Olympus Zuiko Digital ED 7-14mm F4,0

0

Bemutatás

Az Olympus Zuiko Digital ED 7-14 mm-es ultranagy látószögű zoomobjektíve a szkeptikusok számára is bebizonyította, hogy a FourThirds rendszerben igenis van annyi lehetőség a nagylátószögű fotózásra, mint az APS-C szenzoros gépekben. A fényerő ugyan nem tekinthető itt különlegesen jónak a teljes nagylátószögű állásban, inkább átlagosnak tűnik, de a teljes zoomtartományban való f/4 fényerő mégiscsak a középszerűség fölé emeli az objektívet. Az objektív a „top pro” kategória tagja, ára ennek megfelelően magas: bruttó 500.000 Ft.
Az objektívet az Olympus E-510 D-SLR vázzal próbáltuk ki.

Az időjárásálló kivitelben készült Zuiko Digital objektív látószöge a kisfilmes rendszerben 14-28 mm-nek megfelelő zoombojektív látószögéhez hasonló.

Az optika tervezésénél mindenre figyeltek a mérnökök, a geometriai torzítást aszférikus lencsetagok (2 db), a kromatikus aberrációt pedig egy ED, egy Super ED és egy ED aszférikus lencsetag tartja kézben. Már ezen adatok alapján is sejthető, hogy extrém nagy torzításokra és jelentős színi hibákra nem kell számítanunk.

Az élességállításért hagyományos mikromotor a felelős, ennek hangereje átlagos, középszerű, hangszíne viszont inkább tűnik vinnyogósnak. A nagylátószög miatt az automatikus élességállítás gyors, s mivel a folyamat során csak a belső lencsetagok mozognak, a frontlencse nem fordul el.

A Zuiko Digital 7-14mm bár nem belső zoomos, hossza viszont csak 4 mm-rel változik a legkisebb és legnagyobb gyújtótávolság áttekerése közben.

A becsillanások és kontrasztvesztések ellen az objektívre gyári, integrált, nem levehető, szirom formájú napellenzőt építettek. Ennek hatékonysága viszont nem tökéletes, mert az egyébként is rövid szirmok között 45, 135, 225 és 315 foknál egyáltalán nincs kiemelkedése a napellenzőnek, így az igen erősen kidomborodó frontlencse miatt a koradélutáni vagy délelőtti órákban így is előfordulhat, hogy az objektívbe bever a nap.
A frontlencse elé szűrőket nem helyezhetünk.

Használati tapasztalatok

A „top pro” kategória tagjaként az objektív felépítése példás. Remek összeszerelés, tökéletesen egyenletesen forgatható zoom gyűrű, kellően széles, 2 cm-es fókuszgyűrű jellemzi. A fém bajonett csatlakozó köré pedig gumigyűrűt szereltek az időjárásállóság biztosítása érdekében.

A Zuiko Digital 7-14mm-es ultranagy látószögű zoomobjektív az Olympusnál szokásos, négyzetes kiemelkedésekkel ellátott, csúszásgátló felületű zoomgyűrűt kapott, rajta a 7, 8, 9, 10, 12 és 14 mm jelzésével. Ennek szélessége bőven elegendő a kényelmes kezeléshez.

7mm

14mm

Az optika elülső részén foglal helyet a sűrűn bordázott, elektronikus vezérlésű élességállító gyűrű. A kézi élességállítás finoman és precízen használható, de a kisebb és könnyebb lencsetagok miatt azok mozgásáról nem érzünk visszajelzést, mint némelyik nagyobb Zuiko Digital optika esetében.

A zoomgyűrű és az élességállító gyűrű között található a távolságskála, valamint ettől jobbra és balra az objektív gyújtótávolságát és fényerejét jelző kis lapocskák.

Színhiba

A színhiba csak nyitott fényrekesznél érzékelhető, de ez esetben is csak a legnagyobb látótszögnél, s a hatás minimális. Az ED lencsék valóban hatékonyak. Mivel rekeszeléssel csak minimálisan csökkenthető ez a hatás, ráadásul igen nagylátószöggel dolgozunk, okkal feltételezhetjük, hogy a látható lilás elszíneződés javarészét a fényképezőgép képérzékelője előtti mikrolencsék okozzák, nem az optika. Mindenesetre a hatás valóban csekély mértékű, 10 Mpixeles képen 6-7 pixelnyi, 15 cm széles papírképet készítve is mindössze 0,3 milliméternyi lesz a színi hiba a legrosszabb esetben (nagylátószög, nyitott blende), ami kiállításra szánt 60 cm széles nyomatokon is csak 1,1 mm szélességben látszik.

Geometriai torzítás

Ahogy a bemutatóban már említettük, az aszférikus tagok láttán előre sejthető, hogy a torzítás nem lesz nagyon problémás. A 7 mm-es (kisfilmnél 14 mm-nek megfelelő) ultranagy látószög ellenére a torzítás 1% alatt marad, igaz nem sokkal: 0,9%, jellege hordótorzítás. A 9 mm és annál nagyobb gyújtótávolságoknál a torzítás mértéke 0,5% alatti, amely szinte elhanyagolható, így a képeken nem lesznek zavaró görbületek.

Geometriai torzítás0,9% hordótorzítás


0,2% hordótorzítás


0,1% párnatorzítás


0,2% párnatorzítás

Peremsötétedés

Nyitott rekesznél, a legnagyobb látószögnél tapasztalhatjuk a legnagyobb mértékű peremsötétedést. Ilyenkor a sarkok közel 30%-kal sötétebbek, mint a kép közepe. A blendét F8-ra szűkítve a hatás jelentősen csökken, mindössze 9%, amely kültéri képek esetén alig észrevehető sötétedést eredményez. Nagyobb gyújtótávolságok esetén a peremsötétedés hatása csökken, 10% fölé csak a végállásban szökik.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


25 cm közelpont,
142 mm széles lefedés

Az objektív célterületéből adódóan természetes, hogy nem várhatunk el olyan leképezési arányokat, mint egy tele, vagy makróobjektívtől. A nagylátószögnél azonban szintén fontos lehet a közelfényképezés, hiszen ezzel egyedi, kis mélységélességű felvételeket készíthetünk.

Az Olympus Zuiko Digital ED 7-14 mm-es objektíve gyári adatok szerint 25 cm-es közelponttal rendelkezik. Ez a 12 cm-es hosszúságával 13 cm-es munkatávolságnak adódik, ami egész jó. A legnagyobb nagyítás persze 14 mm-en érhető el, ekkor 0,11×-es leképezési aránnyal dolgozhatunk. A tesztképünk alapján a teljes képet közel 140 mm széles témával tudjuk kitölteni, ez 0,12×-es leképezésnek felel meg.

Képminőség

A Zuiko Digital ED 7-14 mm egyenletes minőséget produkál, mind a képfelületre nézve, mind a gyújtótávolság tartományra értelmezve. A nyitott blendés és az F8-as fényrekesz között sincs óriási különbség, így nyugodtan használhatjuk ezt az objektívet saját fényerején is. A képek közepe és széle/sarka között sincs jelentős különbség, nem találkoztunk szférikus hibával.

A becsillanásra viszont érdemes odafigyelni, mert az igen nagy látószög és a nagyon domború frontlencse miatt sajnos az integrált napellenző nem minden esetben elegendő (lásd tesztfotók némelyike).

Értékelés

Az objektív összességében pozitív benyomást keltett bennünk, az optikai hibák átlag alattiak, a fókusz sebessége megfelelő, a rajzolat jó. Egyetlen probléma talán az ár. A közel fél millió Ft-os bruttó ár ugyanis elgondolkoztató. Sajnos valódi alternatívája nincs ennek az objektívnek, így ha ilyen látószöggel szeretnénk fotózni FourThirds rendszerben, akkor le kell nyelnünk ezt a békát és ki kell fizetnünk az objektív árát. A Sigma rendelkezik néhány ultranagylátószögű fix és zoomobjektívvel, de vagy a gyújtótávolság egyezik, vagy a zoomátfogás (bár a fix gyutávú objektívek nem kaphatók FT bajonettel) . Ezek alapján legközelebb a Sigma 10-20mm/F4-5,6 EX DC HSM esik. Másik lehetőség, de nem egyenes alternatíva a Zuiko Digital ED 9-18mm f/4-5.6 illetve a Zuiko Digital 11-22mm f/2.8-3.5, amely azonban látószögben jócskán elmarad cikkünk tárgyáétól.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!