Így fotózz este és éjszaka!

3

Az esti fotózás nem is annyira egyértelmű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Viszont vitathatatlanul izgalmasabb és érdekesebb képek születhetnek ekkor, mint déli napsütésben.

Az esti és éjszakai fotózást érdemes külön választani. Éjszakai fotózásnál az égbolt már teljesen sötét, csak a csillagok látszanak. Ilyenkor másképp és mást kell fotózni. Éjszaka érdekes téma lehet a csillagos égbolt maga (lásd asztrotájkép), de egy városban is bőséggel akad hangulatos téma, akár egy nyüzsgő nyári üdülőváros zsúfolt éttermének terasza az éjszakai fényekkel, akár az utcán közlekedők.
Épületeket illetve tájat viszont érdemesebb este, pontosabban kék órában fotózni. Akkor, amikor a nap már lenyugodott, s a város fényei már égnek, de az égbolt még kéken dereng.

Kezdjük a technika ismertetését ez utóbbival.

ISO100, F9, 5 mp
ISO100, F9, 5 mp

Kék órában célszerű állványt használni, hogy ne kelljen nagy érzékenységgel a képminőséget tönkre tennünk. Ez esetben válasszuk tehát gépünk alap érzékenységét (többnyire ISO100, némely Panasonic és Olympus MILC gépnél ISO200). Az üzemmódok közül a manuális móddal járunk a legjobban, hiszen ha a fénymérőre bíznánk a dolgot, biztosan túlexponált képet kapnánk. A rekeszt állítsuk F8-F11 környékére, ahol a blendét alkotó lamellák szűk sarkain diffraktáló fény már szép csillagszerű szóródást ad (a fenti képen ezt a hatást csillagszűrő erősítette). A záridő fénymennyiségtől függően 2-8 mp közötti lehet, de előfordulhat, hogy ennél is hosszabb záridőre lesz szükség. Első körben érdemes megnézni, mit választana a fénymérő. Ehhez álljunk rekesz-előválasztás módra (A vagy Av), ahol ugyanazt a rekeszt állítsuk be, amit használni fogunk. Az exponáló gomb félig lenyomására a keresőben megjelenik a fénymérő által választott záridő. Térjünk vissza manuális módra (M), majd az előbb látott értékhez képest 1 Fé-kkel rövidebb záridővel kezdjünk. A kioldást vagy önkioldóval, vagy távkioldóval (esetleg Wi-Fi-n keresztül okostelefonról vezérelve) végezzük.
Ellenőrizzük az első képet és szükség esetén változtassunk a zársebességen, ha a kép túl világosnak, vagy túl sötétnek tűnik!

Ha gépünk képes rá és a RAW szerkesztéstől nem riadunk vissza, mindenképpen a RAW formátumot használjuk! Ez esetben a fehér-egyensúly kínos beállításától is megmenekülünk. Ha ilyet nem támogat a masinánk, vagy nem ismerjük még a RAW formátumú fotók kidolgozásának csínját-bínját, akkor 4500K-hez közeli színhőmérsékletet érdemes választani, vagy ha a gép a direkt színhőmérséklet megadását nem támogatja, akkor maradjunk napfénynél.

Éjszakai street fotó készítésnél sokszor pont ellenkező módon kell használni a gépünket. Ilyenkor ugyanis sokszor nincs lehetőségünk arra, hogy állványt használjunk és a hosszú záridő sem elérhető. Ha viszont igen, akkor szerencsés képek is születhetnek, ha sikerül a mozgalmas éjszakában egy fix pontot találni:

ISO100, F13, 2,5 mp
ISO100, F13, 2,5 mp

A fenti példával szemben azonban a legtöbb esetben kézből készítünk képeket, ilyen esetre nagy érzékenység, jó fényerős objektív, nyitott blende és lehetőség szerint bekapcsolt stabilizátor szükséges. De az önkioldót ilyenkor nehogy bekapcsolva hagyjuk!

fotó: Nagy Tamás (www.panant.net)
ISO4000, F3,6, 1/35mp
fotó: Nagy Tamás (www.panant.net)

A gépet ez esetben is érdemes RAW formátumban használni, a helyes fehér-egyensúlyt éjszaka már inkább az izzó felé kell keresnünk (azaz az alacsony színhőmérséklet, 3000-3500K közelében). Objektívek terén akkor járunk a legjobban, ha olyan nagylátószögű objektívet választunk, amely f/2, vagy annál is fényerősebb. Ezeket kevés kivételtől eltekintve a fix gyújtótávolságú modellek között találjuk. A cél lehetőség szerint 1/30-1/60 mp-es zársebesség elérése. Ha kényelmesen szeretnénk fotózni, akkor válasszuk a zársebesség előválasztás (T, vagy Tv) módot, állítsuk be a kívánt zársebességet, az érzékenységet pedig vagy vegyük automatikusra, vagy válasszunk ki kézzel egy még jó képminőséget adó magas értéket. De használhatunk rekesz-előválasztást is, ilyenkor viszont mindig ügyeljünk, hogy a zársebesség 1/30 mp felett maradjon!

Jó fényeket, szép képeket kívánunk!