HonlPhoto fényformálók

0

A HonlPhoto Speed System

Célszerű körülnézni, hiszen az egyszerű közvetlen és indirekt megvilágításon túl a rendszervakuk másra is használhatók. Ezen villanók fénye a megfelelő eszközökkel ugyanúgy terelhető, visszaverhető, formázható vagy színezhető, mint a stúdióvakuké, így néhány vakuval és kiegészítővel akár mobil stúdió szettet is kialakíthatunk. Az ilyen kiegészítők egyik gyártója a hazánkban eddig nem túl ismert amerikai Honl Photo cég, amelynek Speed névre keresztelt rendszere egymásra épülő és egymást kiegészítő könnyen hordozható darabokkal biztosítja ezeket a trükköket. A rendszer alapját a Newsweek, a People Magazin, a Men’s Fitness és a National Geographic magazinok számára is dolgozó David Honl fotóriporter alakította ki.

HonlPhoto Speed Strap

A különböző fényterelők és szűrők használatának feltétele, hogy rendelkezzünk ennek rögzítéséhez szükséges tépőzáras pánttal.
A Speed Strap egy kb. 30 cm hosszú, 4 cm széles pánt, mely tépőzárral helyezhető fel a vakura. E megoldás előnye, hogy kisebb és nagyobb villanók esetén is tökéletesen passzoló felületet hozhatunk létre, hátránya viszont a kis mértékű instabilitás. De erre később még visszatérünk. A pánt nemkívánatos elfordulását az alján kialakított, bőr hatású gumi gátolja meg.

HonlPhoto Speed Gobo / Bounce Card

A 19×10 cm-es terelőlap egyik oldala fehér színű, míg másik fekete gyöngyvászon. Alapvető felhasználási területe a vakufény félig derítésre való felhasználása (Bouncer – derítő lap), illetve a fekete oldallal a fény eltakarása (pl. slave vaku hajfényre beállítva, de elkerülve a lappal az objektívbe csillogását).

A tépőzáras egyszerű felrögzítés megkönnyíti a gyors cserét. Ha pl. fekvő formátumú kép után egy portré állásút kell készíteni, egyszerűen csak lekapjuk a derítőlapot, s a vakufej elfordítása után az oldalára illesztjük.
Két Speed Gobo segítségével Barn Door-hoz (kétszárnyú ajtó) hasonló hatást is elérhetünk, ha a terelőket a vakufej két oldalára helyezzük el.

HonlPhoto 5″ és 8″ Speed Snoot / Reflector

Honlphoto 5″ Speed Snoot

Honlphoto 5″ Speed Snoot

Honlphoto 8″ Speed Snoot

Honlphoto 8″ Speed Snoot

5″-os és 8″-os méretben is megvásárolható a Speed Snoot / Reflector. A kisebbik 28×13 cm-es, míg a 8″-os jelzésű közel A4-es, vagyis 29×21,5 cm méretű. Mindkét méretű változat viszonylag puha anyagból készült, nem olyan masszív, mint a Bounce Card. Ez érthető is, hiszen a snoot kialakításhoz össze kell hajtani. Összehajtott állapotban belülre kerül az ezüstszürke diffúz anyag, míg kívül lesz a fekete gyöngyvászon rész.

Honlphoto 5″ Speed Snoot

Honlphoto 5″ Speed Snoot

Honlphoto 5″ Speed Snoot

A kisebbik, 5″-os változat tehát 13 cm hosszúságú, míg a 8″-os 21,5 cm hosszú snoot-ot eredményez. Nyilván a hosszabb csőforma méginkább leszűkített vakufényt eredményez, amely kisebb területre tudja koncentrálni a megvilágításunkat. Ezzel a megoldással akár a témánk, akár a hátterünk egyik részét tudjuk erősebben megvilágítani.
A kilépő fénysugár átmérőjét sajnos nem befolyásolhatjuk, mivel a cső átmérője sem változtatható meg (a lapon végigfutó tépőzár nem tesz lehetővé kúp formába hajtást).

Honlphoto 8″ Speed Snoot

Honlphoto 8″ Speed Snoot

Elméletileg derítőlapként is alkalmazható, így vakura helyezve azonban jelentős instabilitást tapasztalhatunk, s a nagyobbik változat erőteljesen nyeklik-nyaklik a vakun.

HonlPhoto 1/4″ és 1/8″ Speed Grid

Honlphoto 1/4″ Speed Grid

Honlphoto 1/8″ Speed Grid

Szintén kétféle méretben vásárolható meg a rendszer méhsejt rácshoz hasonló eszköze, a Speed Grid. A kb. 11,5×8 cm méretű (és 2,5 cm vastag) fényformálók csak a „sejtek” átmérőjében térnek el egymástól. Az 1/4″-os 7 mm átmérőjű, míg az 1/8″-os 4 mm átmérőjű csövekből épül fel.

Honlphoto 1/4″ Speed Grid

Honlphoto 1/8″ Speed Grid

Honlphoto 1/4″ Speed Grid

Honlphoto 1/8″ Speed Grid

A rács a snoot-hoz hasonló hatású, azzal a fontos különbséggel, hogy a kör formájú vakufény ez esetben a középponttól kifelé haladva egyre gyengül. A drámai fényekhez hasznos kellék a legsúlyosabb az összes közül, s sajnos a rögzítése is a leggyengébb. A vakura tekert Speed Strap-hez mindössze két tépőzáras pánt rögzíti, ami ehhez a tömeghez nem elég. Ennek köszönhetően a méhsejtrács egy picit lóg a vakun, így enyhén lefelé hord. Ennek kompenzálására célszerű a vakufejet egy picit felfelé fordítani.

HonlPhoto Gel Kit

A csomag 10 különféle színezetmódosító szűrőt tartalmaz, amiket szintén a Speed Strap-re lehet rögzíteni. A csomagban vörös, zöld, kék, 1/4 halvány kék, 1/2 és 1/4 halványzöld, valamint 1/1, 3/4, 1/2 és 1/4 halványságú narancs színű fóliát találunk.

A vékony fóliák rögzítése ezúttal is tépőzárral történik, amely két oldalon fogatja a szűrőt a vakufejhez. Mivel elég vékony lapkáról van szó, a levételnél óvatosnak kell lennünk, nehogy megsérüljön a fólia.

A Honl Photo Speed termékeit az Artwork Phototól kaptuk a próba idejére.