Fuji MX-600 Zoom

0


A jelenlegi Fuji mezőny egyetlen zoom-os tagja az MX-600 Zoom kialakításában leginkább az MX-500-hoz hasonlít azzal a nagy eltéréssel, hogy a zoom optika miatt az objektív inkább az előlap közepén kapott helyet. A nagyobb átmérőjű, bekapcsolás után (a felvétel módok valamelyikében) kiemelkedő optika komolyabb külsőt kölcsönöz a gépnek, bár használata ennek sem bonyolultabb mint az MX-500-é. A kissé szögletes kialakítás és a vaskosabb markolatt szintén csak a tekintélyt növelik.


Fuji MX-600 Zoom: kikapcsolt állapotban a zoom objektív visszahúzódik, ilyenkor tehető fel a hagyományos objektívsapkaA kikapcsoláskor automatikusan visszahúzódó optikát egy a hagyományos fényképezőgépeken már megszokott objektívsapka védi. Nem mai probléma, de még mindig nagyon sok fényképezőgépen nincs megoldva a sapka sorsa használat közben. A Fuji egyszerűen rákötötte azt a vázra, biztosítva, hogy mindig kéznél legyen.


Fuji MX-600 Zoom: egyszerű, de esztétikus hátlapA gép hátfala is kísértetiesen hasonlít az MX-500 hátfalára. Az optikai kerső alatt lévő csúszka állításával szemüvegesek, lencséik nélkül is használhatják a keresőt. A főkapcsoló a gép tetejéről az 1,8″-es LCD fölé került. A funkciókiválasztó tárcsa a hagyományos Fuji piktogrammokat tartalmazza: Setup, Időzített önkioldó, Manuális felvétel, Automatikus felvétel, Visszajátszás, Törlés, Védelem és Számítógépes kapcsolat. A négyirányú gomb a tárcsa bal oldalán található, amely a menükben való mozgáskor, illetve a zoomolásra használható.


A négyirányú billentyű melletti két gomb egy-egy menü előhívását, illetve a kiválasztások elfogadására használhatók. A gépen nincs fekete-fehér információs LCD, a szükséges beállításokról a színes kijelzőn kapunk információt.


Fuji MX-600 Zoom: a gép felülnézetben bekapcsolt állapotbanA gép tetején csak az exponálógomb található. vastag markolatban kapott helyet a lítium ion akkumulátor, amelyet az adapterrel a gépből való kivétel nélkül tölthetünk. A gép fogyasztását jelzi, hogy a négy napos teszt alatt mindössze egyszer kellett töltőre csatlakoztatni az MX-600 Zoom-ot.


Fuji MX-600 Zoom: kártyaEz a fényképezőgép a többi Fujihoz hasonlóan 3,3 voltos SmartMedia kártyát használ a képek elmentéséhez. A kártyanyílást az akkumulátorokkal egy oldalon, a markolat másik felében helyezték el. A memórialapka kivétele egyszerű, a nagy nyíláson keresztül könnyen megfogható. A fényképezőgép kezeli a 16 MB-os SmartMediákat is.

Bekapcsoálshoz a főkapcsolót kell jobbra húzni és ott tartani egy másodpercig, mire egy csippanás jelzi, hogy a gép aktiválása elkezdődött. Energiatakarékossági okokból a kijelző ilyenkor nem kapcsolódik be, de a Display gomb megnyomásával az is működésbe hozható. A képernyő használata azonban kevesbb mint felére csökkenti a két akkumulátor feltöltés között eltelt időt. A színes LCD képe jó, bár erős napfényben az MX-700 és az MX-2700 képernyői sokkal láthatóbbak voltak.


A fényképezőgép 3x zoom objektívvel van ellátva, ami a 35 mm-es fényképezőgépeken használt 38-115 mm-es zoomnak felelne meg. A rekesz f3.8 és f7.6 lehet nagylátószögben és f5.5 és f11 tele módban, bár a képekfájlokba mentett információk nem ezt igazolják. A gép az élességet az exponálógomb enyhe megnyomására állítja meglehetősen hangosan és lassan. Normál módban a 90 cm-nél távolabbi tárgyakat fotózhatjuk, míg az ennél közelebbi témák fényképezéséhez be kell kapcsolni a makró funkciót is. 25 cm-nél közelebbi téma fényképezése nem lehetséges. A fényképezőgép 1/4 és 1/1000 másodperc közötti értékeket tud exponálni, persze az expozíciós időt maga határozza meg.


Ezen a gépen is megtalálható a szokásos három csatlakozó: soros ki/be, video ki és hálózati bemenet. Ezek az akkumulátorral átellenes oldalon kaptak helyet. Letöltéshez ennél a gépnél is ajánlott kártyaolvasó vagy FlashPath adapter használata, mivel a soros kábel mindennek mindható csak gyorsnak nem.


Automatikus felvétel


Automatikus felvétel módban a kép megkomponálásán és a minőség (Fine, Normal, Basic) illetve a felbontás (1280 x 1024, 640 x 480) beállításán kívül sok feladatunk nincs. Persze beállítható, hogy a beépített vaku milyen üzemmódban működjön, de akár ezt is rá lehet bízni a gépre. A makró funkció bekapcsolása szintén a Set gomb megnyomására megjelenő menüben lehetséges.


Manuális felvétel


Fuji MX-600 Zoom: manuális felvételi mód menüjeManuális felvétel módban a beállítási lehetőségek száma igencsak megugrik. Beállíthatjuk a használt fényforrás jellegét (izzó, fénycső, napfény, felhős és auto), az expozíciós korrekciót (-0.9EV és +1.5EV közt 0.3EV-s lépésekben), befolyásolhatjuk a vaku fényerejét (-0.6EV és +0.6EV közt 0.3EV-s lépésekben), és a megtévesztő Ext-sync menüben a vakuhoz kapcsolhatjuk be a hosszabb záridőt. Hasznos és sok digitális fényképezőgépből hiányzó menüpont a rekesz megválasztásának lehetősége. Az MX-600 Zoom-on választhatunk a legnagyobb mélységélességet eredményező kis rekesz és a maximálisan kinyitott blende közt, illetve rábízhatjuk ezt a választást is az automatikára.


Lejátszás


Fuji MX-600 Zoom: lejátszás menüA lejátszás menü a képek visszajátszására és a beépített effektusok aktiválására használható. A szokásos diavetítésen kívül a képeket egy képernyőn kicsiben is megnézhetjük. A Soft fucus és a Cross filter menüben lévő szűrők használatával tehetjük képeinket még érdekesebbé. A négyirányú gomb használatával ebben a módban 0,2x lépésekben négyszereséig nagyíthatjuk a képet és lehetőség van a kinagyított kép bármely részletének megtekintésére is.


Setup


Fuji MX-600 Zoom: SetupA lejátszás menü nincs túlzsúfolva hiszen a legfontosabb beállítások a Set gomb segítségével bármikor elérhetők. Így ezen a képernyőn csak az élesség (Hard, Normal, Soft), a kép jellege (színes, fekete-fehér), a képszámozás módja, a hangjelzés illetve a dátum és az idő állítható be.


Képminőség


A képek minősége az 1,3 megapixeles gépeknek megfelelő. A színvisszaadással sem volt gond, bár az enyhe zöld házfal a kültéri tesztképeinken talán picit erőteljes lett. A tömörítési algoritmus által okozott veszteség még Normal módban sem zavaró, bár a kontrasztos élek gyakran zavarosak. Ezek a zavarok persze csak erős nagyítás esetén láthatók, nyomtatásnál semmi jelük sincs. A tesztoldalon bemutatott képek egy részét Normal, másik részét Fine módban tároltuk. A minőségbeli különbség elenyésző, a fájlméret Normál módban azonban fele a másiknak.


Szoftverek


A fényképezőgépet csak a Fuji MX-2700-hoz járó szoftverrel próbáltuk. A Picture Shuttle egy jól használható program, amely a képek letöltése mellett azok kártyára való visszatöltésére is alkalmas. Ez kártyáról való nyomtatás vagy képes beszámolókészítéskor lehet hasznos.


Összefoglalás


Az MX-600 Zoom mindazt tuja, amit egy 1,3 megapixeles digitális fényképezőgéptől ma elvárhatunk. 240 ezer forintos bruttó fogyasztói ára tudásához mért ugyan, de a formavilág szerintem picit túl konzervatív. Ezért a pénzért jó lenne, ha lenne egy információs LCD és nem kellene minden beállításhoz bekapcsolni a színes LCD-t. A lítium ion akkumulátor mindenképpen pozitívumként említendő meg, az elveszthetetlen objektívsapkával együtt. A gép utódjaként beharangozott MX-2900 augusztusban várható, így akinek nagyobb tudású és felbontású gépre van szüksége, annak a vásárlás elhalasztását tudom javasolni.