Fuji MX-500

0


Az MX-500 a legolcsóbb és egyben a legegyszerűbb a Fuji digitális kamerák sorában. Méretre és formára leginkább egy hagyományos automata fényképezőgépre hasonlít bár a jobb felső sarokba tolt objektív és a hátfalon lévő 1,8″-es LCD kijelző egyértelműen jelzi, hogy nem egy egyszerű amatőr gépről van szó.


Fuji MX-500: Az objektívet egy elhúzható ablak védiAz egyszerű kivitel csak a kezelhetőségre és nem pedig a minőségre utal. Az 1/1,7″-es, 1,5 megapixeles CCD biztosítja, hogy 1280 x 1024 pixel felbontású képeink a lehető legjobb minőségűek legyenek.


Fuji MX-500: egyszerű kezelőfelületA gép hátlapján a funkcióválasztó tárcsán kívül csak a főkapcsoló, a négyirányú gomb és három másik billenytű kapott helyet: egy az LCD kijelző bal oldalán, kettő pedig felette. A kijelző melletti gomb a display ki és bekapcsolásáért felelős, míg a felső gombok szituációtól függően multifunkcionálisak. Fuji MX-500: a gép tetejeA négyirányú gombbal a menükben mozoghatunk, illetve ezzel aktiválható a gépbe épített 2x digitális zoom is. A fényképezőgép tetején a bal oldalon található gomb az objektívet védő, elhúzható ablakot nyitja.


A könnyen forgatható funkciókiválasztó tárcsa a Fujinál megszokott piktogramokat tartalmazza: Setup, Időzített önkioldó, Manuális felvétel, Automatikus felvétel, Visszajátszás, Törlés, Védelem és Számítógépes kapcsolat. A látszólag bonyolultnak tűnő kerék használata nagyon egyszerű és kényelmes. Szemben az MX-700 és az MX-2700 tárcsáival a négyirányú gomb itt nem a tárcsa közepén, hanem a mellett kapott helyet. A négyirányú gomb használata szintén egyszerű, bár lehetne egy picit nagyobb is.


A fényképezőgépet a főkapcsoló elhúzásával lehet ki- illetve bekapcsolni. A bekapcsolást rövid csipogás jelzi, majd néhány másodperc elteltével a gép már készen is áll a fényképezésre. Az LCD kijelző ilyenkor sötét marad, azt külön kell bekapcsolni. Kikapcsolt kijelző mellett több mint kétszer annyi kép készíthető egy garnitúra elemmel, mint a monitor használata mellett. Az energiatakarékos üzemmódban a bal felső sarokban elhelyezett optikai kereső segít a téma megkomponálásában.


Információs LCD panel ugyan nincs a fényképezőgépen, de az optikai kereső melletti led tájékoztat a gép állapotáról, így jelzi mikor a gép ment, vagy éppen a képet olvassa a kártyáról.


A fényképezőgép nagyfelbontású CCD-jére érkező fény először a 35 mm-es fix gyújtótávolságú objektíven halad keresztül. Az élességállítás automatikus, az exponálógomb enyhe megnyomásával aktiválható. Az automatika két lehetséges blendeérték (f3.2 és f8.0) közül választja a szituációnak leginkább megfelelőt.


Normál felvételnél az autofókusz 50 cm-es tárgytávolságtól áll élesre, de a képernyő feletti makró gomb megnyomásával az 50 cm-nél közelebbi tárgyakról is készíthetünk felvételt. Ilyenkor a minimális távolság 9 cm.


Fuji MX-500: az egyetlen, mely ceruzaelemről megyA Fuji digitális kamerák között az MX-500 az egyetlen, amely nem speciális Lítium Ion, hanem hagyományos ceruzaelemekkel vagy akkumulátorokkal működik. (Nyilván ennél a készüléknél is ajánlott ceruza-akkumulátor és töltő beszerzése.) Az elemek helyét a fényképezőgép alján nyíló ajtó takarja.


Fuji MX-500: csatlakozókA fényképezőgép objektív felöli oldalán található a Fujinál megszokott három csatlakozó: a soros ki/bemenet, a video kimenet és a hálózati csatlakozó. A fényképezőgépből a képeket a soros csatlakozón keresztül tölthetjük át a számítógépre, ami a soros átvitel korlátai miatt nem mondható túl gyors és kényelmes megoldásnak. Nagy segítség a FlashPath floppy adapter, amely segítségével kártyánkat hagyományos floppymeghajtóval is olvashatjuk, így növelve az adatátviteli sebességet. A középső csatlakozón keresztül az LCD képe tv-re kapcsolható, ami jól jöhet mind felvételnél, mind pedig visszajátszásnál.


Fuji MX-500: SmartMedia kártyaA SmartMedia kártya a gép markolati oldalán kapott helyet. A gép mind 3.3, mind pedig 5 voltos kártyákkal használható és kezeli a 16 megabájtos lapkákat is.


Automatikus felvétel


A fényképezőgép jellegéből adódóan a legtöbb felhasználó ezt az üzemmódot fogja használni, ami érthető is, hiszen az automatika gyorsan elvégzi a beállításokat és az esetek többségében nem is igen téved. Manuális korrekcióra speciális esetekben és néha műfény megvélágításnál lehet szükség.


Mind automatikus, mind pedig manuális módban használható a makró funkció, amit a display feletti többfunkciós gombbal kapcsolhatunk be. Ilyenkor a virág ikon a bekapcsolt képernyőn is megjelenik.


Manuális felvétel


Fuji MX-500: manuális felvételi mód menüjeManuális felvétel módban nyílik lehetőség az expozíció finomhangolására. A fényviszonyok (izzó, fénycső, napfény, felhős és auto) beállításán túl korrigálhatjuk az expozíciót (-0.9EV és +1.5EV közt 0.3EV-s lépésekben), állíthatunk a vaku fényerején (-0.6EV és +0.6EV közt 0.3EV-s lépésekben) és bekapcsolhatjuk a lassabb záridőt a kép kiexponálásához.


Ebben a módban a kép elmentése sem automatikus, így lehetőség van a nem megfelően sikerült képek azonnali törlésére is.


Lejátszás mód


Fuji MX-500: lejátszás módA fényképezőgép lejátszás menüjét érintette leginkább az egyszerűsítés, ami ebből kifolyólag nem tartalmazza a többi Fuji fényképezőgépben megtalálható szűrőket illetve az átméretezési lehetőséget sem. A 4x (0.2x lépésekben változtatható) lejátszási zoom azért ebbe a gépbe is bekerült. A nagyított képen a makró gomb nyomvatartása mellett a négyirányú gombbal mozoghatunk. Szintén megvan a diavetítés funkció, amivel a TV képernyőjén mutathatjuk be felvételeinket. A képernyő melletti gomb megnyomásával léphetünk a Thumbnail oldalra, ahol a kártyára elmentett képeket nézhetjük meg egy képernyőn piciben.


Visszajátszáskor a kijelzőn megjelenik a felvétel dátuma és időpontja, a jobb oldali függőleges csíkon pedig leolvashatjuk, hogy hol helyezkedik el ez a kép a többi közt.


Setup menü


Fuji MX-500: SetupAz MX-500 is a hagyományos Fuji Setupot kapta, de a menü kiegészült a vakubeállítás menüponttal (Auto, vörösszem, be, ki). A minőség (Quality) menüpontban a tömörítés mértékét határozhatjuk meg. Ez lehet Fine, Normal és Basic, ahol a Fine a legkisebb, a Basic pedig a legnagyobb tömörítést jelöli. Ennek megfelelően a Fine módban készült képek tartalmazzák a legtöbb részletet, míg Basic állásban a képen megjelennek a Jpeg tömörítés jelei. A fényképezőgéppel a maximális 1280 x 1024 pixeles felbontás mellett 640 x 480 pixel méretű képek is készíthetők. Az élesség állítása három fokozatban lehetésges, és itt állítható a memóriakártyán tárolt képek számozásának módja, a hangjelzések jellege és a dátum illetve pontos idő is.


Képminőség


Első ránézésre az ember nem vár egetrengető eredményeket az MX-700-nál nagyobb, bár nem sokkal nehezebb fényképezőgéptől. A külsőre olcsó amatőr fényképezőgép azonban a kiesbb testvérrel megegyező képminőség produkálására képes. A tesztoldalon látható képeket ugyan Normal tömörítéssel mentettük el, de a minőség még így is lenyűgöző.


Szoftver


Fényképezőgépet nem a saját szoftverével, hanem az MX-2700-hoz kapott programmal teszteltük. A Picture Shuttle használata egyszreű, egyértelmű, egyetlen negatívumként csak azt lehetne felhozni, hogy több egyidejűleg kijelölt kép letöltésekor a folyamatot jelző csík csak az egyes képek letöltése után ugrik, néha egy percig is információ nélkül hagyva a felhasználót.


Összefoglalás


Az MX-500 nem túl különleges formája és nagyobbacska méretei (persze csak a többi Fuji géphez mérten lehet nagynak nevezni) ellenére minőségben az MX-700-zal megegyező képek készítésére alkalmas, de annál sokkal egyszerűbben kezelhető fényképezőgép. A karcsúsított funkciók és egyszerűsített kivitel azonban leginkább az árcédulán látszik meg: 165 ezer forintos bruttó fogyasztói ára ideális első géppé teszi a digitális fényképezést még csak kóstolgató vásárlók körében.