BlackRapid Snapr 3 az 1-ben válltáska

0

Bevezetés

A BlackRapid RS-7 vállpánt kipróbálása során bizonyosságot nyert számunkra, hogy a gyakorlati probléma megoldására született termék valóban hatékony, s sokkal kényelmesebb, mint a nyakban lógó nehéz gép.
Mondhatnánk, hogy könnyű dolga volt a vállpántnak, hiszen nehéz géppel a nyakunkban természetes, hogy elfáradunk, így érezhető lesz a különbség a nyakban lógó és a vállon hordott masina között. A BlackRapid Snapr-nek már nem lesz ilyen könnyű meggyőzni minket, hiszen elsődlegesen közepes méretű kompakt fényképezőgépekhez készült.

Nem is bízza a véletlenre a gyártó, hiszen itt már nem csupán egy egyszerű vállpántról van szó, hanem egy 3 az 1-ben termékről.

válltáska…

…gyors hozzáféréssel

vállpántként alkalmazva

csuklópánt

A BlackRapid Snapr egyrészt fényképezőgép válltáska, másrészt vállpántként is használható, harmadrészt pedig csuklópántként is funkcionálhat.

Külső, használat

A vállpánt két részből áll, egy 2,5 cm széles, gyöngyvászon szíjból, a szükséges állítócsatokkal, és egy vastag vállpárnából. Az utóbbi enyhén hajlított, bumeráng alakú, hogy pontosan kövesse a testformát. Legvastagabb részén – a közepén – 6 cm széles és kb. 1 cm vastag, szivacsos anyaggal kitömve. A kényelemmel tehát nem lehet gond.

A BlackRapid Snapr tokja gyöngyvászonból készült, belső mérete nagyjából 134×83×51 mm-es fényképezőgépek fogadására alkalmas (többnyire ez a prémium kompaktok és kisebb videokamerák alkalmazását is lehetővé teszik, ultrazoomokhoz viszont kevés).

A megszokottól eltérően a fényképezőgépet nem felülről, hanem elölről kell „betölteni” a táskába. Célszerűen fejjel lefelé (exponáló gomb alul legyen). A táska elejét zippzárral zárhatjuk, melyet egy húzással gyorsan oldhatunk. E módszer előnye, hogy pillanatok alatt megfogható és kihúzható a gép a tokból úgy, hogy máris jó irányban áll, s nem kell azt még forgatni is.

A táskához mellékelt szíjat egyrészt a fényképezőgép állvány menetébe kell becsavarni, másrészt a vállpánt gyorskioldós csatjába kell illeszteni. Így ha a gépet kihúzzuk a tokjából, még mindig biztonságban van, ha esetleg elejtenénk. A gép használatát egyébként ez a pánt nem nehezíti meg, még akkor sem, ha nem átnézeti keresős modellel rendelkezünk. Igaz, ez esetben a vállpánt már egy kicsit elemelkedhet mellkasunktól, de emiatt nem lesz kényelmetlen érzésünk.

A tok két oldalán egy-egy szintén zippzáras zsebet alakítottak ki, amelybe iratainkat, vagy kisebb kiegészítőinket helyezhetjük.

zsebek

vállpánt

A tokként való használaton kívül vállpántként is alkalmazható a BlackRapid Snapr. Ez esetben a gyorskioldó csatokról le kell választanunk a vállpántot, majd a vállpánt két végét kell egymásba illeszteni.
A pánt és a táska, illetve a pánt két végének csatlakozásához egy-egy rögzítő is helyezhető, mely két átellenesen egymásra fekvő tépőzáras anyagból áll. Ez megakadályozza a csatok véletlen kioldását, illetve kioldott csattal is tartást biztosítanak. A fényképezőgépet tartó csatra ilyet nem kapunk.

csuklópánt

A harmadik funkció a csuklópánt, amelyet egy külön csatra helyezett szíjjal érthetünk el, ha a gépet ebbe csatlakoztatjuk.
Ebben az alkalmazásban vigyázzunk, nehogy a gépet tartó szíj fogása közben véletlenül megnyomjuk a gyorskioldó csatot.

Értékelés

A BlackRapid Snapr létjogosultsága talán nem annyira egyértelmű, mint a profi alkalmazásokra szánt RS vállpántoké. Különleges kialakításának köszönhetően a fényképezőgép azonban valóban gyorsan előrántható.
Vállpántként használva szintén gyorsan rendelkezésünkre áll a masina, bár ez nyakban lógatva is így van. A kompaktok kis tömege miatt a nyakban hordás itt viszont már nem nevezhető nagyon fárasztónak, így ezen funkció inkább egy alternatívának tekinthető.
A csuklószíjként történő alkalmazása ugyanazt a kérdést veti fel: kellően biztonságos-e az a műanyag gyorsrögzítő csat, amely a csuklópánt rész és a gép között foglal helyet?
Erre a kérdésre azonban könnyen igennel válaszolhatunk, ha a táska és a vállpánt csatlakozásához tervezett biztonsági rögzítést a gépet tartó csatra helyezzük.

A BlackRapid SnapR ára a hazai forgalmazónál 11.990 Ft.