Fuji MX-2700

0


Nem lehetett könnyű dolga a Fujinak, mikor a nagysikerű MX-700 utódjának megalkotásán dolgoztak. Már az előd is kategóriájának akkori legkisebb darabja volt, és ezt a címet az MX-2700 is kiérdemelte a 2 megapixeles kategóriában. Tömege mindössze 260 gramm méretei (80 x 98 x 33 mm) pedig lehetővé teszik, hogy akár ingzsebben is elférjen.


Fuji MX-2700: főkapcsoló és exponálógombAz MX-2700 tervezésénél figyelembevették azokat a visszajelzéseket, amelyeket a vásárlóktól kaptak, hogy egy még jobb, még használhatóbb fényképezőgépet alkossanak. A kamera kezelőszervei a főkapcsoló és az exponáló gomb kivételével mind a hátfalon kaptak helyet. Ide került a kis információs LCD kijelző illetve a vaku és a makró kiválasztógombjai is, jelentősen javítva a kezelhetőséget. A felhasználók nagy örömére a lencsét egy automatikus fedél védi a szennyeződésektől és az ujjlenyomatoktól. A kis méret miatt az MX-700 esetében könnyen előfordulhatott, hogy az ember akaratlanul is belenyúlt az objektívbe.


Fuji MX-2700: kezelőfelületA fényképezőgépet teljes mértékben egykezes használatra tervezték, az ember bal keze maximum megtámasztásra és néhány apróbb funkció eléréshez kell. A biztonságos fogást a gumírozott markolat biztosítja. Az egykezes felhasználást segíti a négyirányú nyíl gomb és a körülötte lévő forgatható funkciókapcsoló és a többi hátfalon elhelyezett gomb is. A funkciókapcsoló segítségével választhatunk a Setup, a Manuális felvétel (M-Rec), az Automatikus felvétel (Rec), a Lejátszás (Playback) és a Letöltés módok között. Mint az a képen is látható eltünt a Törlés menüt jelző kuka ikon, mivel ez a funkció a Lejátszás módban kapott helyet.


Fuji MX-2700: információs LCDAz információs LCD a hátlap bal oldalán, a színes LCD képernyő felett található. A hátralévő képek számán kívül informál a felbontásról, a képminőségről, a vaku illetve a makró állapotáról és az akkumulátor töltöttségéről is.


A hátlap jobb felső sarka felé elhelyezett gombok mindegyike könnyen kezelhető a hüvelykujj apró mozdulataival. A bal kézre csak a SHIFT billentyűvel előcslogatható funkciók használatánál van szükség.


Fuji MX-2700: oldalnézetbenA jól megtervezett kezelőfelületnek köszönhetően a fényképezőgép használata még azoknak is nagy élményt nyújt, akik elsőre idegenkednek a nem-fényképezőgép-formájú digitális masináktól.


Az 1/2″-es, 2,3 megapixeles CCD 1800 x 1200 pixeles felbontást biztosít, amivel az MX-2700 egyike a ma kapható legnagyobb felbontású amatőr digitális fényképezőgépeknek. A maximális felbontás mellett választható 1280 x 1024-es és 640 x 480-as felbontás is. Az automatikusan nyitó és záródó fedéllel ellátott 7,6 mm-es Fujinon autofókuszos objektív f3.8-as és f8-as rekeszt tartalmaz. A záridőt a fényképezőgép 1/4 és 1/1000 mp közt automatikusan választja.


Fuji MX-2700: kártyanyílásA fényképezőgépet 8 MB-os SmartMedia kártyával szállítják. A kártyanyílás a gép oldalán kapott helyet.


A kártyanyílással egy oldalon találhatók a ki és benemeti csatlakozók. Az MX-2700-on a többi Fuji géphez hasonlóan egy soros (115 kbps) csatlakozót, egy video kimenetet és egy adapter bemenetet találunk. A videokimeneten keresztül a fényképezőgépet tv-re vagy videora köthetjük, így kényelmesen visszanézhetjük az elkészült képeket.


Fuji MX-2700: akkumulátorAz adaptercsatlakozó nemcsak a gép áramellátását, hanem a lítium ion akkumulátor töltését is biztosítja. Az akkumulátor nagy meglepetésünkre egész nap biztosította a gép áramellátását, így a mellékelt adaptert tényleg csak töltésre használtuk.


Automatikus felvétel


Automatikus felvétel módban a fényképezőgép az összes beállítás gondját leveszi a vállunkról. Az esetek többségében nincs is szükség az automatika felülbírálatára. A tesztoldalon elhelyezett képek egytől-egyig ebben a módban készültek. Az automatikának egyedül a műfény megvilágítás okoz néha gondot, ilyenkor a fehéregyensúly manuális állításával egyszerűen orvosolhatjuk a problémát.


A vakut a kisebb LCD mellett található gombbal állíthatjuk a megfelelő állásba (auto, be, ki, vörösszem csökkentő). A makró (virág ikonnal jelzett gomb az LCD mellett) funkció kiválasztásakor a vaku amutomatikusan kikapcsol ugyan, de kézzel újra aktiválható. Ilyenkor a téma közelsége miatt a fényerő természetesen sokkal kisebb.


Manuális felvétel


Fuji MX-2700: manuális beállításokA Manuális felvétel módban a fehéregyensúly állítás (izzó, fénycső, napfény, borús és automatikus) mellett lehetőség van expozíciós korrekció (-0.9EV-től +1.5EV-ig 0.3EV-s lépésekben), vaku fényerő (-0.6EV-től +0.6EV-ig 0.3EV-s lépésekben) és lassú szinkron állítására is. Manuális módban a rögzített kép megjelenik az LCD kijelzőn, de csak jóváhagyásunk után kerül a memóriakártyára. Ez meggyorsítja a megfelelő beállítások kiválasztását, mivel a kép ellenőrzéséhez és törléséhez nem kell minden egyes kép után átlépni a lejátszás módba.


Setup


Fuji MX-2700: SetupA setup képernyő igencsak megváltozott a korábbi Fuji modellekhez képest. A színes, plasztikus menüben a négyirányú billentyű segítségével mozoghatunk és beállíthatjuk a képminőséget (Fine, Normal, Basic), a febontást (1800 x 1200, 640 x 480), a kép élességét, az automatikus kikapcsolást, a képszámozás módját, a hangjelzések jellegét (a gombnyomásokat pittyegő hang igazolja vissza) és a dátumot illetve időt is. Az utolsó menüpont az eredeti értékeke visszaállítását segíti. A változtatások nem igényelnek rögzítést, azokat a fényképezőgép azonnal megjegyzi. Ez a menü példa lehetne azon gyártók előtt, amelyek ezen értékek beállítását csak oldalak tömkelegén keresztül tudják megoldani.


Visszajátszás


Fuji MX-2700: visszajátszásA funkcióválasztó gomb keretbe foglalt nyílhoz való forgatásával léphetünk be a visszajátszás módba, ami az MX-2700-on már magába foglalja a korábban külön menüben elhelyezkedő törlés funkciót is. Az Effect pont alatt az elmentett képeket kétféle csillogás és egy sephia (barnított kép) efekttel láthatjuk el. Itt átkonvertálhatjuk képünket fekete fehérbe is.


A képszerkesztő funkciók sorát a méretezés bővíti Itt az 1800 x 1200 pixeles képeket újraméretezhetjük 1280 illetve 640 pixel szélesre.


A protect menüben levédhetjük képeinket a véletlen törlés ellen, a DPOF pontban pedig a nyomtatás paramétereit adhatjuk meg.


SHIFT +


A SHIFT gomb segítségével a Setupba lépés nélkül állítható a kép minősége és felbontása, illetve a kijelző fényereje. A gomb lenyomása után a lehetőségekről a kijelzőn megjelenő feliratok tájékoztatnak.


Képminőség


A Jpeg tömörítés ellenére a képek minősége nagyon jó, a 2,3 megapixeles CCD-vel rögzített részletek nagy része megjelenik a képen. Tömörítetlen kép mentésére sajnos nincs lehetőség, bár a tömörítés csak ritkán okoz minőségi problémát.


A fényképezőgép színvisszaadó képessége napfényben kiváló, műfényben manuális beállítást, korrekciót igényel. Nyomtatásnál az egyik legszínhelyesebb képet adta.


Makró módban a nagy felbontásnak köszönhetően olyan részletek lefényképezésére is lehetőség nyílik, ami szabadszemmel szinte már nem is látható.


Szoftver


A fényképezőgéphez mellékelt CD-n többek közt megtalálható a Picture Shuttle 3.3-as verziója, egy Twain meghajtó, az EZ Touch 3.3-as változata és az Adobe PhotoDelux 3.0 Home Edution is.


A Picture Shuttle használata nagyon egyszerű és visszafele kompatibilis a korábban megjelent Fuji kamerákkal is. A képek számítógépre töltésén kívül a képek kártyára másolására és a képfájlba mentett információk (záridő, blende) megjelenítésére is alkalmas.


Összefoglalás


Az MX-2700 ugyan egy amatőr fényképezőgép, de tudása és képességei óriási lehetőségeket adnak a felhasználók kezébe. Egyedülálló méretei és tömege lehetővé teszik, hogy bárhova magunkkal vigyük, nagy felbontása és színhelyessége pedig biztosíték a sikerre. A zoom objektív hiánya okozhat néha problémákat, de a méret és a felbontás mindenért kárpótol. A fényképezőgép ajánlott bruttó fogyasztói ára 290 ezer forint, ami a kamerát ismerve elfogadható.