Boom a fejbe: Mikrosat Digital 7R Boom

0

A stúdióvakuk között különlegesnek számítanak a vakusínre is felhelyezhető, vagy boom (belógató) állványra is helyezhető vakuk, hiszen ezek általában olyen helyre kerülnek, amelyek nem könnyen elérhetők. Ebből adódóan valahogyan meg kell oldani a távvezérlésüket. Léteznek olyan vakuk, melyek tökéletes, kétirányú távvezérlővel vásárolhatók meg (ilyen pl. a Digital 5R és 7R is), de a Digital 7R Boom még tovább megy.
Hiába ugyanis a jó távvezérelhetőség, ha a vaku dögnehéz, s a boom állvány ormótlan nagy helyet foglal. Erre kínál megoldást a Digital 7R két részre szedett változata, a Digital 7R Boom.

Ez a vaku tehát már nem a szokványos fejgenerátoros stúdióvaku, hiszen a fej külön található a kezelőszerveket tartalmazó egységtől. A Digital 7R központi generátoros kialakítása tehát lehetővé teszi, hogy a nagy tömegű, kondenzátorokat is tartalmazó töltésvezérlő elektronika külön házba kerüljön, míg a kisebb tömegű villanócső és beállítólámpa egy másik dobozban foglalhasson helyet. A két egységet egy többeres, vastag kábel köti össze.

A Mikrosat Digital 7R Boom a 7R-hez hasonlóan 700 Ws teljesítményű.
A vakut egy méretes hordtáskában kaptuk, melyben a vaku két egységén kívül egy alapreflektor, valamint az opcionálisan választható vezeték nélküli kioldót, távvezérlőt, illetve azs USB-s PC-s vezérlő is megtalálható volt.

A táska külső oldalán is és belül is találunk egy-egy méretes zsebet, ahová többek között pl. a tápkábeleket, vagy szinkronkábelt helyezhetjük, de az opcionális kiegészítőknek is helyet biztosíthat.

A Digital 7R Boom mindkét egysége profi felépítésű alumínium öntvény házba került, melyek felső részén fogantyút is kialakítottak a könnyebb hordozhatóság érdekében.

Az izmos, 650W-os beállítóizzót már beépítve találtuk a vakufejben, a kezelési útmutató szerint azonban a csomagban egy 300W-os és egy 1000W-os található. Ha szükséges, természetesen a GX6.35 foglalatos halogén izzó cserélhető, mint példánk is mutatja. A modellfényt kikapcsolt állapoton kívül teljesítmény arányos, saját magunk által beállítható és maximális teljesítményűre választhatjuk.

Bár a vaku digitális vezérlésű, kezelése a könnyedebb analóg rendszerekhez hasonló.
A generátor egység hátlapra a következő kezelőszerveket helyezték el:

  • XB (rekeszbeállító rendszer, belső hőmérséklet, villanások számának megtekintése)

  • Cell (slave mód)
  • Sound (hangjelzés)
  • Prop (teljesítmény arányos modellfény)
  • Test (tesztvillantás)
  • vakuteljesítmény 360 fokban elfordítható vezérlőgombja, mely nyomógomb is
  • modellfény teljesítmény 360 fokban elfordítható vezérlőgombja, mely nyomógomb is
  • főkapcsoló

Az egyes paraméterek állapotát könnyen nyomonkövethetjük a kék háttérvilágítással ellátott, 2″-os képátlójú, hátsó mátrix LCD-n, amelyen a vakuteljesítmény rekeszskáláról is leolvasható.
A vaku és a beállítófény teljesítményének megadásakor egyébként 1,1 és 8,1 közötti értéket választhatunk, amely 7 blende átfogást jelent. Bizony, egy 700 Ws-os vakunál ez igen szép átfogás! A minimum teljesítmény így törtként kifejezve 1/128 lehet.
A vakuk belső hűtését csendes, így vélhetően nagy méretű ventilátorok oldják meg.

S most térjünk rá a különlegességekre, mert ebből van bőséggel.
Elsőként talán a vezérlésben, kezelésben megtalálható finomságokat érdemes említeni. Az elfordítható vezérlőgombok megnyomásával pl. könnyedén választhatunk minimum vagy maximum teljesítményt, így nem kell időt pazarolni az elforgatásukra.

Az ACS, vagyis Aperture Control System a rekeszbeállító rendszer rövidítése, amely lehetővé teszi, hogy pontos expozíciós értéket olvashassunk le a vaku hátlapjáról fotózás közben. Ehhez előzetesen kell kalibrálnunk a rendszert az XB gomb és egy vakufénymérő segítségével.

A következőkben a külön vásárolható kiegészítőkről számolunk be.
Ezek közül elsőként nézzük a távirányítót.

A vezeték nélküli távirányító segítségével akár 50 vaku vezérelhető, 5 csoportban, csoportonként 10 vakuval. Ezek a vakuk egyesével is kezelhetők.
A távirányító segítéségével pontosan ugyanúgy tudjuk vezérelni a vakuinkat, mintha azok hátlapját használnánk, leszámítva persze azt, hogy a vakuteljesítmény, illetve modellfény erősségét itt fel-le gombokkal kell beállítani. A távirányító is kék háttérvilágítású LCD-t kapott, s bár itt nem teljesen ugyanazok a szimbólumok láthatók, mint a vakun, ennek ellenére ugyanazok az adatok olvashatók le róla.
Hab a tortán, hogy a távirányító kétirányú kommunikációt folytat, vagyis ha a vakun állítunk be valamit, az a távirányítón is megjelenik.
A távvezérlő használatához négy darab AA méretű elemre vagy akkumulátorra van szükség.

Szintén távoli vezérlést tesz lehetővé az a rádiós USB stick, amelyet notebookba vagy asztali számítógépbe is illeszthetünk. A mellékelt szoftver segítségével könnyedén beállíthatjuk a vakuk szükséges paramétereit, melyeket akár el is menthetünk, s később visszatölthetjük azokat. Ideális lehet azok számára, akik egy-egy fotózást több alkalommal is szeretnének megismételni (pl. termékfotók készítéskor).

Opcionálisan vásárolhatunk rádiós kioldó rendszert is (ez egyébként az USB-s távvezérléshez is szükséges). A jó vételt és a nagy hatótávolságot a 2,4 GHz-es frekvencián kívül a vevőn méretes antenna is szavatolja.

A Mikrosat Digital 7R Boom egyértelműen a nagy, komolyan felszerelt műtermek kelléke. A magasra tett vaku távoli vezérelhetősége ilyen helyen már elengedhetetlen, mint ahogy a nagy teljesítmény is. A Mikrosat Digital R sorozatban 1200 Ws-os modellek is elérhetők, amivel a széria az egyszerű modell fotózástól a járművek bevilágításáig szinte mindenre alkalmas lehet

S végül nézzük a specifikációkban megadott, illetve általunk mért adatokat:

Bajonett Bowens
Teljesítmény 5,5-700 Ws (70 lépésben)
Villanási idő 1/2200 mp (min. telj.)
1/1500 mp (max. telj.)
Színhőmérséklet 5500K
Újratöltési idő (specifikáció) 1 mp
Újratöltési idő (mért) 1,4 mp

A felső kategóriás Mikrosat Digital 7R Boom ára bruttó 201.168 Ft, rádiós kioldóval és távirányítóval 222.402 Ft. A vakura és a villanócsőre egyaránt 5 év garanciát kapunk.

A Boom vaku mellé egy kategóriájában kis méretű, 90 cm-es (átlójú) parabolabox-ot is kaptunk, amely akár szoftboxként, akár indirekt fényforráshoz fényterelőként is használható.
A 16 pálcával kifeszített parabolabox egy octoboxnál sokkal szebb, körhöz méginkább hasonlító előlappal rendelkezik. Fényes kialakítású belsejébe és a külső peremre is igény esetén diffúzor helyezhető.

A bruttó 38.608 forintért kapható 90 cm-es professzionális parabolabox a sorozat legkisebb eleme, de létezik 120, 200 és 230 cm-es változatban is.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!