Ismét néhány szó a SuperCCD-ről

0

Az őszi Comdex kiállításon kiosztott ismertetőkben bemutatták az első SuperCCD-vel készült képeket. Sajnos itt ezeket csak szkennelve tudjuk bemutatni, de a különbség így is látható. (Persze nem lehet tudni, hogy a képek pontosan hogyan készültek és mit csináltak velük nyomtatás előtt.)


Fuji SuperCCD és hagyományos CCD összehasonlítása

A képen jól látható, hogy a SuperCCD-vel készült kép sokkal részletgazdagabb. A kivin látszanak a szőrök, és a barack felülete sem olyan összemosódott.

Fuji SuperCCD és hagyományos CCD összehasonlítása

Egy nagyobb kép a kiviről. Bíztató.

Fuji SuperCCD és hagyományos CCD összehasonlítása

Fuji SuperCCD és hagyományos CCD összehasonlítása

A Fuji állítása szerint az új CCD felbontása 60%-kal lesz jobb a régieknél, míg a felbontás 130%-kal javul. A színvisszaadás 50%-kal javul, míg az energiafogyasztás jelentősen csökken. Ez elképzelhető, ha arra gondolunk, hogy az új ccd-vel sokkal kevesebb érzékeny részecskére lesz szükség egy kép elkészítéséhez, mint a hagyományos CCD-vel.

Mivel a SuperCCD-n nincs szükség vezérlő jel sávra, lehetőség van a fotódiódák méretének növelésére. A diódák ügyes forgatásával és alakjuk változtatásával ez a növekedés fokozható. A nagyobb felületen több fény felfogására van lehetőség, így nő az érzékenység, javul a jel/zaj arány. Az új CCD-vel el lehet érni a ISO 800-as érzékenységet is.

Mivel a Super CCD-ben nemcsak a diódák alakja, hanem azok elrendezése is változott, így sokkal könnyebben el lehet érni kisebb felbontású képeket, mint korábban. A CCD-n egyes sorok kikapcsolhatók, így nem csak a felbontás lesz kisebb, de a képérzékelés sebessége is jelentősen megnő, lehetővétéve a 30 kép/mp-es képfelvételt. Az új CCD a töltő sávot is máshogy használja. Az eddig továbbított 3 csomaghoz még egyet csatol, amivel megoldható a mechanikus zár kiváltása is. Így a záridő már a CCD-ben beállítható.

A Fuji állítása szerint a Super CCD 10 megapixelig méretezhető. Az első Super CCD-vel szerelt fényképezőgépeket tavaszra ígérik.