Kipróbáltuk: Canon PIXMA iP4600 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A Canon iP4600-nál egész komoly, jobban mondva alacsony sebességértékeket adott meg a gyártó, kihangsúlyozva, hogy itt bizony egy igen fürge nyomtatóval lesz dolgunk, legalábbis fotónyomtatás terén. A gyárilag mért adatok a következők:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 20 mp (alapértelmezett minőségben)
 • A4 szöveges oldal: 12,8-26 oldal/perc (minőségtől függően)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 11,2-21 oldal/perc (minőségtől függően)

Nos, a fürgeség valóban igaz. Mérési módszerünk ugyan valamelyest eltért a Canonétól, mivel ott a nyomtatás „nettó” idejét közli a gyártó, míg mi a lapbehúzás megkezdésekor indítottuk a stoppert, és akkor állítottuk meg, amikor a kész nyomat a kiadó tálcára hullott. Ráadásul tesztünk során inkább a lehető legjobb nyomtatási beállítás mért adatait adjuk közre, míg a gyártó többnyire a „normál” minőségét.

Az elsőként tesztelt fekete, A4-es szövegnyomtatás még nem mutatta meg ezt a fene nagy sebesség előnyt, hisz 9 mp-et mértünk. Ez persze kiválónak számít, de nem gyorsabb, mint az iP1900 hasonló ideje. Minőségre szintén dicséret illeti a nyomtatót. A szöveg kitűnően olvasható, kellően fedett, jó kontrasztú. A betűk szélei élesek és az említett kisebb modellnél is kevésbé folyt el a tinta. Még nagyítva is közel jár az eredmény a tökéleteshez.

Az A4-es szöveg és színes ábra kinyomtatására már dupla annyi időt szánt a készülék, hasonló végeredménnyel, mint az előbb. A szöveg ugyanúgy jó minőségű, kellően fedett volt viszont a színes ábra minősége kicsit elmaradt az olcsóbb iP1900-tól. Nagyon pici sárgás beütést kapott egy-két szín és a fedettség sem volt olyan jó. Ellenben a szemcsézet egy fokkal finomabb volt.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

Míg az annyit emlegetett iP1900 inkább a dokumentumok gyors és jó minőségű nyomtatásában volt érdekelt, az iP4600 ízig-vérig fotónyomtató, és ezt szépen be is bizonyította. Mind sebesség, mind minőség terén összehasonlíthatatlanul jobb eredményt mutatott a kistesónál. A 10 x 15 cm-es színes és fekete-fehér nyomtatással kezdtünk, a printerhez mellékelt Easy-PhotoPrint EX szoftverrel és Canon Pro Platinum papírokkal. Mindkét esetben ugyanolyan sebességet, 44 mp-et mértünk. Ez persze a legjobb minőségi beállítások mellett értendő és bizony nagyon gyorsnak minősül.

A nyomatok sokkal jobb fedettséget és finomabb szemcsézetet mutattak. Ez persze jobb részletességet is jelentett, valamint az iP1900 képein látható csíkozottságnak sem volt nyoma. Nemhiába a dupla akkor felbontás (9600 x 2400 dpi), ez meg is látszik a nyomatokon. Amit esetleg hibának hozhatnék fel, az az enyhe kontrasztszegénység,amely alig zavaró, és a sárgás barnás színfátyol, ami a cián és bíbor színek túlsúlyára utal. Az iP1900-nál is érezni lehetett, de itt egy fokkal szembetűnőbb, ha nem is végletesen. A színeket persze tetszés szerint beállíthatjuk a nyomtatás megkezdése előtt az Easy-PhotoPrintben, de a tesztet minden szoftveres segítség nélkül végeztük, hiszen a printer pőre teljesítményére, és nem a szoftverek képességeire voltunk kíváncsiak. A 10 x 15 cm-es színes nyomatot 1200 dpi-vel szkenneltük, így alább nagyítva is megtekinthető a nyomtatási minőség.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

A teljes méretű, A4-es, szegély nélküli fotónyomtatás 4x akkora felületet jelentett az előzőhöz képest, az iP4600 mégis villámgyors sebességet produkált minőségi beállítások mellett is. Az 1 perc 56 mp-es időt nem tudom sikerül-e túlszárnyalnia valamelyik idei tesztalanyunknak, de előre borítékolom, hogy a dobogóra minimum esélyes az eredmény.

Végül a CD/DVD nyomtatást is megmértük, ami 42 mp lett, ha viszont a színtiszta nyomatási időt nézzük, kb. 20 mp alatt készült el vele a nyomtató, mivel legalább ugyanennyit töltött a DVD tálca beigazításával.

Pro Platinum papír és ChromaLife100+

Vízállóság terén ugyanúgy kiválóan teljesít ez a modell is, mint kisebb társai. Az általunk leggyakrabban használt Canon Photo Paper Pro Platinum-ra nyomtatunk és száradás után néhány másodpercre víz alá merítettük a nyomatokat. A ChromaLife100+ tinták egyetlen szín esetén sem maszatolódtak el, vagy mosódtak le, tökéletesen megőrizve a próbanyomat eredeti kinézetét.

A Canon iP4600-on nem kapcsolhatunk be szoftveres vörösszem eltávolító funkciót, mint némely hordozható hőszublimációs márkatársán. A nem kívánt képhiba eltávolítását a nyomtatásvezérlő szoftver végzi, jelen esetben az Easy-PhotoPrint. A számítógépre telepített szoftver szépen megtalálta a problémás területeket és el is tüntette a pirosságot, azonban a hátramaradt világos területtel nem tudott mit kezdeni. A végeredmény így némileg természetellenes.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon PIXMA iP4600 tintasugaras nyomtató
 • Nyomtatófej
 • Fekete és színes próbapatronok
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • CD/DVD feltét
 • hálózati kábel
 • szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (hozzávetőleges) árai
Canon PGI-520BK fekete patron 2.800 Ft
Canon CLI-521B fotófekete patron 2.500 Ft
Canon CLI-521C ciánkék patron 2.500 Ft
Canon CLI-521M bíbor patron 2.500 Ft
Canon CLI-521Y sárga patron 2.500 Ft
Canon Photo Paper Pro 10 x 15 cm, 15 db 2.200 Ft
Canon Photo Paper Plus 10 x 15 cm, 50 db 2.500 Ft
Canon Photo Paper Pro Platinum A4, 10 db 7.500 Ft

Értékelés

A Canon PIXMA iP4600 szinte maximálisan meggyőzött. Hasonlóan sallangmentes készülékről van szó, mint az iP1900 esetén. Szintén viszonylag olcsón és könnyű kezelhetőség mellett nyomtathatunk ezzel a géppel is, annyi különbséggel, hogy itt tényleg kiváló közeli fotónyomtatási minőséget és villámgyors működést is kapunk. Egyedül a barnás színfátylat tudom felróni a gépnek és kekeckedésképpen talán a kártyaolvasó hiányát, ami azért már a 25 ezer forintos árkategóriában is kezd alapnak számítani.

Az iP4600 igen masszív képviselője a tintasugaras kínálat középkategóriájának. Megint csak olyan vásárlóknak ajánlhatjuk, akik szívfájdalom nélkül lemondanak a divatos külsőről, és a sok extráról és inkább a nyomtatási minőséget és sebességet részesítik előnyben.

A Canon PIXMA iP4600 ára bruttó ~25 500 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Nagyon jó nyomtatási minőség
 • Villámgyors
 • Egyszerűen kezelhető
 • Külön cserélhető színek (köztük fotófekete)
 • Dupla méretű fekete tintatartály
 • Gazdaságos működés
 • Vízálló nyomatok
 • Némi barnás fátyol a képeken
 • Nincs kártyaolvasó

A nyomtatót a Canon Hungaria-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!