszkennerek, amelyek 25-30e Ft-ért vásárolhatók meg.

A Tripont kínálata nemrég bővült egy ilyen készülékkel, így éltünk a lehetőséggel és kipróbáltuk.

Külső, telepítés

Az egyszerű készüléket ízléses dobozban kapjuk, amelyben átgondolt elhelyezéssel találjuk meg a terméket és kiegészítőit: film és dia adapter, USB kábel és egy filmtisztító ecset.

A digitalizáló egy kb. 85×80 mm alapú, 150 mm magas hasáb, amelynek két oldalán található nyílásba kell becsúsztatnunk az adaptert, amely a negatívot, vagy diákat tartalmazza.

A gépre egyetlen kezelőszerv került, a felül helyet foglaló Copy gomb. Ez alatt látható a Pwr LED, amely a szkenner működőképességét jelzi. Ezt akár el is hagyhatták volna, hiszen a Copy gomb egyébként is világít, ha USB-n keresztül PC-hez csatlakoztatjuk a készüléket.

Apropó csatlakoztatás. A gép hátulján egy miniUSB aljzat található, melybe a mellékelt 1 méteres USB kábelt illeszthetjük. A kábel hossza sajnos nem minden esetben lesz elég, de a szabványos kialakítás miatt szerencsés esetben használhatjuk a digitális fényképezőgépünk USB kábelét is (amennyiben az miniUSB B típusú), vagy persze USB toldót.

A géphez adott szoftver CD feltelepítése pillanatok alatt megtörténik. A telepítés olyan egyszerű, hogy csak ki kell választanunk, hogy 32 vagy 64 bites XP-n vagy Vistán szeretnénk-e dolgozni, párszor kell a tovább gombot nyomni és már készen is vagyunk. Ebből adódóan arra sincs lehetőség, hogy meghajtót és mappát válasszunk a telepítendő szoftvernek. Szerencsére a telepítendő alkalmazás mindössze 90 kB-os, így sok helyet nem igényel.

Használat

A készülék USB-re csatlakoztatása, a program feltelepítése, majd elindítása után máris neki kezdhetünk a képeink beolvasásának. Ennek első lépése a szükséges adapter kiválasztása és a film vagy dia behelyezése.
Itt egy kis apróságra hívnám fel a figyelmet: a filmhez való adapterben apró csapokat alakítottak ki, amelyek a negatív helyes és pontos behelyezését szolgálnák. Sajnos a rendelkezésre álló filmek egyike sem úgy lett exponálva (pedig három különböző típusú géppel készültek), hogy a perforációt a csapra helyezve ott legyen a kép széle, ahová annak az adapter alapján kerülni kellene. Nyilván ez nem feltétlenül az adapter hibája, az azonban fájó, hogy ilyen film esetén igen nehéz lesz ezt úgy behelyezni, hogy ne maradjon le a képről valami, s a másik oldalon ne fekete csíkot kapjunk.

Az adapter behelyezése után indulhat a digitalizálás.
Az élőképen megjelenő kép kb. 10-15 mp után áll be végleges minőségre, addig a gép világosít, vagy sötétít rajta.
A készülék ugyanis valójában nem szkenner, hanem egy célfényképezőgép, egybeépített fényforrással. A gép alján lévő matt fehér felület világítja át a filmet, ennek képe pedig a kúp felső részébe elhelyezett kamerába jut. A kis kamera 1/1,8″ típusú CMOS szenzorral dolgozik, amely előtt 4 lencséből álló optika található.

Ha rákattinthatunk a SnapShot gombra, vagy megnyomjuk a Copy gombot a készüléken, az aktuális kép bekerül a lenti filmcsíkra, amely felett a Final Images to Save szöveg olvasható. Ez tulajdonképpen a már beszkennelt, de még a memóriában lévő képeket mutatja. A merevlemezre a Save gomb megnyomásával menthetjük a fotókat.

A szoftver ablakában a következő lehetőségeket találjuk:

  • Film Type – filmtípus kiválasztása: negatív, dia, fekete-fehér
  • Scan Quality – felbontás beállítása: 1800 dpi (5 Mpixel), vagy 3600 dpi (interpolált 17 Mpixel)
  • SnapShot – kép beolvasása
  • Delete – szkennelt kép törlése a memóriából
  • Mirror – szkennelt kép tükrözése
  • Rotate – szkennelt kép elforgatása 90 fokonként
  • Save – szkennelt kép elmentése
  • Exit – kilépés a programból
  • illetve a mentés helyének kiválasztása

A képforgatás után a kép torzulva jelenik meg a SnapShot ablakban, ami szerencsére csak a szoftver megjelenítési hibája, mert a végső kép már helyes oldalarányú.
Még egy apró kellemetlenség: a mentés helyét nem jegyzi meg a program, ha nem a dokumentumok szabványos könyvtárába akarunk menteni, akkor a program minden egyes indítása után újra át kell váltanunk a megfelelő mappába.

Minőség

Ismerve a termék árát, azon nem lepődtünk meg, hogy a DigitUp szkennerrel digitalizált képek minősége elmarad a méregdrága profi szkennerek minőségétől. Erre számítottunk.
Az viszont igencsak meglepő volt, hogy a képminőség mennyire ingadozik. Nem mindegy ugyanis, hogy a felvétel gombot mikor nyomjuk meg. A DigitUp úgy működik, mint egy kompakt fényképezőgép, csak nagyon-nagyon lassan: folyamatosan állítja az expozíciót és a fehéregyensúlyt, de arról nem tájékoztat, hogy ezzel mikor végzett. Ha a viszonylag alacsony frissítési sebességű élőképen nem látunk változást pár másodpercig, akkor a beállítási folyamat valószínűleg befejeződött. Az alábbi képek a különböző időpontokban kapott felvételeket mutatják.

Mintaképekkép behelyezéstől számított 4 mp után


kép behelyezéstől számított 8 mp után


kép behelyezéstől számított 12 mp után


kép behelyezéstől számított 16 mp után


kép behelyezéstől számított 4 mp után


kép behelyezéstől számított 8 mp után


kép behelyezéstől számított 12 mp után


kép behelyezéstől számított 16 mp után

Bár tudtuk, hogy nem lesz káprázatos az eredmény (már csak azért is, mert 15 éves amatőr filmekkel próbáltuk, lévén az ilyenek digitalizálása lenne a feladata), a gyenge képminőség nagyon meglepett. Ilyen rosszak lennének a régi filmjeink? Nyilván abban is van valami, de hogy tisztán lássunk, elvittük őket egy Fuji laborba, hogy az ottani profi szkenneren bedigitalizáltassuk. Az így kapott fájlok kb. 2,2 megapixelesek, szemben a DigitUp 4,3 megapixeles képeivel, de a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért a képkivágásoknál a kisebb képeket felméreteztük. A képkivágásokra kattintva letölthetők az eredeti képek is. (A képkivágásoknál kicsit igazítottunk a képek színein, hogy a színeltérések kevésbé zavarják az összehasonlíthatóságot.)

Összehasonlítás1800 dpi-s digitalizálás részlet


1800 dpi-s digitalizálás részlet


1800 dpi-s digitalizálás részlet


felnagyított kép részlete


felnagyított kép részlete


felnagyított kép részlete

Értékelés

Ha valakinek otthonra kell egy filmszkenner, hogy időnként bedigitalizáljon egy-egy tekercs filmet, akkor lehet, hogy ez a készülék megteszi. 21.990 forint, amennyiért a Tripont forgalmazza ezt a terméket nem egy ökör ára. De ha egy néhány száz felvételes amatőr filmes archívum bedigitalizálása, digitális archiválása a cél, akkor érdemes más megoldáson is elgondolkodni. Ilyen alternatív megoldás lehet például a digitális fotólaborok digitalizáló szolgáltatása. Ahol mi digitalizáltattunk, ott egy tekercs szkennelése 990 forint. Tíz tekercsnél már komoly mennyiségi kedvezmény jár, így a végösszeg 4990 forint lesz. Csíkokra vágott negatívnál van 20% felár, a diákat pedig 99 Ft/db áron szkennelik. Ha a próbához használt, csíkokra vágott gyűjteményt vesszük alapul, akkor a szkenner vételáráért kb. 36 tekercs filmet digitalizálnak (36 képkockával számolva közel 1300 képről van szó), ráadásul elvégzik helyettünk a munkát. A DigitUp segítségével ez minimum egy 10-12 órás elfoglaltság lenne.

Ritkán mondjuk azt, hogy egy termék nem életképes, de sajnos erre most azt kell mondanunk. Pedig az alap gondolat nagyon jó, és akár az ár is lehetne versenyképes. Pláne ha azt nézzük, hogy a technikailag sokkal bonyolultabb, zoom optikát és LCD monitort meg kártyaolvasót is tartalmazó kompakt digitális fényképezőgépek alig kerülnek többe, mint ez a filmszkenner. Ez a készülék viszont nem alkalmas arra, amire mi gondoltuk hogy megfelelő lenne (régi családi filmek egyszerű, gyors digitalizálására).

Az EU3C DigitUp filmszkennert a Tripont Kft-től kaptuk. Köszönjük!