Kata fotóstáskák

0

Kata DPS 3n1-22

Kezdjük elsőként a viszonylag szokványosabb, hátizsákra leginkább emlékeztető darabbal, a Kata DPS 3n1-22-vel A táska termékneve nem elírás, jóllehet, mindenki inkább 3 in 1-nek írná. Szerencsére ez nem is véletlen, valóban három funkciót valósít meg, így akár 3in1-nek is hívhatnák.

A DPS széria 3n1 termékei között többféle méretűt is találunk. A 33-as jelzésű a legnagyobb kapható változat, mi a nagyok közül a 22-est próbáltuk ki, mely nem csak fényképezőgépünknek és objektívjeinknek, de netbook-unknak is helyet biztosít. Nézzük mi is fér el az 1,4 kg tömegű, 22×16×30 cm belső méretű táskába:

 • egy DSLR váz alap, vagy közepes méretű objektívvel
 • 2-3 további objektív
 • vaku
 • kiegészítők
 • max. 11,6″-os notebook

a hátsó netbook tartó

felülről elérhető rész

oldalsó zseb

oldalról (előre húzva) elérhető rész

A táska négy helyen nyitható, mely a háromféle használatból következik. A legnagyobb nyitási szélesség (22×17 cm) a táska hátulján alakítható ki, ha a két cipzárat elhúzzuk, innen akár egy méretesebb objektívvel felszerelt DSLR is könnyen előhúzható. A felnyitható hátsó rekeszt nem csak a húzózár, de a két sarokban elhelyezett gyorskioldós csat is zárja, illetve zárhatja.
Egy kicsivel kisebb méret áll rendelkezésünkre a felső cipzáras résznél (20×13 cm), de a variálható belső rekeszeknek köszönhetően akár ide is elhelyezhető a gépváz, akár alapobjektívvel.
Ezeken kívül két oldalt egy-egy (21×13 cm) szintén nyitható oldalnyílást találunk, ahol balos és jobbos áthúzás esetén érhetjük el könnyedén objektíveinket. A cipzáras védelem mellett ezeket a zsebeket is egy-egy gyorskioldós csat védi a véletlen vagy illetéktelen kinyitástól.

A hátsó vállpántok gyorskioldó csatja
 

A felső részben található memóriakártya és akku tartó zsebek

Itt azonban még mindig nincs vége a cipzár bőségnek, a táska felső részén további két kisebb rekesz található, főként kisebb kiegészítőknek (kb. 10×9 cm fül szerűen nyitható), ide elsősorban akkumulátort, szűrőt, memóriakártyát helyezhetünk. Igaz, a memóriakártyákhoz külön tároló is található a bal oldali nagyobb rekesz belső felén.
No és persze ne felejtsük el a netbook tartó rekeszt sem, amely 40 cm mély, 19 cm széles, s kb. 2-3 cm vastag készüléknek adhat helyet.

A táska gyakorlatilag háromféleképpen hordható. Egyrészt hagyományos hátizsákként, a vállon párhuzamosan átvetett pántokkal, másrészt kényelmesebb cipeléshez kialakítva, keresztbe vetett pántokkal, s ezeket derékpánttal tehetjük még kényelmesebbé. A harmadik állás a félvállas mód, amikor a jobb oldali pántot a bal oldali végződésbe illesztjük.
Ha nem X módon vetjük keresztbe a pántokat, akkor a táskát előre is vehetjük akár jobbról, akár balról, s így hozzáférhetünk az oldalsó részekhez (ez a félvállas hordozásra is igaz). Attól függően, hogyan alakítjuk ki a táska belső beosztását, gépet, objektívet, vakut érhetünk el az így előre húzott állapotban.

A vállpántok váll feletti része 6 cm szélességű és kb. 1,5 cm vastag, jól párnázott, így komfortra nem lehet panasz. A kényelmet szolgálja az alsó, pántokat tartó fémgyűrű melletti párnázott rész is, így ugyanis véletlen sem nyomja majd oldalunkat a gyűrű.

Az igazán sok módon használható Kata DPS 3n1-22 ára bruttó 39.990 Ft.

Kata D-Light LighTri 315 DL

A hagyományosabb fotóstáskákhoz közelítő modell után most evezzünk extrább vizekre, s nézzünk meg három ún. slingbag-et, amelyet magyarul egyvállas táskának fordíthatnánk. Ezek lényege, hogy a terhet egyik vállunkra helyezik a méretes vállpánttal, a stabil tartáshoz pedig egy másik, vékonyka pánt szolgál.

Az első ránézésre furcsa megoldás egyébként a gyakorlatban igen jó szolgálatot tud tenni, főleg akkor, amikor gyorsan kell objektívet (cseréhez), vagy más kiegészítőt elérnünk. A gyorsaságért persze egy apró pici áldozatra szükségünk van a kényelem oltárán, ezek a táskák kicsit kevésbé komfortosak az egy vállas kialakítása miatt. Persze azt is észre kell venni, hogy méretükből adódóan egyébként nem valószínű, hogy túlzottan nehéz tartalmat tudnánk velük összehozni.

Ezen táskák közül elsőként nézzük a LighTri 315 DL-t, mint a nálunk járt legkisebb modellt (létezik ennél egy picit szélesebb, de alacsonyabb változata, a 314-es).

A Kata LighTri 315 DL önmagában nem egy nehéz táska, mindössze 0,61 kg. Belső mérete
26×15×27 cm, amely így a következő konfiguráció hordozására alkalmas:

 • egy DSLR váz alapobjektívvel vagy közepes méretű telével
 • 1 további objektív
 • egy vaku

A kellő komfort érdekében a táska 8 cm széles, 1,5 cm vastag jól párnázott vállpánttal rendelkezik, ennek hosszát széles tartományban változtathatjuk. A háton hordáskor egy további pánt segít stabilan tartani a táskát. A táska felvételekor ennek a pántnak érdemes a gyorskioldó csattal rögzítettnek lenni, s a vastag vállpántnak nyitva lenni, majd hátunkra véve a táskát a vastag vállpánt gyorskioldó csatját kell bezárni. Amikor a hátunkon lévő táskát előre szeretnénk venni, akkor a vékony pántot kell kioldanunk, ezt követően könnyedén előre fordíthatjuk a táskát.

oldalsó zseb memóriakártyáknak, akkuknak

a táska belső része, mely előre véve fentről érhető el

A táska felső részén találjuk a gyorskioldós csattal és dupla cipzárral rögzített fedelet, ahol a felszerelésünket érhetjük el. Ha a táskát előre húzzuk, a cipzárat balról jobba húzva nyithatjuk fel a táska fedelét, így férünk hozzá a táska tartalmához. Itt saját igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki a belső elosztást, ezt két, tépőzáras, párnázott térelválasztó segíti. További zseb itt nem található, azt csak kívül alakítottak ki, mely a táska előrehúzott állapotában a bal oldalon érhető el. Ide helyezhetünk memóriakártyákat, pótakkukat, egyéb kiegészítőket, nagyjából 9×13 cm-es maximális méretben.

A fedél zipzára és gyorskioldó csatja

Külső borító
 

Ezen kívül már csak egy zseb található a táskán, pontosabban a vállpánton. Ide zenelejátszót, vagy iratainkat helyezhetjük, vagy bármi más kiegészítőt, ami lapos (kb. 11×6 cm-es max. méretű), s nem nagyon lesz rá sűrűn szükségünk. Ennek eléréséhez ugyanis a táskát le kell vennünk vállunkról.

Rossz idő? Ez sem probléma, mivel a táskához esővédő huzatot is mellékelnek.

A Kata D-Light LighTri 315 DL ára bruttó 23.390 Ft.

Kata Pro-Light LighTri 317 PL

Komolyabb igényeket is kielégíthet az előző modellnél méretesebb LighTri 317 PL.

A 0,8 kg-os táska belső mérete 30×17×31 cm, amely a következő tartalmat képes magába foglalni:

 • egy DSLR váz alapobjektívvel vagy közepes telével
 • 1 vagy 2 további objektív
 • 2 objektív belső elhelyezése esetén egy vaku külső tokban hordható.

A kényelemért itt is vastag vállpánt felel. A TriLight 317-nél is 8 cm szélességű, 1,5 cm vastag párnázott pántot találunk. A táska hordása, felvétele, illetve előre húzása azonos módon történik, mint a kisebbik LighTri 315-ös modellnél.

A felszerelésünket itt is fentről érhetjük el, ehhez jobbról vagy balról is kinyithatjuk a cipzáras fedelet, amelyet a cipzáron kívül bal és jobb oldalt egy-egy gyorskioldású csat tart még.
A táska belső részében két tépőzáras térelválasztó elem található, melyből az egyik duplafalú, így alkalmas kisebb kiegészítők, pl. akkuk, memóriakártyák tárolására. Ez utóbbiakat egyébként a táska elején lévő méretes, 23 cm hosszúságú cipzárral lezárható lapos zsebbe is pakolhatjuk, ahová irataink is elférnek. Ez a rész akkor is könnyedén elérhető, ha a táskát előre húzzuk.

A táska belső tere

Oldalsó, levehető tok

Nem ennyire könnyed hozzáférésű a külső, vakunak szolgáló tok. Legalábbis ha normál állásban, a vállpántot jobb vállunkon átvetve hordjuk a táskát. Ha felcseréljük a vállpántot, s azt a bal vállunkon vetjük át, már könnyen elérhető ez a tok is, de ez esetben picit furcsább, kevésbé kényelmes az alapfelállás. Ez esetben a vállpánt dupla vastag része már nem a vállunknál, hanem oldalunknál található, s a táska Kata felirata is ferdén látható hátul. Már csak ebből is arra gondolhatunk, hogy nem ez a normál felállás (jóllehet, a mellékelt dokumentációban ez a hordás is szerepel). De térjünk vissza a külső tokra. Bár méretéből adódóan (7×4×13 cm) ebbe akár egy kisebb objektív is elférne, gyengébb párnázottsága miatt ezt mi nem javasoljuk, inkább csak vakut helyezzünk ide.

Külső huzat

A táska legelején további cippzár látható, mely függőleges lefutású, ez azonban nem tárolórekeszt, hanem egy gumírozott borítású acél merevítőt rejt, amelyet igény esetén eltávolíthatunk.

Az időjárás viszontagságainak itt is külső borítás állhat ellen, a Kata Pro-Light TriLight 317 PL-hez két oldalú eső és napvédőt mellékelnek.

A Kata Pro-Light LightTri 317 PL ára bruttó 45.900 Ft.

Kata Ultra-Light LighTri 318 UL

Felépítésében igen hasonló a LightTri 317-hez az Ultra-Light 318-as. Nevéből már sejthetjük, hogy ez a táska leginkább kisebb tömegével tűnik ki a többi közül.

S ez igaz is, a fentebbi 317-es 0,8 kg-os tömegével szemben az Ultra-Light LighTri 318 csupán 0,56 kg. Belső mérete jó közelítéssel megegyezik a 317-eséhez, itt 30×18×30 cm, amely a következőket képes magába foglalni:

 • egy DSLR váz alapobjektívvel vagy közepes telével
 • 1 vagy 2 további objektív
 • 2 objektív belső elhelyezése esetén egy vaku külső tokban hordható.

A 7 cm széles, 1,5 cm vastagon párnázott vállpánton kívül ez esetben is egy plusz pánt szolgál a stabil tartás eléréséhez.

A felszerelésünket ezúttal is fentről érhetjük el, ehhez viszont csak egy irányból nyitható cippzáras és gyorskioldós csattal védett fedelünk van.
A táska belső részét két tépőzáras térelválasztó elemmel oszthatjuk fel, melyből az egyik itt is duplafalú, vagyis alkalmas kisebb kiegészítők, pl. akkuk, memóriakártyák tárolására. A táska elején szintén megtalálható az a méretes, lapos zseb, amit a 317-esnél is láttunk. Ide iratainkat, memóriakártyánkat helyezhetjük. Ez a rész akkor is könnyedén elérhető, ha a táskát előre húzzuk.

A táska belső tere

Oldalsó, levehető tok

Esővédő huzat

Szintén megtalálható a táskán az oldalsó tok, ami vaku elhelyezését teszi lehetővé (belső mérete 7×4×13 cm). Itt sem javasoljuk, hogy ebbe a tokba objektívet tartsunk. Az elérhetőségére ugyanaz igaz, mint amit a 317-esnél már írtunk.

A táska legelején található függőleges lefutású cippzár mögé került a gumírozott borítású acél merevítő, ami további tartást ad a táskának.

Az időjárás viszontagságainak itt is két oldalú külső borítás állhat ellen.

A Kata Ultra-Light LightTri 318 UL ára bruttó 52.990 Ft.

A cikkben szereplő termékeket a Tripont Kft. adta kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo működését. Köszönjük!