Így archiváld a gigantikus médiatárad 2023-ban

0

Amióta mindannyiunk zsebében ott lapul egy profi fényképezőgép és videokamera képességével vetekedő eszköz, azóta őrületes mennyiségű fotót és videót készítünk. Nem csak a legfontosabb emlékeket őrizzük meg, de mindent amit csak épp meg akarunk mutatni valakinek, vagy amire egy fél óra vagy két nap múlva emlékezni akarunk. Rengetek anyag készül egyszerű dokumentációs céllal, mindenféle művészi vagy megosztási célzat nélkül, és ezek természetesen mind ömlesztve gyűlnek egy olyan eszközön, aminek nem csak a véges tárkapacitása, de a rövid élettartama is gondot okoz. Ha az eszköz tönkremegy vagy elveszítjük, akkor sokszor odavész minden fotónk és videónk, de az sem mindig triviális, hogy ezeket az emlékeket és jegyzeteket hogyan tudjuk átmenteni a következő telefonunkra. Bármekkora igény is lenne egy tökéletes archiválási metódusra, egyelőre nincs egyetlen egy jó megoldás a problémára.

Természetesen az Apple és a Google is kínál tárhely szolgáltatást, amire automatikusan képes menteni a készülék, ám ezek egy bizonyos méret felett fizetősek, illetve sok esetben csak csökkentett minőségű felvételeket tárolnak. Arról nem is beszélve, hogy ezekkel kb. örökre az adott ökoszisztémához láncoljuk magunkat. Eközben persze jó lenne szelektálni is, hiszen egy-egy témáról gyakran fél tucat képet is lövünk, de abból sosem választjuk ki azt az egyet, amire igazán szükségünk van. És a tárhely szolgáltatóknál mindig ott van a kockázat, hogy egyszer csak megszüntetik a szolgáltatást, és akkor elveszik minden fotónk. A Google különösen hírhedt arról, hogy az elvárásokat üzletileg alulmúló szolgáltatásokat szemrebbenés nélkül képesek megszüntetni és kivezetni. (Persze a saját adatok letöltését mindig lehetővé teszik a megszűnés előtt, de lássuk be, ilyenkor kapkodni, hogy több TB-nyi adatunkkal mi legyen, nem épp megnyugtató.)

A felhőalapú szolgáltatások remek alternatívája az otthoni NAS, amivel saját tulajdonú eszközön tudunk saját igényeinknek megfelelő felhőszolgáltatást kialakítani és üzemeltetni. A tárhely otthon a helyi hálózatról és megfelelő beállítás esetén a világ bármely más pontjáról is elérhető, biztosítva nem csak a „korlátlan” tárhelyet, de RAID alkalmazása esetén a biztonságos adattárolást is.

Persze az sem mindegy, hogy hogyan tároljuk és rendszerezzük a fotóinkat. Amikor majdnem két évtizede Macre váltottam, akkor a Mac OS beépített fotókezelő alkalmazását kezdtem el használni. Ez speciális, egyetlen fájlként megjelenő mappákba rejtette az adott könyvtárba tartozó fájlokat és azok változatait, és ugyanide kerültek a szoftver által a képről felismert metaadatok is. Ez végül nem bizonyult jó ötletnek, mert a szoftver megváltozásával ezek a mappák ma szinte használhatatlanok, csak a nyers képeket fogom tudni kimásolni belőlük, ha egyszer rászánom magam, hogy egy évtizednyi képanyagot újrarendszerezzek.

Ha újra belevágok egy ilyen munkába, akkor biztos, hogy fájlrendszer szinten natív megoldással esemény alapján mappákba fogom rendezni a képeimet, és valami olyan megoldást keresek, ami az így tárolt felvételeket képes feldolgozni, virtuálisan rendszerezni. Illetve az utóbbi években már így csináltam. Mint a QNAP NAS-okon futó QuMagie alkalmazás.

A QuMagie ugyanis csak egy felület a NAS-on lévő multimédia fájlokhoz, nem akar konténer lenni. A megadott mappába bemásolt, vagy a QuMagie segítségével feltöltött felvételeket rendszerezi dátum, hely, címkék, események vagy az azokon szereplő személyek alapján. A kép meghajtón való megjelenésekor automatikusan lefutnak a képfeldolgozó folyamatok, és felkerülnek a virtuális címkék a képekre. Ha valamelyik arcot nem ismeri fel, akkor azon az illető nevének megadásával lehet segíteni. Ha új a személy a képtárban, akkor felkerül a listára, ha már van róla kép, akkor az új képek is bekerülnek a régebbiek mellé. Persze csak virtuálisan, hiszen a mappából a képek nem mozdulnak sehova.

A program mögött a NAS Multimédia mappája áll, amiben tetszés szerinti almappákba rendezve lehet tárolni a fájlokat, így később egy másik rendszerre átállva sem kell semmit sem csinálni, csak megadni ennek a mappának az elérési útvonalát. A feltöltött fájlokat a QuMagie felismeri és feldolgozza, de a helyükön hagyja. A metaadatokat ugyan egy külön adatbázisban tartja, így fizikailag nincsenek a képekhez rendelve, de legalább nem is szemeteli tele a mappákat mindenféle más rendszer számára értelmezhetetlen adattal.

A rendszer egyik óriási előnye, hogy natívan kezeli a 360 fokos gömbpanorámákat is, ami sajnos még mindig sok rendszernek problémát okoz. Bizonyos formátumok esetén még a videókat is tudja így kezelni, de a videókkal alapból nincs különösebben jóban a rendszer. A H.265 kódolású fájlokat például nem támogatja natívan, azokat a Video Station alkalmazáson keresztül a Cayin MediaSign Player segítségével át kell kódolja. De ehhez ez utóbbi alkalmazásnak meg kell venni 12 dollárért a fizetős verzióját. Szóval itt van egy viszonylag magas belépési küszöb, de akinek fontos, hogy a videók is egy helyen legyenek és a webes alkalmazásban is le lehessen őket játszani, annak ezt érdemes megugrani. Akinek elég, hogy a mappában elérhetők a videók a fájlrendszeren keresztül, az ezt el is engedheti.

Az viszont már gond, hogy a HEIC formátumot is csak a fentebb említett fizetős alkalmazás telepítése után tudja megjeleníteni, hiszen ez a legújabb iPhone-okon a fotók alapértelmezett formátuma. A DNG-vel viszont elboldogul, még ha nem is a teljes képet, hanem a nézőképeket jeleníti meg.

Az EXIF adatokkal remekül elboldogul, és akár fényképezőgép márka alapján is lehet keresni a képek között. Nem lenne rossz, ha később lehetne a többi paraméterre, vagy akár az objektív típusára is szűrni, de talán majd egy következő főverzióban megérkezik ez a képesség is. Az adat végülis ott van a rendszerben. Az egyedi keresésekre természetesen okos albumokat is létre lehet hozni, hogy a megadott személyekről az adott géppel készült fotók is külön virtuális mappába gyűjthetők.

A QuMagie egyik előnye, hogy az Androidra, iOS-re és Windows telefonokra is elérhető applikációval a telefonról a képek távolról is feltölthetők a NAS-ra, így egy nyaraláson a szállodában akár minden esete feltölthetjük az aznap készült felvételeinket a biztonságos otthoni tárhelyre, így azok a telefon sérülése vagy elvesztése esetén is jó helyen lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a már feltöltött fájlok a telefonról törölhetők is, így másnap is lesz helyünk rögzíteni az újabb emlékeket.

Bár a QuMagie szolgáltatásaiból a profi felhasználók sincsenek kizárva, az alkalmazás tudása és működése inkább az általános, hétköznapi felhasználók számára lesz vonzó. Amire mégis alkalmas lehet a profik kezében is, az a képek megosztása. Ha ügyfélnek átadásra vagy válogatásra kell képeket megmutatni, akkor az könnyen, esztétikusan és profin megoldható a QuMagic felületéről is.

Védd meg az adataid! Ne Te legyél a következő áldozat!