Levisoft véleménye a Fuji MX-1700-ról

0

Levi tapasztalatai az MX-1700-ról

Ezt a gépet hosszas vizsgálódás után választottam ki, és jól döntöttem. Ebben az árkategóriában az 1280*1024 es felbontás, már nem számít nagynak, de ha hozzávesszük a 3x optikai zoomot, akkor már érthető hogy ennyibe kerül.

A hasonló árú más fényképezogépekhez képest a Fujinál 4 fokozatban lehet állítani a képélességet, így távoli objektumok is borotva élesek lesznek. Az előző gépemnél az Olympus 840 L nél pont ez volt a baj, hogy az 50 méternél távolabbi objektumok nagyon homályosak voltak. Ugyanez vonatkozik a Canon A50 re is amelynek csak 2x zoomja van, de a távolabbi objektumok, fák, házak, elég életlenek.

A gép előnyei közé tartozik még hogy rendkívul, kis méretű, így könnyen zsebrevágható, és a Litium ion akkumlátorral 1 napig is kibírja. Természetesen én rögtön vettem mellé még egy aksit is, biztos ami biztos. Az akku elég drága 15 E Ft áfával, de a fényképezőgéphez kapott töltővel 3-4 óra alatt újra tudjuk tölteni és a Litium aksi a legjobb ugyebár.

A gépet egykezes használatra tervezték, de én azért mindig 2 kézzel fogom, a remegésmentes fényképezés miatt. Ez főleg sötétben ill. félhomályban vaku nélkuli fényképezéskor számít, hogy ne remegjen a kezünk, mert akkor életlen lesz a kép, a hosszú záridő miatt. Az TFT képernyőn erre figyelmeztet is minket a gép.

Szinte el sem olvastam a leírást, máris rögtön tudtam mi mire való, annyira egyszerű megtanulni a gép kezelését.

A TFT képernyője a Kodak és CASIO gépekkel ellentétben legalább 25 kép/másodpercel frissít, ami teljesen folyamatosnak tűnik. Napfényben is jól látható, és minden funkció és bállítás leolvasható róla.

A fényképezőgép 2 felbontást ismer a 640*480-at és az 1208*1024-et. Ezeket 3 féle tömörítéssel tudja menteni: 1/4, 1/8 és 1/16 JPG formátumban. Még a legnagyobb tömötrítéssel is nagyon jó képeket készítettem.

A géphez a 8 Mb ás SM kártya a tartozék, amihez vettem még 2 db 8 Mb-osat. Egy 8 MB ás kártyára kb 144 képet lehet rögzíteni 1/16-os jpg tömörítéssel 640*480 pixeles felbontásban. A legjobb minőségben 1280*1024-ben pedig átlagban 11-12 képet menthetünk a kártyára.

A géppel természetes fényben lenyűgözo képeket lehet készíteni, ha süt a nap, akkor az 1/2000 es záridő a 200-zal száguldó mercit is megállítja. Egyedül félhomályban természetes fényforrásnál, gyenge megvilágításnál nem voltam megelégedve a minőséggel, bár manuális üzemmodnál a vaku fényerejének állítgatásával lehet még a képen javítani. Ezenkívül, még a fényerőt is lehet állítani, ill csak + – irányba korigálni több lépésben.

A gépet a pc-vel soros porton tudjuk összekötni, és tv kiment is van rajta. Ennek külön érdekessége, hogy ha a Tv kártyám Video In be bedugom a Fuji TV kimenetét, akkor mint egy videókamerát is tudom használni és AVI-ban rögzíthetem amit lát.

Arról még nem beszéltem, hogy milyen gyors a kis masina. Hát a bekapcsolástól számítva 2-3 másodperc és máris fényképezhetünk. Az autómata fókusz is elég fürge, és így gyorsan mozgó célpontokat is, mint pl vágtató ló vagy egy gyors kocsit is lekaphatunk.

A Fujit mindenkinek tudom ajánlani, mert nagyon szuper kis masina, amihez Litium aksit, saját töltőt, Jó szoftverek és Tv kéblet, meg Soros kébelt kapunk.