Karácsonyi ajánló – kiegészítők 2.

0

Állványok

Slik 515QF

Amikor elkezdtem összeírni a karácsonyi kiegészítő ajánló cikkhez a lehetőségeket, az állványoknál komoly elvi gondba ütköztem. Én – aki egy komolyabb állványt szereztem be a munkámhoz – nehezen tudnám elképzelni, mi történne akkor, ha az állványom megvétele előtt valaki meglepett volna egy olcsó, de emiatt gyengébb minőségű darabbal. Lehet, hogy nem lett volna őszinte a mosolyom.
Ezeket a szavakat érdemes is megfontolni, hiszen az olcsó állványok nem mindig jók. Az igazi tripodok, amiket már érdemes megvenni, valahol 20e Ft-nál kezdődnek, ezek beépített fejjel rendelkeznek, s többnyire átlagos gépekhez jók. Komolyabb fényképezőgépekhez (tükörreflexes modell, jó fényerős objektívvel) komolyabb állvány is dukál, melyek már nem tartalmaznak fejet, azt külön kell megvenni. A fejek között 3D vagy gömbfejeket találunk, előbbi inkább műszaki jellegű munkához vagy makrózáshoz, utóbbi könnyedebb fotózáshoz javasolt. Mielőtt azonban ilyenbe ugranánk, feltétlenül szimatoljunk kicsit az ajándékozott környékén és próbáljuk kideríteni, mire is vágyik, mik az igényei.

Aki különlegesebb ajándékot keres, az is találhat megfelelőt az állványok között. A Joby ugyanis hajtogatható, flexibilis lábú „állványokat” kínál, melyeket a Gorillapod márkanév alatt forgalmaznak. Ezeket akár egy fa ágára csavarva is használhatjuk.

Apró, de annál hasznosabb ajándék lehet egy vízszintező, azok számára, akik már rendelkeznek állvánnyal, de az állványukon és állványfejükön nincs vízszintező. A Cullmann által gyártott egyszerű vízszintezőt a vakupapucsba kell illeszteni, amely után két tengely mentén, vagyis síkban tudjuk ellenőrizni a gép helyes beállítását. A Digitcam-nél bruttó 3500 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

Portrémarkolat

Pentax K-7 D-BG4 markolat

Zsebbe nyúlósabb ajándék egy tükörreflexes fényképezőgép tulajdonosnak a géphez tartozó portrémarkolat megvásárlása. Ez főként azok számára lesz jó meglepetés, akik egyébként valamiféle belépőszintű, kis markolattal rendelkező fényképezőgépet használnak. Ezeknél a modelleknél ugyanis jelentősen lehet növelni a komfortérzetet egy jó portrémarkolattal.
Portrémarkolatból is létezik utángyártott, ezek néha gyengébb tudásúak, mint a gyáriak (előfordul, hogy nem a gyári akkut, hanem saját akkumulátort használ).

Portrémarkolatokat 30e Ft-tól vásárolhatunk, s felső határ a WiFi áttöltést is lehetővé tevő 250e Ft-os csúcsmodell.

Távkioldók

Hama rádiós távkioldó

A hosszú expozíciós idő kedvelőinek hasznos kiegészítő lesz az állvány mellett egy távkioldó, amely lehet vezetékes, vagy vezeték nélküli megoldású.
Az utángyártott változatokért 2,5-3e Ft-ot kell fizetnünk, míg a gyári kellékek 4-5e Ft-tól kezdődnek.
A komolyabb modellek időzítőt is tartalmaznak, így előre beállított idejű (több perces) felvétel is készíthető, sőt akár a gép beállításainak módosítására is alkalmasak lehetnek.

Tokok, táskák

Hama Defender táska

Kisebb kompakt géphez egyszerű lesz tokot választani, itt ugyanis csak annyi a szempont, hogy esztétikus kivitelű legyen, s a használt gép beleférjen, lehetőleg úgy, hogy ne lötyögjön benne.
A tükörreflexes gépek tulajdonosainak meglepetését már nehezebb ebben a kategóriában kiválasztani, hiszen attól is függ a táska használhatósága, hogy mennyi objektívvel rendelkezik a fotós. A kisebb táskákba egy vaku és 1-2 objektív fér el, a nagyobb modellek akár 2 váznak, 2 vakunak és 3-4 objektívnek, valamint notebook-nak is helyet biztosítanak.