Powerbank szteroidon: Sandberg USB-C PD 130W 50000

0

Az utóbbi évtizedek akkutechnológiai fejlődése lehetővé tette, hogy elszakadjunk a hálózati energiaellátástól, és a világ bármely pontján bármikor élvezzük az eszközeink által kínált szolgáltatásokat. Hogy mennyire hozzászoktunk ehhez a luxushoz, azzal akkor szembesülünk, amikor valamelyik készülékünk idő előtt lemerül, és ott állunk fényképezőgép, számítógép, telefon vagy tablet nélkül. Pont amikor arra a legnagyobb szükségünk lenne.

Erre a problémára kínálnak megoldást a hordozható akkumulátorok, amiből mára már mindenkinek a fiókjában vagy táskájában van néhány, és amik többnyire szintén pont akkor hagynak cserben, amikor a leginkább kellenének. A Sandberg minőségi lítium-ion cellákból felépített 50.000 mAh-s (vagy 50 Ah-s, 185 Wh-s) akkuja azoknak nyújt megoldást, akiknek ennél valami komolyabb, megbízhatóbb segítségre van szüksége.

A masszív powerbank többféle formátumú és tudású USB csatlakozóval rendelkezik. A hagyományos, nagyobb méretű USB-A csatlakozón keresztül 5 V-on maximum 3 A nyerhető ki a csatlakozókból, így a régebbi vagy kisebb áramigényű eszközöket érdemes ezekről üzemeltetni. A három port együttes áramigénye nem haladhatja meg a 18 W-ot, de ezt a rendszer automatikusan kezeli. Ez a képesség azonban még nem tenné különlegessé ezt a powerbank-et.

Ahol a Sandberg kiemelkedik a mezőnyből az az USB-C csatlakozókon elérhető töltési teljesítmény. Ezek ugyanis már támogatják az 5 V-nál nagyobb feszültségű töltést is. A Power Delivery (PD) módra képes egyes port 5 V (max. 3 A) mellett 9 V (max. 3 A) és 12 V (max 2,5 A) feszültséggel is üzemel, így a gyorstöltésre képes mobiltelefonok is pillanatok alatt feltölthetőek róla. A maximális teljesítmény ezen a porton 30 W lehet. A szintén PD kompatibilis hármas port még ennél is többet tud, hiszen a 12 V-os feszültségen akár 3 A-ig is elmehet az áramerősség, és elérhető a 15 V-os (max. 3 A) és a 20 V (max. 5 A) feszültségszint is. Az így elérhető maximum 100 W-os teljesítménnyel akár a legmodernebb, legerősebb számítógépek is elláthatóak árammal. Ha a powerbank minden portját maximálisan leterhelnénk, akkor is bő egy órán át bírná energiával, de egy 14“-es Apple MacBook Pro akkuja majdnem háromszor feltölthető róla. De nem csak feltölteni, hanem akkuról hajtva használni is lehet a számítógépet, hiszen a 100 W-os teljesítmény még a régebbi, nagyobb fogyasztású számítógépek videóvágás közbeni energiaigényét is fedezi.

A Sandberg USB-C PD 130W 50000 PowerBank pillanatnyi töltöttségét százalékos pontossággal egy LCD kijelzőről olvashatjuk le, és egy extra LED lámpának hála a méretes akkuval akár napokig világíthatunk is.

Sajnos az eszköz USB hubként nem használható, így a számítógépen elfoglalt csatlakozót a töltésre mindenképpen elveszítjük.

Az akkunak nem csak az áramleadása, de a töltése is univerzális. A kettes port ugyanis egy max 18 W fogadására képes Apple Lightning bemenet, így egy iPhone gyorstöltővel kb. 10 óra alatt lehet feltölteni az eszközt. Az Android vagy MacBook Pro használók a hármas számú USB-C porton keresztül max 60 W-tal tölthetik az eszközt, így a töltési idő egy gyorstöltővel 3 órára is lerövidíthető. Fontos tudni, hogy bár két kábelt (100 W, 0,5 m USB-C<->USB-C és 2 A-es USB-A<->USB-C) is adnak a Sandberg akkuhoz, a töltőfej nem része a csomagnak. Az alig egy kilós akkura a gyártója 5 év garanciát vállal.

Ma már lassan minden fontos eszközünk tölthető USB csatlakozón keresztül a telefonunktól az okosórán és a fényképezőgépen keresztül a notebookig. Ha viszont egy hosszú nap során vagy végén mindezeket töltenünk kell, akkor ahhoz egy átlagos 5-10 Ah-s powerbank már nagyon kevés lesz. A Sandberg USB-C PD 130 W 50000 minden eszköz megbízható és gyors töltéséhez biztosít csatlakozási lehetőséget és elegendő energiát. A teszt idején a Sandberg USB-C PD 130 W 50000 ára bruttó 76 ezer forint.