Kipróbáltuk: Digital Wallet teszt

0


Szerencsére már van megoldás erre a problémára is. A Minds@Work Digital Wallet nevű terméke egy kéziszámítógép méretű, övtáskában vagy fotóstáskában könnyedén elférő hordozható merevlemez, amire a memóriakártya tartalma könnyedén letölthető. A 6 GB-os Toshiba merevlemez és a 650 mAh-ás Ni-MH akkumulátor lehetővé teszi, hogy egész nyugodtan telefényképezzük a memóirakártyánkat, mert lesz hova letölteni az elkészült képeket.


Az eszköz alig nagyobb mint egy kéziszámítógép. Két színben létezik: szürke fekete kombinációjú nem átlátszó és átlátszó kék burkolattal. Nálunk egy kék átlátszó darab járt a Mediker jóvoltából.

A szerkezet rendkívül egyszerű kivitelű. Az előlapon egy viszonylag nagyméretű fekete-fehér LCD, míg a jobb oldalon a PCMCIA kártyanyílás és a 4 kezelőgomb található. A PC kártyahely előnye, hogy a Digital Wallet minden olyan memóriakártyával használható, amihez kapható PCMCIA adapterkártya. Így a DW merevlemezére mind a SmartMedia, mind a CompactFlash, mind pedig a MemoryStick memóriakártyák tartalma könnyedén letölthető.

A műanyag burkolat elég vacak, rideg műanyag. A kártyahely és az akkumulátornyílás ajtajai a burkolathoz hasonló műanyagból készültek és ráadásul nehezen nyílnak és csukódnak. A gombok megnyomása nem igazán kényelmes. Remélhetőleg a következő változatban több figyelmet fordítanak a kellemes külső kialakítására. Egy ilyen árú szerkezetnél a vevő elvárja, hogy egy minőségileg és esztétikailag is tökéletes terméket kapjon.


A DW kezelése ettől eltekintve roppant egyszerű. A négy gomb közül a legfelső (egy kicsit kisebb a másik háromnál) szolgál a gép bekapcsolására (2 mp-ig nyomva kell tartani). A Digital Wallet-et nem lehet kikapcsolni viszont 30 mp inaktivitás után automatikusan leáll.

Bekapcsolás után egy rövid animációt látunk, majd az LCD kijelzőn megjelenik a szerkezet fő menüje. A menüben a le és a fel gombokkal mozoghatunk, míg a menüpontok kiválasztása az alulról a második gombbal lehetséges.

 • DOWNLOAD CONTENT

  Ennen a pontnak a választásával tölthetjük le az DW-be tett memóriakártya tartalmát a merevlemezre. A letöltés a középső gomb megnyomása után azonnal elindul. Kár, hogy sehol sem mutatja, hogy hol áll a letöltés vagy hogy melyik fájlt másolja éppen. A letöltés után a fájlok a memóriakártyán is fentmaradnak, azok törlésére nincs lehetőség. A kártya tartalma minden letöltéskor egy új, számozott könyvtárba kerül.

 • DISPLAY VOLUME

  Ezt a pontot választva nézhetünk bele a DW merevlemezének tartalmába. A szolgáltatás hátránya, hogy a lemeznek csak a gyökérkönyvtárát mutatja és a fájlok, könyvtárak létrehozásának dátumán (idő nélkül) kívül semmit sem tudunk meg a tartalomról. Pedig jó lenne tudni, hogy mekkora helyet foglal el egy-egy könyvtár illetve hogy hány fájlt tartalmaz. De a legjobb az lenne, ha bele is tudnánk lépni és minden egyes fájlról meg lehetne tudni ezeket az infókat. Az egyes pontokat kiválasztva törölhetjük vagy visszatölthetjük az adott fájlt vagy könyvtárat a DV-be tett kártyára.

 • INFORMATION

  Ebben a pontban a DW állapotáról szerezhetünk be információt.

  • CHECK LAST DOWNLOAD
   Megadja az utolsó letöltéskor létrehozott könyvtár nevét, a letöltött adat mennyiségét (MB), illetve, hogy a letöltés sikeres volt-e.

  • ERROR CODES
   A készülék használatakor előforduló hibakódok magyarázatát találjuk meg ebben a pontban.

  • VERSION
   A DW belső szoftverének verziószámát tudhatjuk meg. A firmware frissítése rendkívül egyszerű. Le kell tölteni a Minds@Work honlapjáról a legfrissebb változatot (a cikk írásának idején 1.57) és fel kell másolni a DW-re. A szoftver a Digital Wallet következő bekapcsolásakor automatikusan (és mindenféle visszajelzés nélkül) frissül.

  • BATTERY LEVEL
   Itt nézhetjük meg, hogy hogy is állunk energiával. A kijelző a mobiltelefonokon megismert elem ikonhoz hasonlít és összesen 6 állapota létezik.

  • FREE DISK SPACE
   Ebben a pontban a lemez telítettségéről kapunk információt mind százalékban mind pedig MB-ban.

Akkumulátor

A DW beépített, de cserélhető Ni-MH akkumulátorról kapja a működéshez szükséges energiát. Egy egy letöltés esetén elég sokáig bírja, így nyugodtan elmehetünk vele 1-2 napra kirándulni és 2-3 GB-nyi kép átmeneti archiválása sem okoz majd gondot. Ha viszont a memóriakártyára szeretnénk visszamásolni a képeket, akkor készüljünk fel, hogy az nem lesz túl gyors és valami oknál fogva nagyon meríti az akkumulátort. Az 1 GB-os kártyára történő visszamásolásnál 20 perc után kikapcsolt és nem folytatta tovább a munkát, sőt be sem lehetett kapcsolni többet, míg rá nem csatlakoztattam a hálózati adapterre. Az adapter nagyon szimpatikus: amellett hogy tölti az akkumulátort, a DW-t is ellátja árammal (bár amíg a DW-t effektíve használjuk, addig az akku nem töltődik). Az akkumulátor teljes feltöltése 3-3,5 órát vesz igénybe. Ha a Digital Walet-et adapterről használjuk, akkor az automatikusan bekapcsol és folyamatosan bekapcsolva marad. Az akkumulátortöltőt egy adapter segítségével lehet a DW-hez csatlakoztatni. Az adapter kicsi, könnyen magunkkal vihetjük, de azért felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért volt rá szükség. Az abban lévő elektronika és a csatlakozók a DW dobozában is elfért volna.

A képek letöltése számítógépre
A DW-re lementett képeket USB kábelen keresztül tölthetjük át a számítógépünkre. Sajnos ez már nem megy olyan gyorsan mint a kártyáról történő mentés. 1 GB-nyi kép letöltése kb 26 percet vesz igénybe, ami azért nem kevés. Egy ilyen eszközhöz nem ártottvolna opcionálisan egy FireWire csatlakozó sem. Szerencsére az USB meghajtó telepítése néhány pillanat műve, így azzal nem kell sokat kinlódni.

Adatátviteli sebességek
A DW sebességét egy 962 692 KB méretű könyvtárrendszerrel teszteltük. A könyvtárakban 931 fájl volt. A következő táblázat az áttöltési időket és a hozzájuk tartozó átviteli sebességeket tartalmazza.


Digital Wallet sebességi adatok
Honnan Hova Szükséges idő Átviteli sebesség
Microdrive Digital Wallet 660 mp 1.42 MB/mp
Digital Wallet PC (USB porton) 1545 mp 0,61 MB/mp
Digital Wallet Microdrive 4800 mp 0,2 MB/mp
PC (USB porton) Digital Wallet 3490 mp 0,26 MB/mp

A doboz tartalma
A Digital Wallet mellett a dobozban a következőket találjuk:

 • USB kábel
 • hálózati adapter, kábel
 • CompactFlash PCMCIA adapter
 • csatlakozó adapter az USB kábelhez és a hálózati adapterhez
 • floppy lemez a meghajtóprogramokkal
 • CD lemez a következő programokkal: AmazingMail.com, Rutilis SmartBack jr., ArcSoft PhotoMontage, ArcSoft PhotoFantasy, ArcSoft PhotoPrinter, ArcSoft MediaBrowser
 • Használati utasítás

Összességében

A Digital Wallet egy olyan eszköz, ami egy csapásra megoldja a digitális fényképezőgépet használók memóriakártya gondjait. Elég csak egy 32 megás kártyát vennünk és a fényképezőgéppel kb annyit fényképezhetünk mintha filmes gépet használnánk. Ha megtelt a kártya, akkor néhány perc alatt letölthetjük a képeket a DW-re és fényképezhetünk tövább. Ha egy 32 MB-os kártyát egy tekercs filmnek veszünk, akkor a Digital Wallet-re 187 tekercsnyi képet menthetünk el, mielőtt számítógéphez kellene ülnünk. Ennyi felvétel elkészítése még a legaktívabb profi és amatőr fotósoknak sem kis teljesítmény. Felmerül a képrdés, hogy lehet, hogy nem lett volna hülyeség egy kisebb kapacitású (így olcsóbb) változat bemutatása sem.

A képek letöltése a memóriakártyáról nagyon egyszerű és egyértelmű. A képek gyorsan letöltődnek (1 GB-os Microdrive-nál 1,4 MB/mp) és már fotózhatunk is tovább. Az eszköz használhatóságát növeli, hogy a gyártó teljes csomagot kínál, amiben benne van az akkumulátor és a megfelelő töltő is. A mellékelt PCMCIA CF adapter pedig már csak ráadás.

A termék következő változatánál azért nem ártana egy komolyabb, tetszetősebb külsőbe bujtatni az amúgy nagyszerű elektronikát és okosabb kezelői felületet adni a felhasználóknak. Ez utóbbi nyilván egy firmware frissítés keretében meg is történhet, így elképzelhető, hogy néhány hónap múlva már letölthető lesz olyan belső szoftver is, ami letöltéskor pontosan mutatja, hogy mennyi adat van már a DW-n és meddig tart még a művelet. Szintén jó lenne, ha az egyes könyvtárak tartalma megnézhető lenne, illetve ha többet lehetne tudni az egyes könyvtárakról és fájlokról. Ezek valószínűleg mind betehetők egy új firmware-be.

A szerkezet ára elég borsos: nettó 219 ezer forint. Ha kiszámoljuk, hogy 1 MB tárolókapacitás költsége mindössze 36,5 forint (szemben a flash memóriakártyák 600 forint/MB feletti költségével), akkor az ajánlat igen csak csábító.

A Digital Wallet-et illetve az 1 GB-os IBM Microdrive-ot a Mediker biztosította a teszthez.