GGS LCD védő

0

Cikkünk elkészülte előtt készítettünk egy gyors felmérést, melyben kicsivel több, mint 100 DSLR tulajdonos nyilatkozott. Közülük 61% válaszolta, hogy semmilyen módon nem védi az LCD-jét, 17%-uk öntapadós fóliával óvja a kijelzőt. Mindössze 22%-nyian nyilatkoztak úgy, hogy valami egyéb védelmet használnak (ebből 72% védő üveget vagy műanyag védő fedőt használ, lásd Nikon közép- és felsőkategóriás gépek gyári kiegészítője). A részletes eredmények itt tekinthetők meg.

A legalapvetőbb védelmi módszer az öntapadós fólia felragasztása. Ez megvédi a felületet a karcolódásoktól, de a benyomódástól vagy az ütésből eredő sérülésektől nem véd. A felragasztása sem egyszerű, bizony sok próbálkozás után sikerül csak úgy felhelyezni, hogy ne legyen légbuborék a kijelző felülete és a fólia között. Ennél kell jobb megoldás is legyen.

A GGS LCD védője kicsit más koncepció alapján készült. A fő feladat itt nem merül ki csak a karcolódás meggátlásában, de a komolyabb benyomódások, ütődések elleni védelmet is magába foglalja.
A különböző fényképezőgépekhez természetesen különböző méretű GGS LCD védők léteznek, így nagy eséllyel mi is megtaláljuk azt a változatot, ami gépünk kijelzőjéhez igazodik.

A védőüveg felhelyezése a lehető legegyszerűbb. Itt is öntapadó felület gondoskodik arról, hogy külön ragasztót ne kelljen használni. Mivel a kijelző védő merev üvegből készült, azzal sem kell foglalkoznunk, hogy miként álljuk útját a légbuborékok keletkezésének.

A felhelyezés tehát roppant egyszerű:

  • tisztítsuk meg gépünk kijelzőjét (lehetőleg pormentes környezetben tartózkodjunk, kapcsoljuk ki a klímát és más légventilációt okozó eszközt),
  • húzzuk le az LCD védő hátuljáról a papír réteget,
  • illesszük precízen az LCD fölé a protektort,
  • majd enyhe nyomással ragasszuk fel azt.

LCD védő nélkül

GGS LCD védővel

A ragasztó annyira erős, hogy ha le akarjuk szedni a védőlapot, komoly erőkifejtésre lesz szükségünk. Érdemes tehát tényleg odafigyelni, hogy ne maradjon por vagy szösz a kijelzőn.
Miután végeztünk, húzzuk le az üveglap felületéről a fóliát, s készen is áll a gépünk LCD védelme.

Az LCD védő egyszerű csomagolásán a következő hangzatos feliratokat láthatjuk: anti-crack layer, high transparency, anti-scrape, anti-bump, amelyek magyarul a következőképpen fordíthatók: törésálló, nagy átlátszóságú, karcálló és ütésálló.
Ezen kívül egy kínai felirat is látszik, ami miatt hajlamosak vagyunk kicsit hitetlenné válni.

Jómagam is hitetlenné váltam, így rövid, ám komoly teszt alá vetettem az LCD védőt. Először kézben fogva estem neki csavarhúzóval, s próbáltam óvatos mozdulatokkal megkarcolni. Sikertelenül. Második körben kicsit agresszívabban próbálkoztam, s olyan erővel nyomtam az üvegfelületre a csavarhúzó hegyét, ami a valóságban nem igen fordulna elő. Eredmény: semmi.
Stratégiát váltottam. Leraktam a kijelző védőt az asztalra, s mint egy félőrült vandál, ütlegelni kezdtem a csavarhúzó hegyével. Kár, hogy egyedül voltam éppen az irodában, mert érdemes lett volna megörökíteni a művelet közbeni arckifejezésem. Gyanítom, olyan fejjel nem jutottam volna még a közelébe se a foci VB helyszínének…
Tudnunk kell egyébként az LCD védőről, hogy az nem fekszik fel teljesen a gép kijelzőjére, így az asztal felületétől is néhány milliméter távolságra volt. Az erőteljes ütlegelés hatására az üvegen… Nos. Az üvegen egyetlen karcolás sem esett.
Új eszközt vettem hát kézbe, olyan nincs, hogy ezt a „vacakot” nem lehet megkarcolni. Elő az ollót. Éles hegyével ismét gyermeki boldogsággal övezve estem neki a felület rongálásának. Ám mindhiába. Képtelenség, képtelenség – mormoltam. Elővettem hát minden bátorságom és borzasztó erővel kezdtem gyaszatolni az olló hegyével az üvegfelületet, többször oda-vissza. Háááááá, siker! Egy hajszál vékony, kb. 3 mm hosszú és egy másik, kb. 1 mm-es karcolást sikerült ejtenem. De bizony beleizzadtam.

Blogbejegyzésbe illő komikus fenti soraim egyáltalán nem tartalmaznak túlzásokat. Meglepett és egyben csodálkozásra késztetett, hogy ez az egyszerűnek tűnő üveglap miféle ellenálló-képességgel büszkélkedhet. Törésálló? Pipa! Nagy átlátszóságú? Teljesen. Karcálló? Igen, feltéve, ha nem őrültek kezébe adjuk. Ütésálló? Naná. Teljesítettük hát a tesztet, s az eredmény igen pozitív.

Nem kell tehát tovább keresgélnie annak, aki valódi védelmet szeretne a fényképezőgépe kijelzőjére.

A GGS LCD védőjének egyetlen hibája van, az pedig a tükröződés csökkentő bevonat hiánya. Ezt leszámítva azonban tökéletes védelmet biztosít. A GGS LCD védő többféle méretben és különféle fényképezőgépek LCD-ire specifikusan az AdvesPhotonál kapható.