Így vásárolj fényképezőgépet

0

Bevezető

Amikor az ember valami olyat szeretne venni, amihez csak részben ért, általában bajban van. Ugyanis tanácstalannak érzi magát, s szeretne segítséget kérni a döntésben. Miért írom azt, hogy ha csak részben ért az adott területhez? Miért nem azt, hogy aki nem ért hozzá? Mert aki abszolút nem ért az adott területhez, az vélhetően azt sem tudja, hogy vannak-e buktatók és egyáltalán kell-e valamire figyelni. Aki viszont már kicsit tapasztaltabb, tudni fogja, hogy ahány fotós, annyi gép (lenne az ideális).

Rossz megközelítés az, ha valaki azt gondolja: ha drága gépet vesz, biztosan az lesz a legjobb. A drága gépek ugyan sokat tudnak és a minőségükkel sem lehet gond, de ha valaki ezen szempont alapján vásárol egy Canon EOS-1Dx-et vagy egy Nikon D4s-t, megfejelve három-négy objektívvel, s mindezt túrázásokon emlékképek készítésére kívánja használni… Nos, akkor biztosan rosszul dönt, mert feleslegesen fog cipelni néhány kilót. Más persze a kérdés, ha művészi fotókat kíván készíteni, amelyeket fine-art albumban szeretne is értékesíteni, ilyenkor fontos lesz a jó gép, de ekkor sem feltétlenül kell tükörreflexes masina.

Fontos tehát, hogy mindig az adott feladathoz válasszunk gépet. Sajnos tökéletes mindenes nincsen, de rengeteg alternatíva létezik és vannak kis kompromisszumot igénylő modellek is, amik adott esetben a legjobb vételnek számítanak.

Manapság már igen ritkán kell foglalkozzunk a felbontás, azaz a Megapixelek kérdéskörével. A kompakt gépek legkisebb felbontású változatai is tudják a 12 Mpixelt, s ez igaz a cserélhető objektíves gépekre is. A csúcs a középkategóriás DSLR (tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) gépeknél 24 Mpixel. Mindkét esetben bőven elegendő a felbontás még A/4-nél nagyobb nyomatok készítéséhez is, sőt, 16 Mpixel még fotókiállításoknál használt, közeli megtekintést is lehetővé tevő 300 dpi nyomatfelbontás esetén is elég 40 cm-es képszélességhez. Ezek alapján reméljük mindenki számára érthető, hogy a felbontás az a paraméter, amit a legkevésbé kellene figyelembe vennünk egy új gép vásárlásakor. Ennek okán az alábbi gépajánlóinkban nem is térünk ki ezen paraméterre, nehogy valaki azt gondolja, hogy egy 16 Mpixeles gép sokkal jobb képeket készít majd, mint egy 12 Mpixeles.

Még egy fontos információ az elejére: ne dőljön be senki azoknak a lapoknak, kiadványoknak, reklámújságoknak, amelyek „a legjobb ár/érték arányú” félrevezető szöveggel jönnek, ugyanis soha senki nem lesz képes megmondani, hogy egy-egy fotósnak mi számít igazán értéknek egy fényképezőgépben. Egy makrófotósnak pl. igazán hasznos és értékes szolgáltatás lehet az elektronikus keresőben (EVF-ben) a kép bármely részének kinagyítása kézi élességállításkor, ugyanakkor ez egy sportfotóst a legkevésbé sem érdekel. Vagy pl. aki csak portréképeket szeretne készíteni, azt teljes mértékben hidegen hagyja, hogy milyen videofelvétel készíthető az adott géppel, míg a filmezés iránt fogékony amatőrnek nem mindegy, hogy tud-e külső mikrofont csatlakoztatni a masinához, amivel jó minőségű hangfelvételt is készíthet. Az ár/érték arány tehát minden esetben egyénfüggő!

A továbbiakban átnézzük a kompakt gépektől a magasabb minőséget képviselő bridge masinákon át a cserélhető objektíves kategóriákat, s néhány érdekesebb, különlegesebb, valamiben kiemelkedő modellt is ajánlani fogunk, s azt is megmondjuk, hogy mire lesz a legalkalmasabb. Remélhetőleg így segítséget nyújtunk majd a vásárlás előtt állóknak.