Fuji MX-1700

0

Fuji MX-1700

A Fuji korábbi apróságainak tesztelésekor az ember azt hitte, hogy azoknál jobbat már csak apró módosításokkal vagy esetleg felbontásjavítással lehet alkotni. Az élet ismét ránkcáfolt. A legújabb ingzsebes gép, az MX-1700 pont mindazt kinálja, amit a korábbi gépek tesztelésekor mindannyian szerettünk volna: zoom-ot és alapállapotban nagyobb memóriakártyát. Ha valaki azt hiszi, hogy az optikai zoom csak a nagydarab gépek jellemzője, az téved. Az MX-1700 háromszoros optikai zoomja az egyik legkisebb a világon, lehetővé téve, hogy kikapcsolt állapotban a lencsék ne lógjanak ki a nem túl vastag gépből.

A gép kidolgozása hibátlan. A kis méret ellenére stabilan tartható, ezt segítik a megfelelő helyekre elhelyezett függőleges gumibetétek, melyek egyben kijelölik a legbiztonságosabb fogási pontokat is. A sűrűn elhelyezkedő kezelőszervek és érzékelők egyébként nem hagynak sok helyet a fogdosásra.

A kezelőszerveken a legnagyobb változást a funkcióválasztó tárcsa áthelyezése jelentette. Még a korábbi gépeken a forgatható tárcsa a gép hátoldalán a négyirányú gomb körül forgott, addig ezen a gépen ez már az expozíciós gomb felett kapott helyet. Ezzel csökkentették a kavalkádot a hátlapon és lehetővé tették, hogy a kritikus négyirányú gomb nagyobb és biztosabban kezelhető legyen. Meg kell hagyni, ezt nagyon jól megoldották: a megfelelő irány kiválasztása ilyen megoldással eddig ezen a fényképezőgépen volt a legkényelmesebb és a legbiztonságosabb. A többi gombot illetően a gép leginkább az MX-2700-hoz hasonlít.

Kis mérete ellenére mindent tud, amit egy hétköznapi felhasználó elvárhat. Annyira apró, hogy könnyedén elfér a tenyerünkben, akár a zsebünkben. Az 1,8″-es LCD kijelző átlagos méretűnek mondható, felbontása és színvisszaadása is igazán remek. Talán egyetlen hátránya a kis méretnek és a kompakt kialakításnak, hogy a kijelző helyzete az objektívhez képest nem változtatható (nemcsak erre a gépre igaz persze). Ezakkor okozhat problémát, ha önmagunkról vagy egy takart helyzetből szeretnénk képet készíteni. Persze az első problémára azért van megoldás: egy TV-hez kapcsolva nagyobb lesz a mozgásterünk, hiszen a tv-n pontosan nyomonkövethetjük az LCD kijelző tartalmát. Ha nem tv-hez, hanem videóhoz csatoljuk a fényképezőgépet, akkor akár otthoni videókameraként is használhatjuk.

Könnyen kezelhető, logikus felépítésű kezelőszervek, és gyorsan megtanulható menürendszer segíti a gyors és élvezetes munkát. Hogy ne csak a tökéletes oldalát mutassuk be gépnek meg kell említeni, hogy a SHIFT gombot túl keménynek találtuk, ami megnezehíti a gomb folyamatos nyomvatartása mellett elérhető funkciók használatát. Persze ez egy pici odafigyeléssel gond nélkül megoldható. Néhány gombnak nem ártott volna több anyagot és helyet szorítani, mert biztonságosan csak körömheggyel nyomhatók be.

A gép hátoldalán kapott helyet az információs LCD, ami a korábbi modellekhez hasonlóan a még elmenthető képekszámát, a felbontást, a tömörítés mértékét, a vakuállást és a makrófunkció állását mutatja. A Fuji hagyományokhoz hűen a kártyahelyet és a csatlakozási pontokat a gép oldalán találjuk. Én szívesen látnék már USB csatlakozót is a soros port mellett (vagy akár helyett) egy ilyen remek gépen… A géphez a korábbiaktól eltérően már 8 MB-os SmartMedia kártya jár, amire legjobb minőségben 11-12 kép menthető. Fontos tudni, hogy a kártyakezelés már lehetővé teszi az új 32 megás kártyák használatát is.

Az áramellátásról a már jól bevált lítium ion akkumulátor gondoskodik, ami a markolaton belül bújik meg. Egy ilyen akkumulátorral egész nap el lehet játszani, de komolyabb felhasználáshoz vagy hosszabb kirándulásokhoz tényleg érdemes tartalék akkumulátort beszerezni.

Autómatikus felvételi mód

A Fuji mérnökei nem álltak meg a kis zoom optika beépítésénél, de a gép elektronikáján illetve szoftverén is javítottak. A korábbi modelleknél előfordult, hogy műfény megvilágításnál a színek nem voltak igazán helyesek, és kénytelenek voltunk kézi beállítással korrigálni a felvételen. Az MX-1700-nál ilyet már nem tapasztaltunk: a képek autómatikus állásban is kifogástalanok voltak.

Ebben a módban a kép felbontását, a tömörítés mértékét, a vakumódokat és a makrót állíthatjuk. Autómatikus felvételnél az LCD kijelző nem kapcsol be autómatikusan, amivel az akkumulátor élettartamát növelhetjük.

Manuális felvételi mód

Ebben a módban az LCD kijelző autómatikusan bekapcsol, és a többi Fuji modellhez hasonlóan lehetőség van a készített kép megtekintésére és jóváhagyására még annak elmentése előtt. Egyébként itt igazíthatjuk a fehéregyensúlyt a megvilágítás típusához (izzó, fénycső, napfény, borús és automatikus), korrigálhatjuk az expozíciót (-0.9EV-tol +1.5EV-ig 0.3EV-s lépésekben) és a vaku fényerejét (-0.6EV-tol +0.6EV-ig 0.3EV-s lépésekben).

Setup

A SETUP-ban beállítható a tömörítés minősége (fine, normal, basic), a kép felbontása (1280 x 1024 / 640 x 480), az élesség (négy lépésben) és a képek indexelésének módja (megújuló vagy folyamatos). Itt kapcsolhatjuk még be a hangjelzéseket (jellege változtatható), adhatjuk meg a dátumot és állíthatjuk vissza a gyári beállításokat.

Visszajátszás

Visszajátszás módban nézhetjük meg az elkészített képeket és törölhetjük a kevésbé jól sikerülteket illetve különböző effektusokkal gazdagíthatjuk a már elkészült felvételeket, melyeket természetesen külön képként, az erederit változatlanul hagyva menthetünk el. Hangulatossá tehetjük például a Lánchídról készített fotónkat a csillogás effektus használatával, de barnításra vagy fekete-fehérré transzformálásra is van lehetőség. A DISP gomb ismételt megnyomásával egy index képet kapunk, amelyen egyszerre jelennek meg a rögzített fotók, ami segíti a kártyán való keresgélést.

Letöltés

A 12 kép (kb 8 mega) letöltése kb. 25 percet vesz igénybe, ami elviselhető várakozási időnek tekinthető soros csatlakozásnál. Ezt a műveletet egy CD-ről installálható program segíti. Az összekötő kábel soros portot igényel. A letöltés USB portra csatlakozó kártyaolvasóval néhány másodpercre csökkenthető (egy ilyen olvasó beszerzése mindenki számára ajánlott).

Szoftver

A fényképezogéphez mellékelt CD-n többek közt megtalálható a Picture Shuttle 3.3-as verziója, egy Twain meghajtó, az EZ Touch 3.3-as változata és az Adobe PhotoDelux 3.0 Home Edution is.

A Picture Shuttle használata nagyon egyszerű és visszafele kompatibilis a korábban megjelent Fuji kamerákkal is. A képek számítógépre töltésén kívül a képek kártyára másolására és a képfájlba mentett információk (záridő, blende) megjelenítésére is alkalmas.

Összefoglalás

Nagyon jó gép helyett még jobbat nem könnyű csinálni. A Fujinak sikerült. A gép felbontása ugyan nem teszi lehetővé, hogy óriásplakáthoz készítsünk felvételeket, de otthoni és bizonyos céges felhasználásra kiváló, sőt talán az eddig megjelent gépek közül a legjobb. A gépet még szebbé teszi, hogy fogyasztói ára mindössze 175 ezer forint (ÁFÁ-val), ami rendkívül jónak mondható.