Bemutató: NANUK – a víz- és ütésálló hordtáskák szakértője

0

Biztos vagyok benne, hogy tíz fotósból nyolccal már előfordult olyan helyzet, amikor valahogyan védeni kellett volna a gépét, objektívét szállítás közben, de a hagyományos fotós táskában ezt nem érezte annyira biztonságosnak, más megoldásra azonban nem volt ötlete. A maradék kettő pedig már találkozott valamiféle fotós kofferrel életében és tudja, hogy vannak ütésálló kofferek is a piacon.

Aki azonban valóban tutira akar menni, esetleg ténylegesen nem csak repülő poggyászterébe akarja feladni a felszerelését, hanem valamilyen vízi túrára készül, ahol nem lenne kellemes, ha a vízbe borulna a drága váz, vagy beázna az objektív, annak már vízhatlan, vízálló koffert kell keresnie.
Noha léteznek különféle egyszerű csomagolóanyagok, amik részleges vízhatlanságot kínálnak, így egy esetleges borulásnál még jó eséllyel túlélheti a váz, vagy az objektívek a csobbanást, ha nincs a csónakhoz/kenuhoz rögzítve a táska, akkor könnyen a mederig juthat az eszközünk, ahonnan szinte esélytelen, hogy felhozzuk (egy tiszta vizű hegyi patakból még csak-csak kimentjük, de ugyanez a Tisza vagy más lassú folyású, agyagos vizű folyó esetében már reménytelen vállalkozás lenne).

Kézenfekvő tehát, hogy érdemes olyan tokról, táskáról, vagy kofferről gondoskodni, ami a legrosszabb esetben is megóvja a felszerelésünket, legyen az igen erős ütés, méteres magasságból leejtés, vagy éppen vízbe esés. Utóbbinál a fenti példa alapján érthető módon azt is elvárjuk egy profi terméktől, hogy ne süllyedjen el, ússzon a víz felszínén.

Nos, mindezeknek eleget tesznek a NANUK fotós és műszertáskái, amelyek többféle méretben és többféle színben is elérhetők, egy kivételével mindegyikük IP67 minősítésű (teljes mértékben védett por bejutása ellen és vízbe merülés esetén korlátozott ideig nyújt védettséget – 1 méter vízmélységig max. 30 percig).

A gyártó neve a [NA·NOOK] eszkimó szóból ered, amelynek jelentése jegesmedve – ezzel mintegy metaforát képezve a tok legfőbb két tulajdonságával: a masszivitással és a vízállósággal.
A könyörtelen tájon gondtalanul élő jegesmedvét a törzsfejlődés alakította olyanná, hogy túlélje a fagyos hőmérséklet, a fagyos vizek és a jéggel borított sarkvidéki környezet kihívásait. A Föld egyik legellenállóbb ragadozójaként az erős és félelmet nem ismerő nagy fehér medve inspirálta tehát a kanadai cég márkanevét – túlélni a legdurvább körülményeket is.

A világ legjobb védőtáskájaként emlegetett termékek gyártása még 1984-ben kezdődött, akkor még Resentel néven, majd néhány évvel később a cég tulajdonosi viszonyainak átalakulása után vált egyértelművé a küldetés: a legjobb minőségű fröccsöntött műanyag tokok és kofferek tervezése és gyártása.

A ma kapható termékek már illeszkednek a kor elvárásaihoz, lekerekített sarkokkal, dupla reteszes rögzítővel, víz- és porállósággal igyekeznek megnyerni a vásárlók bizalmát. A biztonságos szállítást nem csak a vízhatlanságot adó szigetelés, az eszköz számára ideális méretben kivágott, elmozdulást lehetővé nem tevő belső szivacs tartó biztosítja, de lehetőség van illetéktelen nyitás ellen lakatot is használni (kapható TSA által jóváhagyott számzáras lakat is).
A kényelmes hordozáshoz csúszásmentes fogantyút használhatunk, de léteznek olyan táskák is, amelyek kerekekkel és kihúzható fogantyúval is rendelkeznek, így magunk után húzhatjuk a méretes, nehéz koffert.

Néhány fontos dolog, amit a NANUK termékekről mindenképpen érdemes tudnunk:

  • a tervezés és a gyártás is Kanadában történik
  • minden esetben minőségi alkatrészek kerülnek felhasználásra
  • több, mint 30 féle méret közül választhatunk
  • IP67 besorolású por- és vízállóság (kivéve a NANUK NANO termékeket, amelyek IP65-ösek, azaz vízbe merítés ellen nem, de kisnyomású vízsugár ellen védettséget ad, ahogy porállóságot is biztosít)
  • ütésállók
  • a belső szivacsos tároló védelmet nyújt a leejtés és rázkódás hatásaival szemben
  • sokrétűen kialakítható a belső tér, akár saját kezűleg is létrehozhatunk rekeszeket
  • élettartam garancia jár a táskához

A NANUK műszertokok az egészen apró, telefon tok nagyságtól a méteres vadászfegyver tokig több, mint 30 méretben és változó színskálában érhető el, többféle kiegészítővel, amelyek igen széles felhasználási lehetőségeket tesznek lehetővé.
Léteznek üres, teli szivacsos, rendezővel ellátott, vagy előre gyárilag kivágott szivaccsal szállított modellek, de belső plexi, vagy alu panellel is rendelhetőek a víz és ütésálló műszertokok (az alumínium és plexi panelek ténylegesen a műszerek esetében lesznek hasznosak). Magyarországon a forgalmazó lehetőséget biztosít speciális, egyedi szivacsok gyártására is, minimum gyári minőségben.

A legkisebb tokok a már említett NANUK NANO szériában találhatók, ebben 15×10 cm-től 19×13 cm-ig (belső méret) találunk tokokat, akár átlátszó kivitelben is.
Az egy fokkal nagyobb méretű táskák, a 903, 904, 905 és 908 jelölésűek oldalsó záró füllel rendelkeznek, méretük 19×12 cm-től 24×19 cm-ig terjed. Az ennél nagyobb tokok (909-től felfelé) már elülső záró fület alkalmaznak és rendelkeznek automatikus nyomáskiegyenlítő szeleppel is. A 29×18 cm-es mérettől több lépcsőben érjük el a legnagyobbnak számító 45×33 cm-es méretű 933-as modellt.

Méretben még fentebb haladva innentől kezdődnek a gurulós kofferek, a NANUK 935 52×29 cm-es, míg a NANUK 975 már 76×53 cm-es.
Léteznek négyzetes és hosszúkás kofferek is, a NANUK 985 például közel egy méter hosszú, de a NANUK 995-be egy 1,2 méteres eszközt is behelyezhetünk.

Egy fényképezőgép felszerelés esetén persze nem csupán a szélesség és hosszúság, de a magasság (mélység) is számít. Jó hír, hogy ilyen téren is bőven akad választék, még a közepes méretű tokok esetén is, ahol 10 cm-től egészen 21,8 cm-es belső magasságig érhetők el különböző modellek.

Ami pedig a vízbe ejtés esetén a vízfelszínen maradást illeti: ilyen tulajdonsággal is bírnak ezek a tokok, például a NANUK 904 bruttó 3,3 kg tömegig (a 21×15×9 cm-es belső méretű tok üresen 0,7 kg, tehát 2,5 kg-os beltartalomig még biztosan jók vagyunk), a NANUK 920 pedig bruttó 18,1 kg tömegig (38×26×15 cm-es belső méretű, nettó 2,3 kg-os, tehát közel 15 kg-nyi felszerelésig) még fenn marad a vízen.

A NANUK tokokról és kofferekről bővebb információkat, méreteket, tömegeket, a vízen maradás maximális tömegét a gyártó angol nyelvű és a hazai forgalmazó Unique Solutions Kft. magyar nyelvű weboldalain találunk.