Hogyan ne fotózz és hogyan fotózz párokat

0

Jerry Ghionis amerikai esküvő és portréfotóstól már mutattunk egy érdekes videót, akkor a nagy füllel, magas homlokkal, illetve görbe orral rendelkező portréalanyok ideális pozitúrájára mutatott tippeket.
Most szintén tőle láthatunk példákat arra, hogyan nem érdemes nekikezdeni párok fotózásának, mire kell figyeljünk ahhoz, hogy szép fotókat készíthessünk.

Természetesen elsődlegesen a fényekkel kell foglalkoznunk, hiszen magas napállásnál rossz árnyékokat kapunk (de ha van kellően erős vakunk ami képes HSS üzemmódra, akkor nappal hátnak állítva a portréalanyokat, simán lehet remek fényekkel fotózni!).
Érdemes megfigyelni, hogy alapvetően nem az árnyékot keresi Jerry sem, hanem azt a helyet, ahol szép, szórt fény vetül az arcra, valahonnan visszaverődve. (Én ezért keresem általában a templomok oldalát, hiszen azok közelében általában bőven van hely árnyékos területet találni, ugyanakkor a megvilágított templomfal szépen tud deríteni).
A videóban (kb. 4:45-nél) jól látszik, hogy a garázsajtó előtt egy méretes, fehér színű lakóautó áll, amely komoly derítőfényt ad, ugyanakkor az igen nagy felülete kellően lágy a megvilágítás. Sajnos azonban a világos kövezetről érkező derítő fény erősebb, így ez sem ideális megoldás (más lenne a helyzet, ha föld, vagy aszfaltozott út lenne a talaj, de persze ha van segítségünk, használható derítőlap is az alulról érkező fény tompítására).

A fényeken kívül persze a látványos, jó pózok sem mellékesek, ahol ügyelnünk kell az orr irányára és helyzetére (arcélből ne lógjon ki), a fejtartásra és persze a tekintet irányára is (nem mindig kell a portréalanynak az objektívbe nézni, egy csukott szemes kép meghittebb hangulatot áraszt, a távolba merengős pedig a jövőre is utalhat).

Íme tehát Jerry Ghionis legfrissebb videója: