Fomex N-light (N300) lámpa

0

Az 1992-ben a Hyundai által alapított, koreai Fomex cég mára az igényes, de megfizethető árú stúdiófelszerelések egyik ismert gyártója lett. Hagyományos stúdióvakui és állandófényű lámpái mellett jó pár érdekességet kínálnak, mint amilyen jelen tesztalanyunk a Fomex N-Light nevű lámpa. Tulajdonképpen itt is egy állandófényű megvilágításról van szó, de a fejlettebb fénycsőnek köszönhetően a hagyományos megoldásokhoz képest sokkal több előnnyel.

A hagyományos fémhalogén és nátrium lámpák viszonylag magas vibrálása, rendkívüli melegedése, az üzemi hőmérséklet függvényében változó színhőmérséklete, valamint rövidebb izzó élettartama bosszantó hátrány lehet, főként ha van jobb megoldás is. De a szavak gyarapítása helyett álljon itt egy táblázat az elterjedtebb fotólámpákkal összehasonlítva:

Fomex N-Light vs. hagyományos
fotólámpák
Fomex N-Light fémhalogén lámpa nátrium lámpa
izzó élettartam 100 000 óra (11,4 év) 12 000 üra (1,4 év) 24 000 óra (2,7 év)
színreprodukció (természetesség) 86Ra 65Ra 28Ra
színvisszadás meleg, lágy, közel a természeteshez hideg, sápadt, kékes színek

sárgás monokróm hatás

bemelegedési/újramelegedési idõ gyors (0,01/0,01 mp) lassú (8/10 perc) lassú (8/10 perc)
termelt hõ 80-90 C 300-400 C 300-400 C
tûzveszély alacsony magas magas
vibrálás nincs idõnkénti idõnkénti
világítás változása
feszültségingadozásnál
stabil rendszertelen rendszertelen
fényingadozás lassú gyors gyors
színtónus egységessége magas alacsony alacsony
fényáteresztés (transzmisszió) normál alacsony magas

Szerkesztőségünkben az N-Light széria három tagja közül a legnagyobb teljesítményű járt. A N300 típusnéven futó készülék legmeghökkentőbb része maga a világítócső (vagy kerék?), melyet mintha a 2001: Űrodüsszeia űrállomásáról mintáztak volna, mérete és tömege is szokatlan. Akkora, mint egy vastagra hízott autókormány, átmérője 425 mm és 1,3 kilót nyom. Mindezek miatt kissé esetlen jószág, és sérülékenysége miatt illik hímestojásként bánni vele. Már csak azért is, mert alapból semmi nem védi a behatásoktól, hacsak nem egy külön beszerezhető, szabvány bajonettes fém lágyítóreflektor, vagy szoftbox. És ha már itt tartunk, az N-Light lámpa egyik plusz előnye, hogy sokkal szabadabban használhatók hozzá külső kiegészítők, fényterelők, mint a nagy hőtermelésű lámpákhoz. Az alacsonyabb üzemi hőmérséklet miatt például közelről világított portrékhoz, tárgyakhoz is jobban használható.

A méretes cső a háztartási izzókörtékhez hasonló, de annál nagyobb, csavaros foglalattal illeszkedik a lámpatesthez. Az ebből előrenyúló tartógerinc műanyag, legalábbis a borítása mindenképpen, így kevésbé melegszik át mint az abból merőlegesen kétoldalra tartó karok. Ezek és a csövet szorító gyűrűk alumíniumból készültek. Az izzócső ennél a készüléknél 300W-os, és a gyártó ígérete szerint fényteljesítménye kb.100 000 óra után csökkenhet csak 55%-alá, 60 000 óráig 70% fölött marad. A bekapcsolás után gyakorlatilag azonnal eléri az állandó színhőmérsékletét, mely a természetes megvilágításhoz hasonló, színgazdag végeredményt nyújt. A 250 Khz-es működésnek köszönhetően látható, vagy a képeket befolyásoló vibrációtól sem kell tartanunk. A cső fényhasznosítása 80 lm/w. Kialakításának köszönhetően már önmagában is nagyon szép, egyenletes, árnyékmentes megvilágítást biztosít a tér minden irányába. Különböző reflektorokkal mindezt megszabott irányba terelhetjük.

Az N300-as lámpatest nagyon hasonlít a Fomex stúdióvakuihoz, elsőre talán csak az elején lévő kerámia izzófoglalat és a hátsó rész kevés kezelőszerve miatt foghatunk gyanút. A ház kialakítása és mérete teljesen ugyanolyan mint a vakuké. A kerek test teljes egészében alumíniumból készült és 2,7 kilogrammot nyom. Az elején lévő feketére porfújt fémgyűrű a kiegészítők és a foglalatvédő műanyagsapka felhelyezésére használható bajonettet rejti. Ide csatlakoznak a fent említett fényformáló eszközök. Kioldásukhoz a bajonett felső részén lévő világoskék gombot használhatjuk. A bajonett és a kerámiafoglalat közötti kis terület fényvisszaverő reflektorként szolgál, de persze mérete miatt a szerepe nem túl látványos.

Az alumínium test alján szintén fémből alakították ki a szabványos lámpa(vaku)állványra csatlakozó csonkot. Egy műanyagvégű csavarral erősíthető az állványhoz. A lámpatest döntéséhez a fölötte lévő csavaros kart használhatjuk, mely a 3D fotóállvány fejek kioldókarjaihoz hasonlóan működik.

Hátul, ahogy említettem, alig találunk néhány kezelőszervet. Ez csupán egy bekapcsoló gombot jelent. Alulra csatlakoztatható a lámpához mellékelt normál tápkábel. Ez alatt egy kis biztosíték foglalat található. A kényelmesebb döntéshez és a fej elfordításához egy fémből készült fogantyút is a hátlaphoz erősítettek.

Az N-Light N300 valóban kiváló és jórészt kompromisszummentes eszköze a folyamatos fényt használó fotózásnak, illetve a videóstúdióknak. Ez persze némileg az árán is érződik, hiszen magasabb, mint egy hagyományos lámpáé. Jelenleg bruttó 159 000 forintért vásárolható meg.

A Mikrosat (Fomex) N-Light N300 lámpát és izzót a Mikrosat Kft-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!