Könyvajánló: Adobe Photoshop Lightroom Fotózáshoz

0

Tanulni sokféleképpen lehet, és nem minden módszer jön be mindenkinek. Vannak, akik azt igénylik, hogy valaki megmutassa nekik a megoldást, akitől ha gond van kérdezni is tudnak. Nekik való a tantermi oktatás. Mások inkább autodidakta módon, sok-sok próbálkozással maguk szeretik felfedezni a terepet és összeszedni a szükséges információkat. A könyvek és leírások útmutatására támaszkodók valahol e kettő között helyezkedhetnek el. Ők a jól összeszedett, strukturált információt így saját tempójukban tudják feldolgozni, lehetőséget teremtve a külön gyakorlásra és a kötetlen tanulásra.

Baráth Gábor immár harmadik kiadásban megjelenő Ligtroom könyve elsősorban ez utóbbi csoport számára készült. A brutális tömegű, információval és színes képekkel teletömött könyv az Adobe Photoshop Lightroom 6 és CC verzióinak használatán keresztül mutatja be a digitális képfeldolgozás munkafolyamatának lépéseit és praktikus fogásait. Ráadásul elég jó, az amerikai szerzőktől ellesett laza stílusban.

A könyv felépítése alapvetően nem sokat változott az előző verzió óta (vagy szinte semmit). Nem akar menüket és funkciókat magyarázó kézikönyv lenni, inkább konkrét példán keresztül mutat be gyakran előforduló feladatokra megoldásokat.

Az Adobe Photoshop Lightroom Fotózáshoz első fejezete a szoftver és a digitális munkafolyamat legalapvetőbb fogalmaival ismerteti meg az olvasót, amennyiben szükség van erre. Ez szerencsére csak egy olyan kötelező rész, amit nem lehetett kihagyni, de nincs bő lére eresztve.

Az érdemi munka a második fejezetben kezdődik, ahol a szerző a szoftver alapvető beállításait taglalja. De ez a fejezet sem csak az egyes mezők magyarázatára szorítkozik, hanem olyan gyakorlati problémák megoldásához ad ötleteket, mint például a szoftver költöztetése egyik gépről a másikra, vagy a Lightroom beállítása utazás alatti munkához.

A fotózás utáni kötelező lépések, úgy mint az importálás, válogatás, kulcsszavazás egy külön fejezetet kaptak. Itt említi meg a szerző, hogy a Lightroom természetesen az analóg korszakban készült felvételek digitalizálása utáni képfeldolgozásra is használható. Egy rövid útmutatóban ehhez a munkához is ad egy kis segítséget.

A negyedik fejezet nagyjából a könyv felét adja. Nagyon tömény, tele ötletekkel, fogásokkal, javaslatokkal. Az esküvői fotóktól a portrén és a tájképeken keresztül az épület és tárgyfotókig számos képen mutatja be a képek kidolgozásának komplett menetét. Szinte biztos, hogy még a Lightroomot régóta használók is találnak benne olyan ötleteket, amikre eddig nem gondoltak. A szoftverrel most ismerkedők, vagy az eddig csak az alapvető funkciókat használóknak pedig ez egy fárasztó utazás lesz, de megéri.

Az utolsó fejezet a megújult kiadásban is a képek prezentálásáról szól. A megosztásnak csak egyik módja a nyomtatás, ma már egyre jelentősebb a digitális, online közzétételi forma. A könyv több megoldást is tárgyal, de ezek természetesen csak ötletek, javaslatok.

Az Adobe Photoshop Lightroom Fotózáshoz azt ígéri, hogy a sok bemutatott trükk alkalmazásával rengeteg időt lehet megspórolni. Azt én még azért hozzátenném, hogy a gördülékeny és intuitív használathoz ezeket a trükköket gyakorolni is kell, mert csak akkor mennek majd rutinszerűen. De ahhoz kétség sem fér, hogy megéri a fáradalmakat, hiszen a Lightroom ma már szinte mindent tud, amit egy fotó kidolgozásához tudnia kell. Már csak a kezelőnek kell hozzáfejlődnie, amihez ez a könyv egy remek segítség.