Fotospeed vállszíjak

0

A fotós világ örömmel fogadta néhány éve a gyors vállszíjakat. Valóban kényelmesek, kezünk ügyében tartják a fényképezőgépet, és nagyobb biztonságot adnak. Mondhatni divattermék lett a gyors vállszíj, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy mára rengeteg gyártó rengeteg modellje közül válogathatunk és a minőség már a viszonylag friss márkák körében is kiemelkedő lehet. Mint a relatíve friss, kínai GGS Digital Technology Co. Ltd. esetében, akik vállpántjaikat Fotospeed márkanéven forgalmazzák.

A fotós kiegészítőket gyártó és forgalmazó cég a sokadik példa, mely meghazudtolja a kínai termék=gyenge minőségű termék képletet. A nevükkel fémjelzett vállszíjak mind csomagolásukat, mind anyag és gyártási minőségüket tekintve bátran felvehetik a versenyt a nevesebb cégek hasonló kiegészítőivel.

Szerkesztőségünkben a GGS nyolc darabos vállpánt kínálatának legjava járt, összesen öt modell, melyek között három egypántos és két duplapántos kialakításút találunk. A cég F1-től F8-ig számozza a termékeket, mely számozás nem jelent rangsort, jobbára csupán apróbb külső különbségeket takar, vagy más anyagokat használnak fel az adott pánthoz. Mindegyikük egy-egy ragadozó állattól, vagy mitológiai lénytől származó fantázianevet kapott; van itt sólyom, kardszárnyú delfin, jaguár, de T-rex és King Kong is.

A pántok szíjai ugyanolyan szélesek, strapabíró, kopásálló nejlonszövetből készültek. Hasonlóak a csatok is, melyek közül a kisebbek erős műanyagok, a nagyobb igénybevételnek kitettek viszont fémből készültek. Hosszuk minden modellnél viszonylag szabadon állítható, ami 40 cm-es tartományt jelent. Teljes hosszuk 190 cm, tömegük pedig 0,27 kiló, a dupla pántos szíjaké 0,51 kg.

Az összes egypántos termékhez jár egy hónalj alatt összecsatolható kisebb kiegészítő szíj is, mely nagyobb stabilitást ad, biztonságosabb viseletet jelent. Szintén a biztonságot garantálja a pánton csúszó karabiner rögzítő csatja. Nagyon jó minőségű és ráadásul esztétikus kivitelű fém csatról van szó, melyet egy könnyed mozdulattal lenyomva már be is fékeztük a fényképezőgépet a pánton. Ennek köszönhetően hajlongva, vagy leguggolva/térdelve sem kell attól tartanunk, hogy a fényképezőgép hirtelen megindul a pánton és a földhöz vagy egy kemény tárgyhoz ütődik.

A gyorspántok másik hátránya maga a felfogató csavar és annak (többnyire) fémtalpazata. Az általam használt márkás pánton egy kicsi fémcsavar található, melyet egy szabadon mozgó karabiner tart. Ha a fotózás közben lepihenünk, és a pántot levéve letesszük valahová a fényképezőgépet, ez a fém karabiner akaratlanul is becsúszik a gép alá, magyarán azon ül a gép, és kikezdi, koptatja az alját.

A Fotospeed pántoknál ezt a problémát is megoldották. A felfogatórész legalább olyan masszív mint bármely egyéb vállszíjnál, de itt egy széles kerek fém tárcsát kapunk, amely nemcsak szépen felül a gép aljára, de teljesen meg is akadályozza, hogy a pánt más része odaverődjön, ha letesszük a felszerelést az asztalra. Ráadásul ez a széles fémtárcsa egy plusz peremet is kapott, mely megegyezik az Arca-Swiss rendszerű állványfejek befogó sínjének méretével, ezáltal gyorstalpként is használhatjuk. Anélkül lecsavarható a pántról, hogy a gépet levennénk, majd a fotómasinával együtt felerősíthetjük az említett rendszerű fejekre. Kerek alakja miatt még az is mindegy milyen irányban áll a gép alján, bárhogy befogatható.

A szimpla pántos megoldások egyedi vonása az egymástól eltérő vállpárnázat. Nézzük át egyenként a termékeket és a legfontosabb különbségeiket!

Fotospeed F3 Falcon

A fenti tulajdonságok mellé itt egy széles, de kevésbé párnázott neoprén és fonott műanyagszövet pántot kapunk, belső felén jól szellőző, lyukacsos kialakítással, mely a minőségi hátizsákok vállpántjához hasonló. A párnázat külső felén egy szíjbefűző karika is helyet kapott.

Fotospeed F4 Fox

Ez a modell ugyanazt tudja mint az előző. A vállpánt ezúttal keskenyebb, de vastagabban párnázott, az adatlap szerint kötött szíjjal megerősített. Belül a légáteresztő bevonat helyett csúszásmentes gumiréteggel vonták be.

Fotospeed F6 Eagle

A sas-modellhez a többiekhez képest vékonyabb és egyáltalán nem bélelt vállpánt jár. Kényelme azonban semmivel sem kisebb, ez a tartós, szövött műanyag pánt ugyanis gumírozott, erősebb húzásra nyúlik, így jobban elnyeli a nagyobb felszerelés rázkódásait.

Fotospeed F7 Jaguar

A két duplapántos modell egyike, melynél mindkét oldalon külön vezető pántot, rögzítő csatot és felfogató talpat kapunk, így két géppel használható egyszerre. Sőt akár eggyel is, mivel két darabra bontható és egypántosként is használható. Külleme és anyagai így leginkább az F3 Falconra hasonlítanak.

A hátnál kiszélesedő dupla, bélelt vállpárnázata neoprén és fonott műanyag szövet, melyen mindkét oldalon egy-egy szíjbefűző karika található. Hátul és elöl is összekapcsolható a nagyobb stabilitás érdekében, melyet egy széles hátsó deréktámasz is tovább javít.

Fotospeed F8 Orca

A legnagyobb típusszámú modell a Jaguartól eltérően nem bontható szét két külön szíjra, mivel pántjait hátul egy fix műbőr lappal összefogták. Szélességük sem éri el az említett modellét, anyaguk neoprén.

Két oldalt itt is külön vezetőpánt, rögzítő csat és felfogató pánt található, elölre pedig egy hozzá adott plusz pántocskát is felcsatolhatunk, melyen egy harmadik gép is fityeghet. Az elülső pánt nem túl vastag darab, de egy MILC-cel vagy kisebb tükrös géppel bizonyosan elboldogul.

Profi használatra is alkalmas, minőségi sorozat a Fotospeed vállpántoké. Az általunk látott öt modell alapján megelőlegezzük, hogy a maradék három sem marad el a fentiektől, így bármelyiket is választjuk, nem nyúlhatunk mellé. A vállszíjak bruttó ára a következőképp alakul:

  • Fotospeed F3 Falcon: 23 990 Ft.
  • Fotospeed F4 Fox: 23 990 Ft.
  • Fotospeed F6 Eagle: 25 490 Ft.
  • Fotospeed F7 Jaguar: 49 990 Ft.
  • Fotospeed F8 Orca: 49 990 Ft.

A termékek az Advesphotonál vásárolhatók meg.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!