Gondtalan, boldog karácsony

0

Biztosak vagyunk benne, hogy sok karácsonyfa alatt lesz digitális fényképezőgép. A nagy szeretettel megvásárolt új eszközök biztosan nagy örömet fognak nyújtani, legalábbis egy ideig! Ugye mindenki gondoskodott a gépek működtetéséhez szükséges memóriakártyák és akkumulátorok, illetve töltők beszerzéséről is?


  • Ne feledjék el kedves ajándékozó olvasóink, hogy a digitális fényképezőgépekhez sokszor csak a kipróbálás idejére elegendő alkáli elemet adnak, amely hosszú távú működtetésre nem alkalmas. Az AA méretű elemmel, illetve akkumulátorral működtethető fényképezőgép esetén még időben győződjünk meg arról, hogy a géphez adott áramforrás akkumulátor-e (NiMH), vagy alkáli elem (LR6 alkaline). Ha csak alkáli elemet kaptunk a géphez, vásároljunk AA méretű NiMH akkumulátorokat és a hozzájuk való töltőt. Li-ion akkukkal működtethető fényképezőgépeknél ilyen probléma nem áll fenn.
  • Fontos tudni azt is, hogy a gépekkel vagy kis tároló-képességű memóriakártyát, vagy kis kapacitású beépített memóriát adnak. Ahhoz, hogy a géppel kellően sok kép legyen elkészíthető anélkül, hogy a kártyát folyton át kelljen tölteni, nagyobb memóriakártya szükséges. 2 Mpixeles gépekhez 64-128 MB-os, 3-4 Mpixeles gépekhez 128-256 MB-os, 5-6 Mpixeles gépekhez 256-512 MB-os kártyákat ajánlunk első körben. A gyárilag adott 8-32 MB-os kártyákra általában csak 5-10 kiváló minőségű kép fér.

  • Már meglévő gépet érdemes kiegészíteni egy külső vakuval. A digitális „slave” vakuk olyan fényképezőgépekkel is használhatók, amelyek nem rendelkeznek külső vakucsatlakozóval.

Még nem késő tehát ellenőrizni az ajándékba szánt gép kiegészítőit, holnap még beszerezhetők ezek a néhány ezer Ft-os – ámde annál fontosabb – kellékek.

Minden kedves olvasónknak békés, boldog, szeretetteli Karácsonyt valamint eredményekben (és természetesen jó fotókban) gazdag új évet kívánunk!