Canon 1 EG válltáska

0

Aki nem egy, nem két, de még csak nem is három objektívvel szaladgál, s fontos számára a felszerelés gyors elérhetősége, annak sem egy kis válltáska, sem egy hátitáska nem megfelelő. Jómagam rendelkezem mindkettővel, így tudom, hogy az egyszerű hátitáskák előnye az óriási „tárkapacitásuk”, vagyis több gépvázat, objektíveket és vakukat is elhelyezhetünk bennük, a gyors elérhetőségről azonban le kell tennünk.

Bár léteznek előre húzható hátizsákok is, amelyek könnyebb elérést tesznek lehetővé, ezek azonban jobbára csak a gépváz, vagy adott esetben a másik oldalukon egy-egy objektív elérését kínálják, azaz riporteri feladatokra – ahol kell objektívet cserélni – ez sem igazán alkalmas.

Maradnak hát a válltáskák, amelyek között szerencsére bőven akadnak olyanok, amelyek 1-2 vázat, s 3-4 objektívet is képesek magukba foglalni. Ilyet nem csak a Lowepro, de a Kata kínálatában is találunk, igaz, az 1 váz és 2-3 objektív fogadására alkalmas változatok is 35-40e Ft-tól kezdődnek, s az igazán méretesekért pedig akár 60-70e Ft-ot is elkérnek.

Ha sok objektívet kívánunk hordozni, akkor feltételezhetően komoly tömeggel kell számolnunk, így a műanyag pánttartós táskákat érdemes is elfelejteni, azaz olyat kell keresnünk, amelyik kellően masszív, s nem szakad le egy óvatlan pillanatban.

A Canon 1 EG márpedig pont ilyen.

A táska mind kézi fogantyúval, mind vállpánttal rendelkezik, előbbi valódi bőr borítású, utóbbi pedig fém gyűrűre akaszkodik a fém kapcsával.

A tervezők előrelátására utal, hogy a táska aljára fél cm magas műanyag talpakat is építettek, amely megóvja az alsó rész koszolódását (bár középre is elfért volna egy, ami nagyobb eséllyel szüntetné meg az alsó rész talajjal érintkezésének lehetőségét).

Időzzünk még el itt a táska alsó részén, itt ugyanis nem csak az említett két műanyag talpat, de egy-egy tartó pántot is találunk, amelynek funkciója első ránézésre talán nem egyértelmű, de kis gondolkozás után rögtön rájöhetünk, hogy ide állványt fogathatunk fel. Nem feltétlenül ez a legszerencsésebb elhelyezés ez, hiszen ha lerakjuk a táskát a földre, óhatatlanul az állvány a porba, piszokba fog érni, s csak reménykedhetünk benne, hogy az érzékenyebb részeknek nem okoz majd gondot a porolódás. Ha nincs szükségünk erre a tartó részre, akár le is szerelhetjük róla a pántot.

A táska oldalán és elején két-két méretes zsebet találunk, az oldalsók a táska zárt állapotában is kinyithatók a cipzár segítségével, de az elülső, szintén cipzáras zsebek tartalmához csak akkor férünk hozzá, ha a táska felső részét is kinyitjuk (vagy legalábbis az azt rögzítő kapcsokat kioldjuk). A méretes zsebekbe nem csak néhány apróságot, de méretesebb kiegészítőket is nyugodtan elhelyezhetünk, legyen az akkumulátor töltő, pótakku, vagy szűrő. Az oldalsó zsebek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, ezekbe csepegő eső sem hullhat bele a felső borításnak köszönhetően. E zsebek 13×13×4,5 cm belméretűek.

Az elülső zsebeknél már nincs külön felső borítás, az eső elleni védelmet valamennyire a táska felső része próbálja pótolni. Esővédő huzatot nem kapunk a táskához. Az elülső zsebek belmérete 12×13×3 cm. Ide a két plusz belső zsebnek köszönhetően (melyek közül az egyik cipzáras) memóriakártyákat és kisebb kiegészítőket is nyugodtan elhelyezhetünk, elvesztésüktől nem kell tartanunk.

A táska felső részének kinyitása csak úgy lehetséges, ha az elülső két kapcsot kioldjuk. Sajnos ez nem gyorskioldású csat, hanem inkább karabínerre hasonlít, amely ugyan biztonságosabb, viszont sokkal körülményesebb a kinyitása, gyaníthatóan egy kézzel senkinek sem sikerül majd. Ez tehát egy elég komoly hátránya lehet e táskának, viszont munka közben éppenséggel nyitva hagyhatjuk a kapcsot, s ráhajthatjuk a felső részt, ha nem nagyon szaladgálunk, akkor azért a beltartalom nem nagyon fog kipotyogni.

Ha felnyitjuk a felső részt, annak belsején két további kisebb zsebet találunk, egy íveltet és egy téglatest formájút. Mivel ez könnyen kiszerelhető, ide pl. negatívokat helyezhetünk, amelyek egy repülőtéri ellenőrzés során egy mozdulattal, tokkal együtt a röntgent megkerülő tálcára helyezhető. Ha nincs szükségünk erre a tartóra, akár ki is szerelhetjük, ekkor azonban a viszonylag rossz helyen megmaradó patent szemek veszélyesek lehetnek az objektívsapka nélkül behelyezett objektívek lencséire. Érdemes ilyen esetben egy kis házibarkáccsal tépőzáras anyaggal letakarni a patentet (kár, hogy erre a gyártó/tervező nem gondolt).

A belső rész alapkiépítésben egy (D)SLR vázat alapobjektívvel (vagy két vázat objektív nélkül), 3+2 db objektívet, valamint egy kisebb kiegészítőt (pl. vakut) képes magába foglalni, de ez a tér saját szájízünk szerint alakítható a tépőzáras belső elválasztóknak köszönhetően. Ez nem csak a szürke színű elválasztókra, de a fekete színű, hosszanti elválasztóra is vonatkozik. Érdemes megjegyezni, hogy a táska alja is párnázott kialakítású, így ha a táskát hirtelen helyezzük is a talajra, az objektívjeink semmiképpen nem fognak erősen koccanni egy véletlenül pont arra éktelenkedő kő sarkának.

Már csak egy dolog maradt hátra a táska ismertetéséből, ez pedig a hátsó cipzáros rekesz, amely iratok, vagy tablet fogadására alkalmas. Belmérete 32×16 cm.

A táskát hordhatjuk egyszerűen a jobb vállon is, bár az eleve ívesre varrott vállpárna miatt így egy kissé csúszik a vállpánt. Jobban járunk és kényelmesebb is, ha keresztbe vetjük a vállpántot, így stabilabb a táska is és a gerincünk is egyenletesebben terhelt.

A Canon 1 EG fotóstáskát a Triponttól kaptuk a teszt idejére.
A táska ára a cikkünk írásakor bruttó 22.000 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!