Exkluzív: Nikon D610

0

Bő egy évvel ezelőtt, a tavalyi Photokina előtti napokban jelentette be a Nikon a világ egyik első, olcsóbb kategóriába szánt, fullframe DSLR gépét a D600-at. A készülékre enyhe túlzás lenne a belépő szintű jelző, a teljes kisfilmes képkocka méretű szenzort tartalmazó tükrös gépek között mégis a legolcsóbb modellnek számít, így egyfajta bevezető gépnek is tekinthetjük ebbe a világba.

A közel kiváló fényképezőgép magnézium és műanyag vázában egy 24 megapixeles képérzékelő dolgozott, a nagyobb gépekből egyszerűsített, 39 pontos (9 keresztszenzoros) fókuszrendszerrel és videó szolgáltatással, valamint számos fejlett funkcióval, melyek nem csak a haladó amatőrök, de az olcsóbb fullframe gépre vágyó profik érdeklődését is felkeltették. Részletes tesztünk a Nikon D600-ról itt olvasható.

Persze az elérhetőbb árú, jó szolgáltatáskészletű DSLR után érzett örömbe némi üröm is vegyült, hiszen már a megjelenést követő napokban sok tulajdonos panaszkodott a gép érzékelőjének furcsa eredetű koszolódására. Kiderült, hogy nem a szokásos és könnyen javítható porosodásról van szó, hanem a készülék zárszerkezetének kenőanyagáról, mely leheletfinom olajos porcseppekkel szórta tele a frissen megvásárolt fényképezőgép érzékelőjét, épp ezért nem volt egyszerű az eltávolításuk.

A gyártó lépett is az ügyben, és többek között magyarul tájékoztatta vásárlóit a teendőkről, illetve szervizes tisztítást is vállalt a makacsabb foltok eltüntetésére. Azóta jó pár hónap eltelt, és tegnap sokkal kisebb csinnadrattával, szinte csendben megérkezett a D600 utódja, melynek – talán nem véletlenül – a legfőbb újdonsága a megújult zárszerkezete.

Foglaljuk össze mit tudott a Nikon D600, már csak azért is, mert utódja is maradéktalanul hozza ezeket a képességeket:

 • 24,3 megapixeles fullframe (FX) CMOS érzékelő
 • 1,5×-es (DX) képkivágás is beállítható, ileltve használhatók a DX objektívek is
 • ISO100-6400 érzékenység 1/3 Fé lépésekben (ISO50 és 25600 értékekre kiterjeszthető)
 • EXPEED 3 képfeldolgozó rendszer
 • 0,13 mp-es bekapcsolás utáni készenlét
 • 0,52 mp-es zárkésleltetés
 • 39 AF-pont, 9 keresztszenzorral
 • 2016 szegmenses fénymérés
 • 100%-os lefedettségű, 0,7×es nagyítású kereső
 • 150.000 expozícióval tesztelt zárszerkezet
 • Full HD (H.264 / MPEG-4 AVC) videó, 24, 25 és 30 kocka/mp frissítéssel
 • Kisebb felbontásban akár 60 kocka/mp-es mozgókép
 • HDMI kimenet, tömörítetlen Full HD jellel
 • 3,2″-os LCD, 921 000 képponttal
 • Időeltolásos expozíció
 • Time-lapse videó lehetősége
 • EN-EL15 lítium-ion akkumulátor

A hazai képviselet jóvoltából ismét lehetőséget kaptunk, hogy rövid időre kézbe vegyünk egy sorozatgyártás előtti tesztpéldányt, amivel az újdonságözön elmaradása ellenére is éltünk. A Nikon D610 minőség, külső és kezelés tekintetében is pontosan ugyanazt nyújtja mint a tavalyi modell. Íme a bizonyíték!

balra: D600; jobbra: D610

Feltűnő a különbség a két fényképezőgép között? Egyáltalán nem. Mintha egymás tükörképei lennének. Egész pontosan két eltérés vehető észre. Az egyik nyilván a D610 felirat a gép elején, a másik pedig egy új választható sorozat üzemmód a bal felső kioldási mód tárcsán.

A Nikon az „Ami bevált, azon ne változtass” elve alapján faragta meg a D610-et, valóban csak a legszükségesebbeken alakítva. Az új zárszerkezet néhány ezzel kapcsolatos újdonságot is hozott. Az egyik az említett tárcsán beállítható Qc mód, vagyis a csendes sorozat. Az elődön már volt Q (csendes) expozíciós lehetőség, de csak egyképes. A Nikon D610 most sorozatban kínálja ugyanezt 3 kép/mp sebességgel.

A következő két videón a normál és a csendes sorozat közti különbséget hasonlítottuk össze, utóbbit is 3 kép/mp-en használva. A csendes sorozat lassabb, ezáltal lágyabb tükörcsapódást jelent, elkerülve a bántó éles csattanó hangot.

Normál sorozat (3 kép/mp)

Csendes sorozat (3 kép/mp)

A másik, zárszerkezetet érintő változás a sorozat elérhető csúcssebességére vonatkozik. A D600 gyors sorozat módja (CH) 5,5 kép/mp-es maximális teljesítményt kínált, a D610-ben ez 6 kép/mp. A korábbi típusban 1-5 kép/mp-es lassú sorozatot (CL) is állíthattunk, melynek sebességét, akár 1 kép/mp lépésekben választhattuk ki a menüben. Ez megmaradt az új modellben is.

A zárral kapcsolatos újdonság, vagy annak reménye, hogy várhatóan kevésbé fog koszolódni az újabb típus mint elődje. A legrövidebb vakuszinkron sebesség (mely szintén függ a zártól) nem történt változás, maradt 1/200 mp.

Akad egy szoftveres újítás is. Állítólag jobb automata fehéregyensúly beállítást, ezzel együtt pontosabb szín és bőrszín visszaadást várhatunk, ha mesterséges megvilágítás mellett használjuk AUTO WB módban a gépet. Sajnos ezt nem tudtuk kipróbálni, hiszen a gyártás előtti próbadarabbal nem készíthettünk képet.

Akinek nincs ideje átfutni rövid előzetesünket, annak íme összefoglalva a változások listája:

A Nikon D600 és az D610
közötti különbségek
Nikon D600 Nikon D610
Sorozat Gyors: 5,5 kép/mp
Lassú: 1-5 kép/mp
Gyors: 6 kép/mp
Lassú: 1-5 kép/mp
Csendes mód Csendes egyképes Csendes egyképes
Csendes sorozat (3 kép/mp)
Egyéb   Javított automata fehéregyensúly beállítás
mesterséges fénynél

Még egy apróság! Az ár. Hazai eladási árat egyelőre nem tudunk, de úgy tűnik ugyanazon a nyitóáron kínálják majd a gépet, mint tavaly a D600-at, mely kb. 2000 dollár volt. Az AF-S Nikkor 24-85mm F3,5-4,5G ED VR kitobjektívvel együtt 2600 dollárért kínálják majd.

A fényképezőgépet a Nikon hazai képviseletétől kaptuk kölcsön. Köszönjük!