Induro állványok és különleges állványfejek

0

Bevezető

Az Indurogear nem tegnap kezdte az állványok és fejek tervezését és gyártását, mégis ha megkérdeznénk 100 hazai fotóst, gyaníthatóan 5-10-nél több nem tudná, hogy mit készít ez az érdekesen csengő nevű gyártó. Ennek egyedüli oka az lehet, hogy hazánkban egyelőre gyerekcipőben jár a márka képviselete, a termékek értékesítése.

Azért, hogy a fenti feltételezett eredmény kicsit jobban mutasson néhány hét múlva, röviden bemutatjuk a gyártó négy termékét: kettő különleges állványfejet, egy hagyományos alu-tripodot és egy szénszálas, könnyű állványt.

Induro GHB2

Az Induro GHB2 már kibontás után éreztette magáról, hogy nem kiskompakt alá szánták. A közel 24×24 cm-es monstrum tömege is tekintélyes, mintegy 1,5 kg.
A GHB2 a GHB sorozat legkomolyabb tagja, nála léteznek egyszerűbb és könnyebb kivitelű változatok is (gömbfejhez csatlakoztatható GHBA és függőleges eltolást nem támogató GHB1).

A GHB2 összesen négy szabadsági fokkal rendelkezik:

  • függőleges tengely körüli forgatás
  • dönthető, illetve átfordítható 360 fokban
  • előre-hátra tolható talp ±3,5 cm-rel
  • fel-le tolható ±5 cm-rel

előre…

hátra

fel…

le

Két hiányosságot fedezhetünk csak fel: egyik, hogy portré állásba nem forgathatjuk rajta a fényképezőgépet, csak akkor, ha teleobjektívet használunk, s az objektív állványgyűrűjénél fogva erősítjük fel a gépet a fejre. Másik pedig a vízimérték hiánya, melyből egy sem került a fejre, s mivel a döntéshez skálát sem készítettek, így igen nehéz pontos vízszintet beállítani.

A gyors kioldású állványtalp Arca-Swiss kompatibilis, PU-100 jelű, mérete középformátumú gépekhez is ideális.

Az összetett állítási rendszer célja, hogy minden váz + objektív pároshoz pontosan be lehessen állítani a megfelelő súlypontot. Ezt megtalálva a felszerelés anélkül forgatható, állítható, hogy annak tömegével kellene küzdeni.

Az Induro GHB2 ára bruttó 91.650 Ft.

Induro PHQ1

Az Induro PHQ1 már inkább tűnik precíz műszernek, mint robusztus darabnak. Az 5D fej tömege 0,9 kg, ennek ellenére komoly, 11,5 kg-os terhelhetőséggel büszkélkedhet. Ha ez nem lenne elég, a PHQ2 16 kg-os terhelhetőséget kínál, melyhez 1 kg-os tömeg párosul. A két fej tulajdonképpen ezeken kívül megegyezik egymással.

leengedett karokkal

karok használat során

Lefelé konyuló beállító karjai első ránézésre kicsit vicces képet festenek, ha azonban elgondolkozunk a megoldáson, máris láthatjuk, milyen ötletes, helytakarékos módszer ez. A két beállító kar ugyanis használaton kívül lehajtható, ha pedig szükségünk van rá, egy hatlap formájú lengő anyacsavar segítségével rögzíthetjük a normál állásba.

forgatás

forgatás

Az Induro PHQ1 (és PHQ2 is) 5 szabadsági fokkal nyújt igen precíz beállítási lehetőséget:

  • függőleges tengely körüli forgatás 360 fokban, 5 fokonként beosztott skála
  • gép aljával megegyező síkban forgatás 360 fokban, 5 fokonként beosztott skála
  • előre-hátra tolható talp ±1 cm-rel (biztosító csavarok nélkül ±3 cm-rel)
  • dönthető -45..90 fokban
  • portré állás -15..90 fokban

döntés

döntés

portré állás

portré állás

előre…

hátra

A fejre nem kevesebb, mint 5 libella került. Ebből egy 2D-s a fej állvány felöli alsó részére került, míg az 1D-s vízmértékek a beállító karok közelében találhatók.

Erre a fejre is gyors kioldású Arca-Swiss kompatibilis állványtalp került. A PU-80 jelű talp kisebb, mint a PU-100-as, de ez is alkalmas tükörreflexes gépek stabil felfogatására.

Az elcsúsztatható talp és a több tengely körüli elforgatás segítségével nagyobb felszerelés is jól kiegyensúlyozható, panorámafotózásnál beállítható a megfelelő forgástengely, makrózásnál pedig a megfelelő tárgytávolság kiválasztása lesz egyszerűbb.

Az Induro PHQ1 ára bruttó 82.110 Ft, míg a nagyobb terhelhetőségű PHQ2 103.530 Ft-ért vásárolható meg.

Induro AT313 tripod

Az Induro AT313 jelű alumínium-öntvény állvány gyakorlatilag semmi különlegeset nem kínál, tömege 2,6 kg, terhelhetősége viszont 15 kg. 3 szegmenses kihúzható lábai végén menetes, cserélhető lábvégek találhatók, mely kúp formájú gumi vagy kúp formájú fém típusú lehet.

A lábakat 3 különböző fokba emelhetjük fel, a legkisebb szögnél majdnem talaj szintig tehetjük le a középoszlop tartó szorítót. Ennek egyébként a gyárilag mellékelt középoszloppal nincs különösebb jelentősége, mert maga a középoszlop behatárolja a minimális magasságot.
A középoszlop kiszedhető, de más pozícióban nem illeszthető vissza, így nem tudunk teljesen földközelig lemenni, ami makrózáskor fontos lehetne. Opcionálisan vásárolhatunk kisebb, 12 cm-es középoszlopot is, de még sokszor ez is túl magas lehet. Makrózásra tehát ez az állvány nem annyira alkalmas.
Az állvány felső részén 2D-s libella segít a vízszintezésben.

Az Induro állványokhoz vállra vethető és kézben hordozáshoz füllel is ellátott hordtáskát mellékelnek, amelyben egy kis „pipere táska” is megtalálható. Ebben az állvány szereléséhez szükséges kulcsok, illetve a pót lábvégek találhatók.

Az állvány összecsukva 71 cm hosszú, kinyitva 1,58 méter magas. Kihúzott középoszloppal ez 1,75 méterig növelhető. Az opcionális 12 cm-es középoszloppal 18,6 cm-es minimális magasság érhető el.

Az Induro AT313 ára bruttó 35.130 Ft.

Induro CT214 szénszálas háromlábú állvány

Az Induro CT214 már kicsit érdekesebb, ugyanis anyaga szénszállal erősített műanyagkompozit, így tömege mindössze 1,5 kg. Kis tömegéhez kis méret is társul, ugyanis 4 szegmenses felépítése miatt összecsukva csupán 53 cm-t igényel. A lábak végén itt is menetes, cserélhető kúpokat használhatunk.

A lábak ezen állványnál is felhajthatók, összesen 3 pozíció valamelyikébe. A minimális állásnál itt is a középoszlop fogja meghatározni, hogy mennyire tudunk lemenni talajszintig. Bár az A-szériás állványokhoz vásárolhatunk kis méretű középoszlopot, a C-szériához ez egyelőre hiányzik.
Szintezőből hasonlót találunk, mint az alu-öntvény állványnál, vagyis a felső részen egy darab 2D-s vizimérték kapott helyet.

Ehhez a tripodhoz is kapunk hordozó táskát és a szereléshez szükséges eszközöket, valamint a lábvégeket tartalmazó kis táskát is.

Az Induro CT214 összecsukva tehát 53 cm hosszú, kinyitva 1,335 méter magas. Ha a középoszlopot is kihúzzuk, 1,555 méterig magasíthatunk.

Az Induro CT214 ára bruttó 83.450 Ft.

Az Induro állványokat és fejeket a Mikrosat Kft.-től kaptuk kipróbálásra. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!