Exkluzív: Sony DSC-T2

0

Terminátor 2

A Sony szinte napra pontosan 4 éve bocsátotta útjára az első rejtett optikás, fém borítású ultrakompakt fényképezőgépét, a DSC-T család alapítótagját a DSC-T1-et. Az első modellt követően fél évvel később először egy egyszerű frissítés, a DSC-T11 jött, majd a T1 után közel egy évvel érkezett az újabb utód, meglepő módon azonban ennek neve a DSC-T3 lett.

A DSC-T2 ma jelent meg, ám az elnevezés nem arra utal, hogy az első T1 és harmadik T3 közé kellene sorolni szolgáltatásai vagy képességei miatt. A névválasztás valójában eléggé meglepő, de a Sony fényképezőgépeinél már többször leírtuk, hogy a „nomenklatúra” logikáját nem sikerült még megfejtenünk.

Az első nagy durranás a DSC-T sorozat életében maga a bevezetése volt, vagyis a DSC-T1. Akkoriban ugyanis a rejtett optikával, vagyis a gépvázból ki nem emelkedő lencserendszerrel rendelkező fényképezőgépek még igencsak ritkák voltak. A Pentax által bevezetett prizmás rendszert persze gyorsan átvették más gyártók is, így a Sony is elkészítette első rejtett optikás gépét, a DSC-T1-et.

A DSC-T sorozata szépen lassan erősödött, egyre nagyobb felbontás, egyre több szolgáltatás, és akár 5×-ös optikai zoom is csábította a vevőket, hogy a VGA felbontású videórögzítés lehetőségéről ne is beszéljünk.
A második nagy durranás ma történt akkor, amikor a DSC-T2-t bejelentették. No nem azért, mert ultrazoom optika került volna a gépbe, vagy tizenegynéhány millió pixelnél is nagyobb lenne a felbontás, hanem azért, mert ehhez a fényképezőgéphez vélhetően senki sem fog memóriakártyát vásárolni.

T2-esünk ugyanis 4 gigabájt (igen, 4 milliárd bájt) belső memóriával rendelkezik, ami több, mint 1000 teljes felbontású fotó vagy közel 1 órányi VGA videó tárolásához nyújt elegendő kapacitást.

Külső, kezelés

A fényképezőgép igazán kicsinek számít, szélessége, vagyis legnagyobb mérete nem éri el a 9cm-t, magassága pedig kevesebb, mint 6 cm. A vastagsága miatt nem nevezhető ultravékonynak, hiszen a 2 cm-es kiterjedése ezt már nem indokolja, jóval vékonyabb gépekkel is találkoztunk már.

Mindenesetre a cigarettásdoboznál vékonyabb, s annak többi méretéhet is hasonló gépet könnyedén zsebrevághatjuk, s hordhatjuk magunkkal akár hová is megyünk.

A gép külseje nekem első ránézésre a SonyEricsson mobiltelefonok dizájnját juttatta eszembe. Ennek vélhetően a lekerekített sarkok és a hátsó nagy méretű LCD az okai. Hogyan lehetne jellemezni egy szóval a Sony DSC-T2-t? Letisztult. Manapság már kissé elcsépelté vált ez a szó, de talán ennél jobb most tényleg nincs.

A teljesen téglatest forma miatt a kézben tartása nem annyira kényelmes, mint szeretnénk. Ezt az érzést méginkább erősíti, hogy a hátlap jobb szélén hüvelykujjunknak is kevés hely maradt. A nők a megmondhatói: a szépségért sokszor áldozatot kell hozni. Nos, talán ennyi még bele is fér.

A Sony DSC-T2 kezelése egyszerű, grafikus menüjén és érintőképernyőjén keresztül lehetséges, ezért gombokból nagyon kevés került a vázra. Fent az exponáló gomb és a ki/bekapcsoló gomb találhato, ez utóbbnak inkább csak a lejátszáskor van jelentősége, hiszen a gép az előlap lehúzásakor automatikusan bekapcsol, felhúzásakor pedig kikapcsol.
Hátulra a zoom vezérlésére szolgáló két gomb illetve a másik oldalon a lejátszás és a „Scrap Book” albumfunkció gombjai kerültek.

A gépet teljes egészében körülölelő fém burkolat – a nálunk járt változatnál – fekete színű, melyet vonalas textúrával dobtak fel. Ez teszi igazán széppé a vázat.

Ha élességállítás során kevés lenne a fény, a gép elülső részén elhelyezett narancs fényű AF segédfény lép működésbe, amely nagyjából 2 méteres tárgytávolságig lesz hatásos.

Képérzékelő

A Sony DSC-T2 felbontása nem szökik az egekbe, az 1/2,5″ típusú CCD-re 8 millió képpontot helyeztek. Bár véleményem szerint már ez is több mint elégséges, erős túlzásról itt nem beszélhetünk.

A legnagyobb felbontásban 3264×2448 pixeles fotókat készíthetünk, ezen kívül választhatunk 5 vagy 3 Mpixeles illetve VGA képméretet is. A normál 4:3 oldalarány mellett 3:2 illetve 16:9 oldalarányú fotók készítése is lehetséges (7 illetve 2 Mpixeles HDTV felbontással). A JPEG tömörítés fokát nem választhatjuk meg ennél a modellnél.
Videófelvételeket maximum 640×480 pixeles felbontásban rögzíthetünk.

Az érzékenységet a fényképezőgép automatikusan is megválaszthatja, de kézzel is megadható ISO80 és ISO3200 között. A gép a képeket legnagyobb érzékenységnél sem méretezi le, használhatjuk a 8 Mpixeles felbontást.

Képek komponálása

A DSC-T2-re átnézeti kereső nem került, de erre a kis méretű váz és a hozzá képest nagy méretű 2,7″-os LCD miatt nem is lett volna hely. A képek komponálására tehát csak a folyadékkristályos kijelzőt használhatjuk.

Az LCD átlag feletti betekintési szöggel rendelkezik, oldalról nézve és fentről is jó képet látunk, inverz hatás nélkül. Sajnos pont lentről nézve a legrosszabb, ilyenkor már néhány 10 fokos betekintési szögnél is jelentkezik az inverz hatás, fej fölüli fotózásra így szinte alkalmatlan.

A kijelzett kép egyébként remek részletgazdagságú, köszönhetően a 230 ezer pixeles (R+G+B) felbontásnak. A színek is szépek, a gyártó adatlapja szerint a széles, NTSC színtér több mint 40%-át lefedi a megjelenítő. A képfrissítéssel sincsen gond, kevés fénynél is folyamatos marad az élőkép.

Optika, vaku

Az objektív a régebbi Sony DSC-T5/T7 modellből már ismerős lehet, hiszen ez öröklődött át az újabb és újabb modellekbe. A 6,33-19 mm gyújtótávolságú optika az 1/2,5″ típusú CCD-vel olyan látószöget biztosít, mint egy 38-114 mm-es kisfilmes gép. A rejtett optika bekapcsolás után sem emelkedik ki a gépvázból, a prizmás megoldás előnye tehát a kis méret megtartása, hátránya viszont a hagyományos 3x-os zoomoptikákhoz képest a gyengébb fényerő. A fényerő nagylátószögnél f/3,5 míg tele állásban f/4,3.
Ha az optikai zoom kevésnek bizonyulna, még további 2x-es digitális zoomot, vagy 8 Mpixelnél kisebb felbontásnál képkivágással kombinált ún. SmartZoomot is használhatunk.

A berázott géppel készült elmosódott fotók elkerüléséről beépített SteadyShot optikai stabilizátor gondoskodik amely már a 2005. novemberi DSC-T9 óta része a T-szériának.

Az optika védelméről kikapcsolt állapotban a gép elején elhelyezett nagy méretű fedél gondoskodik. E fedél lehúzásával be is kapcsolhatjuk a gépet

A kis gép optikájához meglehetősen közel található a villanó. A 2,5 cm-es távolság nem lesz elég a vörösszemek elkerüléséhez, így a vakumódok között vörösszem hatást csökkentőt is találunk, illetve lehetséges a képek utólagos javítása is. A szokásos vakuzási lehetőségek mellett lassú szinkronidejű is választható.
A vaku teljesítményt a menüben egy „értékkel” erősebbre és gyengébbre is állíthatjuk.

Akkumulátor, memóriakártya

A fényképezőgépet Lítium-ion akkumulátor látja el villamos energiával. Az NB-BD1 jelű akku 3,6V-os, 680mAh kapacitású (2,4Wh energiatároló képességű), InfoLithium szolgáltatással nem rendelkezik, így a hátralévő időről nem kapunk pontos információt, csak a szokásos módon, a töltöttségi szint kijelzésével. A gyári specifikációk szerint CIPA ajánlású mérés szerint egy feltöltéssel 280 képet készíthetünk.
Az akkumulátor feltöltését külső töltővel végezhetjük.

Az akkumulátort és a MemoryStick Pro Duo memóriakártyát is a gép alján lévő ajtó mögé kell behelyeznünk, bár memóriakártyára nem nagyon lesz szükség köszönhetően a 4 GB-os (!) belső memóriának. Ez 1270 darab 8 Mpixeles kép tárolásához vagy közel 52 perc videóhoz lesz elegendő.

Az integrált memória ráadásul nem csak nagy kapacitásával, de nagy sebességével is kitűnik. A Hi-Speed USB 2.0 csatlakozású fényképezőgépet számítógépre kötve arról 11,5 MB/s sebességgel tudunk fájlokat másolni. Számítógépről a fényképezőgépre íráskor viszont már nem érünk el ilyen szép sebességet, bár az 5,2 MB/s érték sem nevezhető rossznak. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a kis masina akár hordozható USB memóriaként is használható, mert sebessége és nagy kapacitása erre is alkalmassá teszi.

A Sony DSC-T2-re egyetlen csatlakozó került, ez a kombinált aljzat mind a videókimenetet, mind a Hi-Speed USB2.0 kimenetet tartalmazza. Használatához a dobozban mellékelt különleges kábelre, vagy opcionális dokkoló állomásra lesz szükség.
Lehetséges HD videókimenetet is használni, de ehhez külön kell megvásárolnunk a HD kábelt.

Mivel az állványmenet a gép alján középtájt található, állványra szerelt fényképezőgépnél sem a memóriakártyát, sem az akkumulátort nem tudjuk majd cserélni.

Kézi beállítási lehetőségek

Bár a rekesz és zársebesség értékét közvetlenül nem adhatjuk meg, elég sok kézi beállítási lehetőséget rejt a DSC-T2. Ezek egy részét felvétel módban közvetlenül az értintőképernyőről állíthatjuk, egy részéhez viszont a menüt kell segítségül hívnunk.

Program-automata üzemmódban közvetlenül a képernyőről választhatók a következők:

 • felbontás: 8M, 3:2, 5M, 3M, VGA, 16:9
 • fókusz terület vagy fokusz pont kiválasztása a kép bármely részére
 • előre programozott tárgytávolságok kiválasztása (0,5; 1; 3; 7 méter és végtelen)
 • fénymérés: mátrix, középpontosan súlyozott, szpot
 • érzékenység: auto, 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
 • exp. komp.: ±2Fé
 • makró vagy szupermakró mód
 • vaku mód

Menüből állíthatjuk be illetve választhatjuk ki:

 • sorozat üzemmód és expozíció sorozat (+- 0,3; 0,7 vagy 1 Fé)
 • fehér-egyensúly: auto, napfény, felhős, fénycső 1,2,3, izzó, vaku
 • szín üzemmód: normál, élénk, nyugodt, szépia, fekete-fehér
 • vaku teljesítmény kompenzáció ± 1 érték
 • vörösszem csökkentés
 • stabilizálás

A témamódok között a következőket találjuk:

 • nagy érzékenységű,
 • mosoly fotó,
 • lágy hátterű,
 • éjszakai portré,
 • éjszakai,
 • tájkép,
 • sport,
 • strand,
 • hó,
 • tűzijáték.

A mosoly fotó üzemmód az Olympus mju-790SW-hez képest fejlettebb, hiszen itt nincsenek a képek leméretezve, valamint a mosolyra való érzékenység is állítható 3 lépésben. Igazán érdekes ötlet ez egyébként, mivel így nem kell önkioldót használni, a fényképezőgép gombnyomás nélkül is akkor fog exponálni, amikor az arcfelismerés során érzékelt arcon mosolyt fedez fel a gép.
Apropó arcfelismerés. E funkció sebessége is példás, igen gyorsan ismeri fel a képen az arcokat és a követésük is szinte késlekedés nélküli.

Videó

Videót VGA (640×480) vagy QVGA (320×240) felbontásban vehetünk fel, MPEG tömörítéssel. A videórögzítés során optikai zoom is használható, s eközben is működik a hangfelvétel.

Sorozatfelvétel és automatikus expozíció sorozat is használható, ez utóbbinál 0,3, 0,7 vagy 1 Fé-es eltérések lehetnek a képek között.

Mivel nem végleges darab járt nálunk, ezért sem mintavideót, sem a sorozat mért értékeit nem adhatjuk közre.

Extra szolgáltatások

Manapság a gyártók jó része már nem az egyre nagyobb felbontással próbálja magához csábítani leendő vásárlóit, hanem a különleges és ritka szolgáltatásokkal. Nincs kivétel e tekintetven a Sony DSC-T2-vel sem, ezt a fényképezőgépet is telezsúfolták extra funkciókkal.

Bár ma már nem oly’ ritka, mint pár évvel ezelőtt, még most is extra szolgáltatásnak tekinthető, hogy a menü magyar nyelven is elérhető.

Szerkesztett fotó

A kész képekből montázst vagy azok köré keretet készíhetünk, mintegy 16 sablonból 1,2 vagy 3 képpel. A fotókból képkivágás készíthető, a vakus felvételek vörös szemeit utólag is javíthatjuk. Különleges hatású képeket is készíthetünk utólag, ebben a menöüpontban válaszhatunk érdekes és szokványosabb effektek közül:

 • lágy fókusz: egy kiválasztott pont körül lágyít
 • részleges szín: egy kiválaszott pont környezetében meghagyja az eredeti színeket, távolabb tőle szürkeárnyalatossá alakítja a képet
 • halszem hatás torzítja a képet, mintha halszem objektívvel készült volna a fotó
 • kereszt szűrő: a csillogások csillagszűrőhöz hasonló kiemelését végzi
 • sugaras elhomályosítás: hosszú expozíciós idővel történő kézi zoom alkalmazását szimulálja
 • retro: peremsötétedést és szférikus hibát (sarkok sötétedése és homályosodása) adhat a képhez a régies hatás eléréséhez
 • különböző vastagságú és színű szabadkézi rajzolás is lehetséges, de ezúttal a képméret maximum 3 Mpixel
 • valamint 30 féle clipart képre illesztése is megoldható (szintén max. 3 Mpixelnél)

Gyári tartozékok

 • Használati útmutató
 • Szoftver, driver CD
 • Li-ion akkumulátor
 • Külső hálózati töltő
 • USB kábel (rövid és hosszú)
 • Dokkolóállomás adapter
 • Csuklópánt

Összegzés

Mivel a fényképezőgéppel készült képeket nem tekinthetjük véglegesnek, ezért most ezeket nem is vehetjük be összegzésünkbe. Ezúttal csak az egyéb jellemzőkre helyezhetjük a hangsúlyt.

A Sony DSC-T2 igazán csinos darab. Szolgáltatásai között jópár hasznos, sok érdekes és néhány feleslegesnek tűnőt is találhatunk. Azt, hogy kinek lesz majd érdemes megvenni ezt az új gépet, majd a képek minősége és az ár fogja eldönteni.

Mindenesetre az első benyomások pozitívak, a fejlesztések kézzelfoghatók, a külső tetsztős, most már csak a végső produktumnak kell jó minőségűnek lenni és nagy eséllyel lesz a rejtett optikás gépek egyik kiemelkedő modellje a Sony DSC-T2.

A fényképezőgépet a Sony Magyarországtól kaptuk kölcsön kipróbálás idejére.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!