Kipróbáltuk: Canon PIXMA MP180 teszt

0

Bevezető

A Canon PIXMA MP180-at a belépőszint képviselőjeként kaptuk, bár nem ez a legegyszerűbb modell a Canon kínálatában. A most tesztelt modellnél egyel kisebb PIXMA MP160 annyival tud kevesebbet ennél a modellnél, hogy nem rendelkezik kártyaolvasóval, illetve másolás során nem tud nagyítani és kicsinyíteni.

A PIXMA MP180 alapszintű készülék, amely az általános multifunkciós képességekkel rendelkezik: dokumentum nyomtatás, szkennelés, másolás. Extraként a ma már nem is annyira különleges kártyaolvasót és az ezzel szoros kapcsolatban álló fényképnyomtatási lehetőséget említhetjük.

A gépre színes mátrix LCD nem is került, csak egy monokróm, szöveges, amelyen a gép menüjét is kezelhetjük.
Kártyaolvasójába CompactFlash, SecureDigital, MemoryStick Pro és SmartMedia kártyákat helyezhetünk közvetlenül. Érdekes, hogy még mindig támogatják az évekkel ezelőtt elfelejtett SmartMedia formátumot, viszont a ma aktív és sok gépen jelen lévő xD kártyák kezelése hiányzik (csak adapterrel oldható meg). No persze nem a SmartMedia ellen próbálok kampányolni, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy a tesztmezőnyünk többi szereplője mind támogatja az xD formátumot is (kivéve az Epson Stylus DX4000, amelyben nincs kártyaolvasó).

Az MP180-hoz gyárilag két tintapatront kapunk: PG-40-es és CL-41-es jelöléssel. Előbbi 16 ml fekete, utóbbi 12 ml színes tintákat tartalmaz. Opcionálisan vásárolhatunk nagyobb kapacitású PG-50 és CL-51 jelzésűeket is. Ezek mindegyike tartalmazza a nyomtatófejet is, így a fekete vagy színes patron cseréjekor új fejet is kapunk.


A nyomtatás 4800×1200 optimalizált dpi felbontással történhet, a lapolvasó 1200×2400 dpi-s, színmélysége 48 bit. A nyomtatás sebességének gyári adatai: A4 dokumentum normál minőségben: fekete-fehér 13,7 lap/perc, színes: 9 lap/perc, 10×15 cm-es fotó normál (!) minőségben 52 mp.

Külső, design

Olcsó műanyag hatású külső, nem túl látványos dizájnnal. Nem szeretem egy készülékre azt mondani, hogy nem szép, uram bocsá’ csúnya, mert ez annyira szubjektív és a használat fontosabb. Az olcsósága viszont szembetűnő, amely mind az anyagválasztásra, mind az LCD kialakítására vonatkozik. Ez utóbbi háttérvilágítással sem rendelkezik, így egy sötétebb szobában nehézkes a kezelése is. Egy szó, mint száz, az MP180-at vélhetően nem a formatervezési díj megnyerésének elsődleges céljával tervezték, hanem az alacsony árat tartották szem előtt. Lehet, hogy az egyszerűbb és talán kevésbé kecses és szép vonalvezetésű dizájnnal is azt próbálja sugallni a gyártó: vegyük meg a drágább modellt.

Bizonyára a monokróm, háttérvilágítás nélküli két soros LCD az oka annak, hogy olyan nehézkes kezelésűnek éreztem az MP180-at, annak ellenére, hogy a menüje magyar. A mai világunkban már megszoktuk a könnyű kezelhetőséget, a jól áttekinthető grafikus menüket (amelyre remek példa a hamarosan cikksoroztunkban is szereplő Canon PIXMA MP600), a háttérvilágításos LCD-ket, gondoljunk csak a mobiltelefonokra. Ez manapság már a nyomtatókat is jellemzi, innen azonban hiányzik. Alacsony kategóriás készülékről lévén szó, talán nem is csoda.

A papírtálcát hátul találjuk, ahova a fedél felnyitása után 100 lapot helyezhetünk. A kész nyomatokat elől fogja kiadni a nyomtató, ha nem felejtjük el lenyitni ezt a tálcát. A tálca végén egyébként nincs kiemelkedés, vagy felfordítható fül, amely megakadályozná a papír lecsúszását.

Fényképet kártyaolvasóról is nyomtathatunk, de már megint az LCD miatt kerülünk kellemetlen helyzetbe. Nem látjuk ugyanis, hogy milyen képet nyomtatunk ki. A megoldást az indexkép nyomtatás jelent, amit a teszt során nem találtunk meg a nyomtató menüjében (állítólag a mellékelt CD-n lévő használati útmutató pontosan leír mindent). Alternatív megoldásként Lehet PictBridge csatlakozáson keresztül is nyomtatni, így a fényképezőgépről választhatjuk ki a készítendő képeket, s a beállításokat is a fényképezőgéppel végezhetjük el.
A kártyaolvasóból közvetlen számítógépre is másolhatjuk a képeinket, de ez meglepően lassan megy, még az USB 1.1 átlagos sebességét sem éri el: mindössze 580 kB/s SanDisk Ultra II SD kártyával. Megint megvédhetném az MP180-at, hogy „ugyan már, belépőszintű olcsó gép, ne várjunk tőle túl sokat”, de itt már más a helyzet. Ugyanis az MP600 is pont ugyanilyen gyengén teljesített e téren. No de ne szaladjunk ennyire előre.

A kezelőszerveket a döntött előlapon találjuk, melyekből nincs túl sok (bal oldalról kezdve):

 • fénykép nyomtatás
 • másolás
 • beolvasás
 • memória kártya
 • Menü
 • + és –
 • Ok
 • FF másolás
 • színes másolás
 • megszakítás
 • főkapcsoló
 • vissza

A csatlakozóból sincs túl sok. Az előlapon bal oldalt a PictBridge, hátul az USB és a tápcsatlakozás található.

Üzembe helyezés, kezelés

A telepítés itt gyorsabban történik, mint a HP-knál. Pikkpakk felkerül az a néhány szükséges driver és program, s máris összeköthetjük a nyomtatónkat a géppel, s kezdődhet a munka. A fénymásoláshoz és a közvetlen fotónyomtatáshoz természetesen nincs szükség PC-re sem.

Miután a tintapatront behelyeztük a nyomtatóba, szükséges a fej igazítása. Ez manuálisan történik, első lépésben a nyomtató elkészít egy tesztábrát. Második lépésben nekünk kell kiválasztani 12 oszlopból, oszloponként 11 érték közül azt, amely a legkevésbé csíkozódott, s ezt satírozással jelölni. Harmadik lépésben a lapolvasóba kell helyeznünk a kitöltött lapot, majd a készülék beolvassa a választásainkat.

A géphez az MP Navigatort kapjuk szoftverként, amely hasonló a HP szolgáltató központjához. Innen indítható el a fotónyomtatáshoz használt EasyPhoto Print és a szkenner programja is. Az Easy PhotoPrint-et a Canon PIXMA iP3300-nál mutattuk be részletesebben.

A menü a gép felépítéséből adódóan nem túl bonyolult, a Menü gomb nyomkodásával tudunk az egyes menüpontok között lépkedni, a kiválasztást és az almenübe lépést az OK gombbal tehetjük meg, az értékek közül pedig a +/- gombokkal választhatunk.

 1. nagyítás/kicsinyítés

  • adott arány
  • nagyítás
  • laphoz igazított
 2. lapméret (A4, B5, A5, 10×15, 13×18, hitelkártya, letter)
 3. hordozótípus (normál papír, fotópapír pro, fotópapír plusz, matt fotópapír, fényes)
 4. intenzitás (manuális, automatikus)
 5. képminőség (normál, nagy, gyors)
 6. különleges másolat (címek, szegély nélküli, képismétlés)
 7. rendszerbeállítás

  • nyomtatás beállítás

   • csendes mód (ki/be)
   • túlnyúlás mérték (kicsi, nagy)
  • pictrbridge beállítás

   • lapméret
   • hordozó típus
   • szegély nélkül (ki/be)
   • képjavítás
  • egyéb

   • dátumformátum
   • kártya védelem
   • nyelvválasztás (közte magyar)
  • alapértelmezettek visszaállítása
  • konfiguráció mentése
  • konfiguráció betöltése
 8. karbantartás

  • fúvókaellenőrzés
  • tisztítás
  • fokozott tisztítás
  • nyomtató fej igazítás
  • igazítókép nyomtatása
  • hengertisztítás
  • alsó lemez tisztítás

Szkennelést itt is maximális A4-es méretben végezhetünk. A lapolvasás során a szoftverben jól beállíthatók a különféle paraméterek, felbontás, kontraszt, stb. A lapolvasó Z-típusú fedlappal rendelkezik, amely kissé kiemelkedhet, így vastagabb magazinok, vagy kisebb könyvek beolvasása is könnyedén elvégezhető.

Sebesség, minőség, tesztek

A Canon-ok mindig a leggyorsabbak voltak a sebesség terén. Nincs ez másként a szinte legegyszerűbb multifunkcióssal sem, az MP180 alacsony ára ellenére igen gyorsan nyomtat mind dokumentumot, mind fotót. A szkennelés ideje sem rossz, bár e téren már vannak gyorsabb modellek. A másolás sebessége átlagos, színes másolatnál tesztmezőnyünk átlagánál lassabb.

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es és A4-es szegély nélküli színes fotókat nyomtattunk. A dokumentum nyomtatás során normál, a fotók készítésénél legjobb minőséget állítottunk be. A szkennelést 1200 dpi-vel végeztük, a másolás normál minőséggel történt.

A nyomtatott dokumentum remek írásképű. Nincs tüske, nincs csíkozódás és a fekete is tökéletes, ami kifolyás van a betűknél, azt a papír okozta (egyszerű, olcsó írógéppapírt használtunk). A színes ábra is jó a fedettségét tekintve, de a színek néhol torzultak. A piros kissé narancssárgás, a bordó pedig inkább barna tónusú (érdemes összevetni a HP nyomataival korábbi cikkeinkből).
A fekete-fehér másolat kontrasztja jó, színe nincs eltolódva valamely irányban. A színes másolat is szép minőségű, nem érheti szó a ház elejét.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást a Canon alsó és felső kategóriás papírjaival is kipróbáltuk. Az olcsóbb Glossy Photo Paper-re készült nyomat kissé fakóbb hatást kelt, míg a Photo Paper Pro papírra készült fotó jobb kontrasztú, a sötétebb területek is jobban jelennek meg. Ezek ellenére úgy érzem, hogy az igazán sötét területek nem jönnek vissza a képeken. Itt nincs igazi fekete, nincsenek valóban sötét tónusok, mintha erősen fel lenne húzva a sötét részek „világossága” (gradációs görbe bal alsó végpontja felhúzva). Ennek eredménye viszont az, hogy a sötétebb részekben is több részlet látszik, mint ami a monitorunkon megjelenik.
A fekete-fehér fotó nyomtatásnál az olcsóbb papír kontraszttalan, fátyolos és barnás elszíneződésű képet eredményezett, de a Pro papír sokkal jobban szerepelt. Ez utóbbi viszont egy icipicit zöldes képet adott.

A vízállóság mindkét papírnál fennáll, egyedül a bíbor alapszín oldódik egy kicsit könnyebben, de csak áztatás során. A Glossy PhotoPaper könnyebben átázik, míg a Photo Paper Pro anyaga is vízálló, nem nedvesedik át, viszont száradás után mindkettő felkunkorodik. Ha osztályozni kellene, akkor egy erős négyest kapna a Canon. A kép nem mosódik el, de a papír anyaga nem marad olyan, mint új korában.

Canon Photo Paper Glossy

Canon Photo Paper Pro

A színtér vizsgálatot a colormanagement.hu végezte:

A Canon multifunkciós eszközei sajnos mintha egy generáióval le lennének maradva a színvisszaadás tekintetében. Míg a HP és EPSON tesztelt példányai már-már igazi fotónyomtatók lehetnének, addig a Canon mindhárom tesztelt eszköze erősen közepes színes nyomtatónak mondható a teszteredmények alapján.
Érdekes módon a Canon multifunkciósok nyomtatási képe sokkal jobban különbözik egymástól mint a versenytársak palettáján szereplő modelleké. Leggyengébben az MP180 szerepelt, az MP510 pedig több tekintetben is legyőzte az MP600-at, de így is messze lemaradt a HP és EPSON multifunkciósai mögött a színvisszaadási tesztben.

A nyomaton elég jól láthatók a tintacseppek, annak ellenére, hogy a gyártó akár 2 pikoliteres cseppekről ír a specifikációi között. Persze nem is a cseppmérettel van baj, inkább a fedettséggel. Ez okozhatja azt is, hogy nincsenek igazán sötét részek. Bár itt a világosabb területeken is jobban észrevehetők a tintacseppek, már 25-30 cm-ről is. Nem az igazi, de egy két patronos multifunkcióstól szép eredmény.
Érdemes megnézni a jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel beszkennelt (Canon Lide20) 10×15 cm-es nyomat teljes képét egészében is, de vigyázzunk! Igen nagy fájl (~34 MB).

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 9 mp
A4 színes dokumentum 17 mp
10×15 cm fotó 50 mp
A4 fotó 142 mp
fekete-fehér másolás 32 mp
színes másolás 57 mp
A4 szkennelés (1200 dpi) 260 mp

A nyomtatási sebesség mérését PC-re kapcsolt nyomtatónál mértük. A Canon PIXMA MP180 kártyaolvasóján közvetlenül PC-re másoláskor max. 590 kByte/s-ot értünk el gyors memóriakártyával.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon PIXMA MP180 nyomtató
 • PG-40 fekete (16 ml) és CL-41 színes (3×4 ml = 12 ml) tintapatron+fej
 • hálózati adapter és AC kábel
 • szoftver CD

Opcionálisan PG-50 és CL-51 cartridge-eket is vásárolhatunk, amely nagyobb űrtartalmával több lap nyomtatására ad lehetőséget (az ára alapján inkább csak a színes tűnik gazdaságosabbnak).
USB kábelt ez esetben sem kapunk a nyomtatóhoz (szükség lesz egy USB A – USB B nyomtatókábelre).

Az egyes kiegészítők jelenlegi árai
Canon PG-40 fekete cartridge (16 ml) ~4.000 Ft
Canon CL-41 színes cartridge (12 ml) ~5.160 Ft
Canon PG-50 fekete cartridge (22 ml) ~5.580 Ft
Canon CL-51 színes cartridge (21 ml) ~6.830 Ft
Canon Photo Paper Glossy fotópapír, 10×15, 20 lap ~1.240 Ft
Canon Photo Paper Pro Glossy fotópapír, 10×15, 20 lap ~2.030 Ft
Canon Photo Paper Glossy fotópapír, A4, 100 lap ~5.370 Ft
Canon Photo Paper Pro Glossy fotópapír, A4, 15 lap ~3.700 Ft

Értékelés

A Canon PIXMA MP180 elsősorban dokumentum nyomtatásra és másolásra, valamint szkennelésre ajánlható. A fénykép nyomtatási képessége már kompromisszumos, főként a sötét tónusok hiánya miatt. A nyomtatás sebessége kiváló, a Canon termékek az egész mezőny leggyorsabb nyomtatói. A színes másolás és a szkennelés sebessége marad csak az átlagos szinten. A nyomtatás és szkennelés minősége jó, bátran ajánlható ezekre a célokra.

A készülék ára teljesen szinkronban van a képességeivel, a Canon PIXMAMP180 multifunkciós készülék bruttó ára ugyanis csak 24-25e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Alacsony ár
 • Igen gyors nyomtatás
 • Szép íráskép
 • Magyar menü
 • Pro Photo papírral vízálló fotók készíthetők
 • Csak 2 soros szöveges LCD
 • Fotónyomtatás nem eléggé kontrasztos, a sötét részek világosabbak
 • Csak fekete és színes patron csere lehetséges
 • Kártyaolvasóról lassú másolás számítógépre (de nem fő funkció!)
 • Színes dokumentumnál bordó és piros szín nem tökéletes (kissé narancsos illetve barnás)