Viltrox JY-670 körvaku

0

A bevezetőben már említettem, hogy nagy csodákat nem szoktunk várni a körvakuktól, hiszen alig-alig fejlődnek. Az egyik lehetséges fejlődési irány a LED-ek alkalmazása, amelyre láthattunk már példát az Aputure-tól az Amaran AHL-HC100 képében. Igaz, sajnos a fényteljesítménye és a teljesítmény leosztásának hiánya miatt nem tartozik a kiemelkedő termékek közé.

Ennek ellenére nem kell még leírnunk a LED-eket, hiszen a modern nagy teljesítményű LED-ekkel akár a villanócsövek teljes kiváltása is elérhető lehet, no persze a vakuknál nagyobb méretben.

Egyelőre tehát a komolyabb fényteljesítményhez maradnunk kell a villanócsöves megoldásoknál, de így sem kell lemondanunk a LED-ekről.

A Viltrox JY-670 körvaku ugyanis mindkettőt tartalmazza, igaz, a komolyabb fénymennyiséget csak a villanócső képes leadni. A beépített két kis LED inkább segédfénynek használható, vagy esetleg tárgyfotóknál állandó megvilágításhoz, ha állványról fotózunk.

A kartondobozban hozzánk érkezett termékhez a gyártó egy összehúzható szájú zsákocskát is mellékel, a dobozban is ez tartalmazza magát a körvakut. A vaku ezúttal is a villanócsöveket rejtő kör formájú idomból és a fényképezőgép vakupapucsába illesztendő vezérlőből áll, a kettőt pedig rugalmas kábel köti össze.

A Canon és Nikon verzióban (JY-670C és JY-670N) megvásárolható 14-es kulcsszámú (ISO100, m) körvaku vakufejét adapterek segítségével illeszthetjük objektívünk szűrőmenetébe, ehhez hatféle méretű adaptert kapunk 49, 52, 55, 58, 67 és 67 mm-es menetátmérőhöz.

A vezérlő modul hátulja megszokott kinézetű, felül egy jókora, háttérvilágítással is ellátott LCD panel informál a villanó aktuális beállításairól és állapotáról, míg az alsó részen a kezelőszerveket találjuk. Gombokból nincs hiány, így a kezelés nem lesz körülményes.

A bekapcsolás az On/Off gomb hosszan tartó nyomvatartásával érhető el, az E-TTL, illetve i-TTL, a manuális és a stroboszkópikus üzemmódok között a Mode gombbal válthatunk, a Lamp gomb az elülső LED fényforrás be/kikapcsolására szolgál, az egyéb paramétereket pedig a négy irányú navigáló gombok segítségével állíthatjuk be. Ilyen pl. a teljesítmény kompenzáció (vagy manuális módban a teljesítmény értéke 1/1-1/128 között 1/3 Fé lépésekben), de ilyen a teljesítmény bal és jobb oldal közti leosztása is, amely 8:1..1:1..1:8 között állítható.

A vakut beállíthatjuk vaku expozíció sorozatra is, illetve választható hátsó redőnyre szinkronizálás is.

A készülék négy darab ceruzaelemmel vagy AA méretű NiMH akkumulátorral használható, melyeket külön kell megvásárolnunk.

A körvakunak nem csak makrózásnál, de minden olyan helyzetben van jelentősége, amikor egy rendszervaku túl magasra kerülne a tárgyhoz képest. Példánkban egy cikláment fotóztunk kb. 10 cm távolságból. Ilyen esetben egy rendszervaku már közel 45 fokos szögből világít fentről, ráadásul a képen lévő felső rész és alsó rész között is arányaiban hasonló távolság alakulhat ki, mint a felső rész és a vaku között, ez pedig egyenetlen megvilágítást, sötét alsó részt eredményezhet.

A körvakuval sokkal könnyebb jól világított képet készíteni, ráadásul akár több vakuval is kombinálhatjuk.

A Viltrox JY-670 körvaku Canon és Nikon rendszerhez bruttó 44.990 Ft-ért vásárolható meg.

A termékeket az ArtWork Phototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!