Godox Propac PB-820 – a vaku akku

0

Biztos vagyok benne, hogy sokunknak a Godox márkanév nem mond túl sokat. Azt is sejtem, hogy a Leadpower LP750 fejgenerátoros vakukhoz készült inverterét említve sem pattan ki a szikra olvasóink fejéből. Nem véletlen, hogy értelmetlennek tűnik ez a két, egymástól viszonylag távolinak tűnő termék egy lapon említése. Pedig a valóság az, hogy sokkal inkább egymáshoz tartoznak, mint gondolnánk.

Egyrészt mindkettő a vakuval való munkát könnyíti (vagy hosszabbítja meg, illetve teszi gondtalanabbá), másrészt mindkét terméket ugyanaz a kínai gyár készíti.

A Godox Propac PB-820 dobozában egy méretes, akkumulátort, vállpántot, AC adaptert és szivargyújtó adaptert találunk.

Az eszköz nem kifejezetten bonyolult masina, valószínűleg egy gyermek is rájönne a használatára, hiszen egyetlen ki/bekapcsoló gomb található rajta.
Az akku tetején a főkapcsolón kívül egy töltöttség állapotjelző és egy csatlakozó foglal helyet, utóbbi DIN 45326 típusú (Tuchel). A csatlakozó szolgál az energia be- és kivitelére, vagyis töltéskor ide kell illesztenünk az AC- vagy szivargyújtó adapter kábelét, illetve vaku használatkor ide dugjuk be a vakuhoz futó kábelt is.
A töltöttség visszajelző négy lépésben mutatja a belső akku állapotát, illetve az emellett lévő LED-ek szolgálnak a töltés, illetve a készenlét kijelzésére.

A 15 cm magas és 10 cm széles akku zöld (vagy fekete) színű tokját a vállpánt segítségével vállunkra vehetjük, de a hátsó övcsipesznek köszönhetően övünkre is helyezhetjük. A készülék egyébként nem túl nehéz, nagyjából fél kilogrammot nyom.

Nem mellékesen az energiát 9,6V-os, 2000 mAh-s Nikkel-metálhidrid akkumulátor tárolja. A fizikában, villamosságtanban kevésbé jártasak most felkaphatják a fejüket, hogy csak 2000 mAh a kapacitás? Igen, ez így igaz, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ugyanannyi energiát tárol, mint négy darab 2000 mAh-s NiMH ceruzaakku. Nem mellékes ugyanis a feszültség. A legjobb az lenne, ha minden gyártó a Wattóra, azaz Wh mértékegységet használni, hiszen csak ez összehasonlítható. Hasonlítsuk hát össze az AA NiMh akkuk töltésével.
Négy darab, egyenként 1,2V feszültségű, 2000 mAh kapacitású NiMH akkumulátor (pl. Sanyo Eneloop) összesen 4×1,2×2000=9600 mWh töltést tárol. Ugyanakkor a 9,6V-os, 2000 mAh-s Godox PB-820 9,6×2000=19200 mWh töltéstároló képességű, vagyis kétszer olyan izmos, mint a négy hibrid ceruzaakksink.

További fontos kérdés, hogy milyen gyorsan képes tölteni a vakunk kondenzátorát, más szóval mekkora áramot képes leadni.
Azt tudjuk, hogy a NiMH akkuk ebben picit gyengék, hiszen általában 2-3 mp kell egy átlagos profi rendszervaku teljes feltöltéséhez. Egy Canon Speedlite 580 EX II vaku kondenzátorait például Eneloop akkukról 2,3 mp alatt tudtuk feltölteni, míg ugyanez a feladat a korábban bemutatott NiZn (Nikkel-Zink) akkumulátorokal mindössze 1,3 mp-et vett igénybe. A Godox PB-820 azonban a mi két Canon rendszervakunkat nem töltötte gyorsabban, mint a hagyományos Ni-MH akkuk. Nikon és Yongnuo vakukkal kipróbálva azonban már jobb eredményeket értünk el, bár a Nikon vakut sem volt hajlandó minden esetben gyorsan tölteni. Amikor működött a rendszer, akkor 1 mp körüli töltési időket mértünk.

A Godox PB-820 úgy tűnik egy válogatós eszköz, nem minden vakuval hajlandó megfelelően együttműködni. Érdemes tehát a vásárláskor vakut is vinni, hogy ne otthon érjen bennünket meglepetés. A Godox PB-820 ára bruttó 25.900 Ft.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!