DxO FilmPack 5

0

A fényképezőgép gyártók mindent megtesznek, hogy a XXI. században érezze magát a vásárló, a hálátlan vevők egy része viszont mindent elkövet, hogy néhány évtizeddel korábban. Hiába a huszon-harminc, sőt ötven megapixeles csodamasinák, ha egyes képeinken inkább a letűnt analóg fotózás hangulatát szeretnénk tudni. Az ilyen hangulatot fotónkra hívó szoftvereknek se vége, se hossza, az egy kattintásos mobilos effektgyáraktól kezdve a komolyabb alkalmazásokig. Utóbbiak közé tartozik a DxO Labs FilmPack nevű plugin, mely jelenleg az 5-ös verziójánál tart és Adobe Photoshop, vagy akár Lightroom pluginként futtathatjuk Windows és Mac OS rendszereken. Telepítésével azonban megkapjuk a különálló szoftverként futtatható változatot is, mely további plusz lehetőségeket tartogat használója számára.

A 30 napos, minden funkciójában működő próbaverzió ingyenes, úgyhogy bőven megéri egy próbát tenni vele. Betöltésekor választhatunk, hogy az egyszerűbb Essential, vagy a profi Elite verziót szeretnénk kipróbálni. Az Elite verzióban több mint kétszer annyi a gyári filmemuláció (preset), de utólagos grafikus lehetőségek is akadnak.

Első lépésként a beállítások (Preferences) között érdemes rápillantani a JPEG mentés minőségére, mert alapból 75%-on van, ami azért elég kevés tud lenni. Ezen felül a TIFF formátumot is támogatja a program, az előbb említett különálló változat pedig a RAW formátumú képeket is betölti. A fejlesztők folyamatosan frissítik, hogy ezen a téren az újabb fényképezőgépekkel is kompatibilis maradjon.

RAW kép behívása esetén kérhetünk automatikus javítást, melyben az optikai hibákat, a képzajt, illetve az expozíció és színek pontatlanságát automatikusan korrigálja a szoftver.

A munkafelület a mostanság divatos grafitszürke színt kapta és kellemesen átlátható. A nagy munkaablak fölött egy sor ikon segít eligazodni a szoftver legfontosabb beállításaiban. Itt indíthatjuk a kép vagy a beállításaink mentését, nagyítását, előnézetét és összehasonlítását az eredeti verzióval, a jobb oldali, bezárható eszközpaletta fölé pedig színcsatornánkénti hisztogramot, vagy kis előnézeti képet rendelhetünk.

Az Elite verziót használva több mint 120 előre mentett gyári effektus közül válogathatunk. Ezek egy része fiktív, de kb. 80 db létező, vagy inkább valaha létezett, híresebb film szín és tónusvilágát is lemodellezték nekünk. Elég csak egy kattintás a felsorakoztatott mintaképek egyikére és fotónk máris ebben a beállításban tündököl.

A fejlesztők igyekeztek felsorakoztatni az elmúlt évtizedek legendás filmtermését, melyek között típus szerint is kereshetünk, tehát meghatározhatjuk, hogy dia, vagy negatív, esetleg színes, vagy fekete-fehér filmet szeretnénk. A kínálatban többnyire az Adox, Agfa, Foma, Fujifilm, Ilford, Kodak, Polaroid, Rollei gyárak neves termékeit találjuk, így például a Velvia, Provia, Ektachrome, Porta, Ortho, T-Max, Neopan márkák különböző változatait, gyakran a legnépszerűbb érzékenységű fajtákat.

Ha elégedettek vagyunk a gyári presetek kínálta hangulattal már menthetjük is a képet, ha viszont finomításra szorul a látvány elég csak ráklikkelnünk a Modify ikonra, és megkapjuk az összes beállítást, pofás kis csúszkák formájában. Sajna a dizájnt itt egy kicsit túlzásba vitték a fejlesztők. A grafitszürke háttéren sötétszürke csúszkák nehezen kivehetőek, a görgetéssel sorra nyíló és záródó szerkesztési panelek pedig elsőre ötletesnek tűnnek, a kis hely miatt azonban nem túl kényelmesen használhatók.

A Film panelen a kiválasztott filmhatás erősségét gyengíthetjük, vagy növelhetjük. Alapból 100%-os, de akár 200-ig húzható. Ugyanitt állítható be a szemcsézet mértéke, sőt az is, hogy milyen filmformátumnak (kis-, közép-, nagyformátum) megfelelő szemcséket akarunk. Fekete-fehér hatásnál beállítható a világosabb és sötétebb területek színtónusa is.

A Development szerkesztő panelen az expozíció a színtelítettség és élénkség mellett, hozzáférhetünk a kontraszt, mikrokontraszt, csúcsfények, árnyékok és egyéb fontos képbeállítások mindegyikéhez, akár még egy tónusgörbével is kísérletezhetünk, ha az jobban kézre áll.

A Lens Effects szekcióban színszűrők húzhatók a kép elé, és beállítható ezek erőssége is. Színes fotók esetén ez a művelet eltolja a meglévő színeinket, fekete-fehér fényképeknél viszont a valódi filmekhez hasonlóan egy bizonyos színterületnek megfelelő tónus változik majd. Ugyanitt a képsarkok sötétítésére és elmosására is lehetőségünk van.

Az Elite szoftver változat plusz képességeit jelenti a Graphical Effects panel, vagyis a grafikai képhatások. Rengeteg egyszerű, illetve meggyötört analóg papírképet, lemezt, celluloid kockát utánzó keret közül választhat a felhasználó. A Texture részben karcolásokat, foltokat, a kor hagyta nyomokat vihetünk a képre külön rétegként, melynek erőssége szintén állítható. Végül a Light Leak menüben egy sor egyéb minőségrontó hatással (fényt kapott film, becsillanások, stb) adhatunk még egy kis ízt az analóg érzetnek.

Természetesen arra is lehetőség van, hogy saját beállításainkat mentsük presetként, illetve a webről is tölthetünk le újakat.

A szoftverből nekem hiányzott a szelektív szerkesztés lehetősége, hogy bizonyos effektusokat, vagy rétegeket a kép egy kisebb részén is átszerkeszthessek, forgassam, nagyítsa, vagy kicsinyítsem, illetve, hogy tetszőleges helyre húzzam őket a képen. Egy keretet, vagy fényfoltot lehet például forgatni és tükrözni, de ennél többet nem kapunk.

Összességében azonban valóban a legjobbak közé tartozik, rengeteg beállítási lehetőséggel, vagy ha gyorsan szeretnénk dolgozni, akkor számos gyári filmszimulációs móddal.

A DxO FilmPack 5 Essential jelenleg 79, az Elite változat pedig 129 eurós áron szerezhető be a fejlesztő honlapjáról.