Fuji MX-700

0


Az 1997 vége felé beharangozott MX-700 nem csak tudásával, de méretével is elkáprásztatta a fotósvilágot. 1,3 megapixeles CCD-je akkor a legjobb amatőr digitális gépek közé emelte, méretben pedig nagyon sokág verhetetlennek tűnt. Cigarettásdoboznál alig nagyobb mérete és 260 grammos tömege tényleg lehetővé teszi, hogy minden faxni nélkül ingzsebben hordhassuk.


Fuji MX-700: előlap



A Fuji mérnökei egyedülálló módon nem fekvő, hanem áló téglatest formából indultak ki, aminek oka talán az lehetett, hogy egy ilyen apró téglatestet a rövidebb oldalánál elég nehéz úgy megfogni, hogy közben a kezelőszervek is kényelmesen elérhetők. Így viszont a gumírozott markolat stabilan áll a fotós kezében, miközben mind a hüvelykujj, mind pedig a mutatóujj kényelmesen fekszik a funkcióválasztó tárcsán és az exponálógombon.


Fuji MX-700: hátlap



Mivel a markolaton lévő kéz az apró gép nagy részét elfoglalja, az optikai kereső, az LCD kijelző és az előlapon az objektív is az ellenkező oldalra szorultak. Ennek az lett az eredménye, hogy ott nem maradt hely a másik kéznek. Bár valljuk be, nincs is nagyon szükség még egy kézre, hiszen sem a gép megtartása, sem a kezelőszervek működtetése nem igényeli a balkéz segítségét.


A négyirányú gombot a könnyebb elérhetőség kedvéért a funkcióválasztó tárcsa közepére tették, így a legtöbb beállítás a hüvelykujj apró mozdulataival is elvégezhető. Sajnos a könnyű kezelhetőséget egy picit rontja, hogy az egyes funkciók kiválasztása és beállítása nem a jól kézreeső expozíciós gombbal, hanem a nehezebben elérhető Exe gombbal történik.


Fuji MX-700: információs LCD a gép tetejénA kezelőszervek nagy része a hátfalon kapott helyet és csak az információs LCD illetve a makró és vaku kezelőgombjai kerültek az exponálógomb mellé a gép tetejére. A kis fekete-fehér kijelzőről leolvasható a beállított felbontásban és minőségben még elkészíthető képek száma, a felbontás, a képminőség (tömörítés aránya), a vaku beállítás, a makró funkció állapota és az akumulátor töltöttsége.


Fuji MX-700: csatlakozókA gép LCD kijelző felöli oldalán található a soros ki- és bemenet, a video kimenet és az adapter csatlakozójának nyílása. A soros kapcsolaton keresztül a fényképezőgép Mac-hez és PC-hez is hozzáköthető, lehetővé téve a képek le- illetve feltöltését. A videokimeneten keresztül TV-re vagy kivetítőre irányíthatjuk az LCD kijelzőnk tartalmát, amivel színesebbé tehetjük nyári élménybeszámolónkat vagy üzleti üzleti tárgyalásainkat. Az adaptercsatlakozón keresztül nem csak árammal tudjuk ellátni a fényképezőgépet, de a markolatban lévő lítium ion akkumulátort is feltölthetjük.


Fuji MX-700: SmartMedia kártyaA csatlakozókkal azonos oldalon található a kártyát rejtő kis ajtó is. Az ajtó kinyitása előtt a kártya károsodásának elkerülése végett célszerű a gépet kikapcsolni. A kártyát annak enyhe benyomásával ugraszthatjuk ki helyéről. Az MX-700-at 3,3 voltos, 2 MB-os SmartMedia kártyával szállítják kezeli a 16 MB-os lapkákat is. Fuji gépeken a kártya helyes behelyezését az arany színű csík segíti.


Fuji MX-700: fényerőszabályozó


Az MX-700 35 mm-es optikával van szerelve, így nagyítás csak a digitális zoommal érhető el, ami nyilvánvalóan a kép minőségének rovására megy. Az automatika f3.2-es és f8.0-ás rekeszértékekkel dolgozik. A záridő 1/4 és 1/1000 mp közt változhat. A CCD érzékenysége az ISO 100-as.


A 2″-es, 110.000 pixeles LCD fényereje a gép alján található potméterrel állítható. A képernyő firssítése nem túl gyors, így gyors mozgásoknál némileg lemarad a valóságtól.


A fényképezőgép ki- és bekapcsolása a hátfal közepén található főkapcsoló elhúzásával történik. Az aktiválás kezdetést rövig csippanás jelzi. A többi Fuji géphez hasonlóan a 2″-es színes LCD (energiatakarékossági okokból) ezen sem kapcsolódik be azonnal, annak aktiválása a Disp feliratú gombbal lehetséges. A néhány másodperces inicilizálás (amit az optikai kereső melletti led villogása is jelez) után a gép azonnal használható is.


Bekapcsolás után a különböző módok közt a funkcióválasztótárcsával lépkedhetünk. A tárcsán a következő piktogrammok szerepelnek: Setup, Időzített önkioldó, Manuális felvétel, Automatikus felvétel, Visszajátszás, Törlés, Védelem és Számítógépes kapcsolat.


Automatikus felvétel


Mint a legtöbb esetben, ennél a gépnél is az automatikus beállítások menu használata az ajánlott. Az esetek nagy többségében megfelelően dolgozik, extrém fényviszonyok vagy kevert megvilágítás mellett lehet csak szükség manuális beállításokra.


A makró és a vaku beállító gombjai nem tül szerencsésen a gép tetején, az LCD mellett kaptak helyet. A makró funkcióra az 50 cm-nél közelebbi témák esetén van szükség. Ilyenkor akár 9 cm-re is megközelíthetjük a fényképezendő tárgyat. A vaku az automatikus állás mellett utasítható a feltétlen villanásra illetve a vörösszem efektus csökkentésére is, de akár ki is kapcsolható.


Manuális felvétel


Fuji MX-700: manuális felvétel menüEbben a módban lehetőség van a fényforrás típusának beállítására (izzó, fénycső, napfény, felhős és auto), az expozíciós korrekcióra (-0.9EV és +1.5EV közt 0.3EV-s lépésekben), a vaku fényerejének felülbírálatára (-0.6EV és +0.6EV közt 0.3EV-s lépésekben) és sorozatfelvétel beállítására is. A felvétel elkészülte útán a képet megetkinthetjük és csak jóváhagyásunk után kerül rá a memóriakártyára. Így gyorsan hatékonyan ellenőrizhetjük a beállítások helyességét.


Lejátszás


Fuji MX-700: lejátszásA lejátszás menü öt pontot tartalmaz: diavetítés, Sepia efektus, Smooth, újraméretezés (1280 x 1024-es képből 640 x 480-as képet készít) és másolás (egyik kártyáról a másikra lehet vele másolni a képeket). Az MX-700-ban is elérhető a 0,2x lépésenként elérhető 4,0x zoom, amivel tüzetesen végignézhetjük a képek teljes felületét.A kiválasztott kép törlése illetve védelme a funkcióválasztó tárcsa elforgatása után lehetséges


Setup


Fuji MX-700: SetupAz MX-700 Setup-ja a többi Fuji géphez hasonlóan egyszerű esztétikus, és minden beállítás elvégezhető egyetlen képernyőn. Itt lehet beállítani a tömörítési arányt (Fine, Normal, Basic), a felbontást (1280 x 1024, 640 x 480), élességet (Hard, Normal, Soft), a kép jellegét (színes, fekete-fehér), a képek számozásának módját, a hangjelzések jellegét, a képek kiválasztásának módját illetve a dátumot és az időt is. A menü utolsó pontja gépet visszaállítja az alapállapotba.


Képminőség


A másik két 1,3 megapixeles Fuji géphez hasonlóan az MX-700-as képminősége is rendkívül jó. A színvisszaadás napfényben kiváló, műfény mellett néha korrekcióra szorul. Az egyszínű felületek egyenletesen jelennek meg a képen. Makró módban a megvilágítás és élességállítás is megfelelő.


Összefoglalás


Remélem a Fuji még jó ideig nem vonja ki ezt a modellt a forgalomból, mivel az MX-700 felbontása és mérete miatt későbbi árcsökkenés után méltán számíthat arra, hogy amatőr fotósok első digitálsi fényképezőgépe legyen.