Kipróbáltuk: Ricoh RDC-6000 teszt

0


Van különbség… (jobb oldalon a FinePix S1 Pro)

Az RDC-6000-esről első ránézésre meg lehet állapítani, hogy egy egyszerűen kezelhető, olcsó amatőr gépről van szó. Előlapja alapján (ha eltekintünk attól, hogy az optika nem középen van) akár egy amatőr filmes gép is lehetne. Szerencsére vannak azért olyan kötelező elemek, amelyek azonnal elárulják digitális voltát.

Kívülről


A gép előlapja igen egyszerű, nincs rajta semmi extra vagy különleges. Az optika az előlap szélén virít. Az előlap felső sávjában van a vaku, az önkioldó visszajelző lámpája, a vaku érzékelője és a kereső optikája. Az objektív mellett lévő apró érzékelő az opcionálisan megvásárolható távirányító jeleit képes fogadni. A gép markolat felöli oldalán egy vaskosabb gumírozott sávot találunk, ami mind esztétikai mind pedig kényelmi célokat szolgál. Az előlap egyetlen hiányossága, hogy az optika előtti üveglapot nem védi semmi a sérüléstől és az ujjlenyomatoktól.


A gép teteje szintén egyszerű kialakítású. A markolat felöli oldalon a funkcióválasztó tárcsa dominál. Mivel az egyszerű kezelhetőség volt a cél a tárcsára a leggyakrabban használt funkciók kerültek. Így ezzel érhető el a Setup mód, a videofelvétel mód, a felvétel (állókép) mód, a visszajátszás, a törlés és a számítógépre csatlakoztatás. A legutolsó pontot letöltéskor kell használni, mert a fényképezőgép a tárcsának csak ebben az állásában hajlandó kommunikálni a fényképezőgéppel. A tárcsa közepén lévő gombnak nem a gép bekapcsolása, hanem az exponálás a feladata. Középen három gomb található. Ezekkel állíthatjuk be a kép felbontását/képminőségét (1600 x 1200, 800 x 600, 640 x 480 / Fine Normal Economy), az időzített önkioldót és a vakut. Jó elképzelés, hogy az 1600 x 1200 és a 640 x 480 pixeles felbontás mellé betettek egy közbensőt, de kár, hogy nem a megszokott 1280 x 960 pixeles méretet választották. A keskeny téglalap alakú géptető másik végén van a kisméretű LCD. Szigorúan csak az alapadatokra korlátozódik és rendkívül puritán, de azon felül nincs vele semmi gond. A feladatát kiválóan ellátja.


A gép hátlapja az eddigiekhez hasonlóan nem túl bonyolult. Majdnem középen található az 1,8″ átmérőjű 71 ezer pixeles LCD, ami a gép kategóriájának megfelelő. Ami hiányzik az egy strapabíró kemény borítás az LCD-re. A mostani érzékeny a nyomásra, ami hosszú távon nem biztos, hogy szerencsés. Az LCD körül vannak a főbb kezelőgombok. Jobb felső sarkában van az elhúzható főkapcsoló, mellette a fel és a le nyilak. A három alsó gomb funkciója a mobiltelefonoknál megszokott módon a kijelző aljára írva kapja meg az éppen aktuális funkcióját. Jó megoldás, mert így mindig az adott funkcióknak kell csak gombot biztosítani és egyértelművé teszi az adott funkció használatát. A gomboknak persze van alap funkciójuk is (mikor az ember nem a menüben áll): Cancel, Menü, Enter. A kijelző bal oldalán található a Display gomb, amivel a képernyőt lehet be és kikapcsolni illetve a képernyőn lévő adat mennyiségét lehet szabályozni. A fényképezőgép LCD monitorja a gép induláskor automatikusan bekapcsol. A hátlap bal felső sarkában található a kereső ablak. A keresőn nincs dioptriaállítási

lehetőség. A kereső melletti led a folyamatban lévő műveletekre illetve egyéb eseményekre figyelmeztet. A kereső elhelyezése szerencsés, hiszen így az ember orra nem keni össze az LCD-t.

A gép markolat felöli oldalán található a SmartMedia kártyanyílás. Az RDC-6000-es specifikációja szerint 2-64 MB-is bármilyen kártyával használható. A kártya elég mélyen eltűnik a nyílásban, ezért a kártya kivételéhez egy kihajtható gombot kell megnyomni. Valami olyasmi (csak egyszerűbb megoldás), mint amit a Nikon D1-esen is alkalmaztak a CompactFlash kártya kiadásához.


A gép másik oldalán található a digitális és a videó kimenet illetve az adapter bemenet. Ez utóbbi az akkumulátor töltésére is szolgál. Az akkumulátort ugyanis a gépben kell tölteni. A géphez tartozékként jár az adapter és a lítium ion akkumulátor is, ami ebben a kategóriában nem rossz.

A gép alján található az akkumulátorhely nyílása, ami egy nagyon egyszerű zárat kapott: egyszerűen félre kell húzni és már nyitható is. Természetesen nem az objektív alatt helyezték el az állványcsavar menetét, ami a gép többi részéhez hasonlóan műanyag. Az RDC-6000-es talpára került még az LCD fényerejét állító potméter is. A fényerő tág értékek közt állítható (nem csak 5-10 lépésben, mint sok drágább gépnél).


A gép kivitele az árcédulájának megfelelő. Minden csupa műanyag, a kialakítás nem túl esztétikus és az illesztések sem a legszebbek. Ettől függetlenül nem olyan vészes.

Felvétel mód

A fényképezőgépen nincs külön automatikus és manuális felvételi mód, amiből arra lehetne következtetni, hogy az RDC-6000-es annyira egyszerű, hogy nem is lehet rajta állítani semmit. Ez a megállapítás semmiképpen sem igaz. A fényképezőgép ugyan használható teljesen automatikus módban is, de lehetőség van elég sok manuális beállítás elvégzésére is. Így választhatunk blendét, beállíthatjuk a fehéregyensúlyt (teljesen manuálisan), állíthatunk élességet, kiválaszthatjuk az érzékenységet, kérhetünk automatikus alul- és túlexponálást illetve magunk is korrigálhatjuk az expozíciót 1/4 fényértékenként +- 2 fényértékig. A fényképezőgép sok nagyobb, drágább gépet is megszégyenítő programmal van felszerelve, amik olyan feladatok ellátására is alkalmassá tehetik, amit egyébként ebbe a kategóriába tartozó gépekkel nem lehetne megoldani.


Mivel a gépen nincs optikai zoom, a nagyításra csak digitális úton van lehetőség. A digitális zoom használatakor a fényképezőgép maga nem nagyítja fel a képet, csupán a kép közepét vágja ki megfelelő méretűre. Így 1600 x 1200 pixeles felbontásnál készült 4x nagyítású kép 400 x 304 pixel méretű lesz.

Menü
A sok funkció bemutatására talán a menü végiglapozása a legjobb módszer.

 • Felvételi mód: állókép, szöveg fényképezés, sorozatfelvétel
 • Pozícionáló háló: nincs háló, 9 részre oszt, 16 részre oszt
 • Fehéregyensúly: automatikus, napfény, borús, izzó, fénycső, fehér lappal beállított egyedi, színenként beállított egyedi (RGB szinteket lehet állítani).
 • Expozíciós mód: programautomatika, blende előválasztás (f2.8, f4.0, f6.5, f13)
 • Képnagyítás: egyfajta interpoláció, bekapcsolt állapotában a gép 2000 x 1480 pixeles képeket ment.

 • Érzékenység: ISO 100/200/400
 • Élességállítás: automatikus, makró, AF mező (5 mező választható), 2,5 méterre fix, végtelen, manuális.
 • Vörösszem csökkentés: be, ki
 • Monokróm mód: fekete-fehér, szépia
 • Intervallum mód: megadott időközönként
 • Automatikus alul- és túlexponálás: be, ki
 • Expozíció korrekció: 1/4 blendénként +- 2 blende

Visszajátszás
Az elmentett képeket az LCD képernyőn tudjuk visszanézni, mint minden hasonló fényképezőgépen. Visszajátszáskor a képen megjelennek a legfontosabb adatok, így látjuk a kép számát, a felbontását, a tömörítés fokát és a készítés időpontját. További információk megjelenítésére nincs lehetőség. A Display gomb megnyomásával indexképes megjelenítésre kapcsolhatunk. Ebben a megjelenítési módban a képernyőn 6 kép jelenik meg kisebb méretben, amelyek közül könnyebben kiválaszthatjuk a keresett képet. Kicsit zavaró, hogy az éppen kiválasztott képen nincs keret vagy hasonló kijelölés, csupán a kép száma látszik a képernyő jobb alsó sarkában.

A kiválasztott kép nagyítására a menüből van lehetőség. A kép egy lépésben nagyítható, de a le és a fel gombokkal illetve az LCD alatti gombokkal az egész kép bejárható.

Menü

 • Nagyított visszajátszás: a képek nagyításához nincs külön gomb. A nagyított kép minden részlete végignézhető.
 • Automatikus visszajátszás: 1, 5, 10, 30 mp-enként lapozza a képeket.
 • Levédés: a kártyán lévő képeket védhetjük le vele a véletlen törlés ellen.
 • DPOF: a nyomtatási paramétereit állíthatjuk be az egyes képeknek.

Törlés menü
A képek törlése afunkcióválasztó tárcsán külön ikont kapott. Ez elméletileg gyorsabbá teheti a képek törlését, de a gyakorlatban ez nem igaz. A visszajátszás módból való átkapcsolgatás elég sok időt vesz igénybe.

 • Egy kép törlése: A képernyőn látható képet törli.
 • Minden kép törlés: Minden képet, kivéve a védetteket töröl.
 • Kiválasztott képek törlése: A törlésre ítélt képeket az index képernyőn jelölhetjük ki.

Setup

A fényképezőgép működésével kapcsolatos beállításokat végezhetjük el, ha a funkcióválasztó tárcsát a SET pontba fordítjuk. A szokásos alapfunkciók mellett olyan extrákat is tartalmaz mint a megadott beállítások elmentése illetve, hogy külön kezeli az LCD illetve a fényképezőgép kikapcsolását. Drága, félprofi gépekben megszokott funkciók egy olcsó otthoni gépben.

Menü

 • Format: Ebben a pontban törölhetünk le minden tartalmat a fényképezőgépben lévő memóriakártyáról.
 • Dátum/idő beállítás: Itt állíthatjuk be az időt és a dátumot
 • Beállítások megtartása: Ebben a pontban határozhatjuk meg, hogy mely beállítások legyenek elmentve és melyek álljanak vissza gyári értékükre a fényképezőgép ki- és bekapcsolása után. Nagyon hasznos szolgáltatás és általában csak a sokkal drágább fényképezőgépek tudnak ilyeneket.
 • Automatikus kikapcsolás: Ebben a pontban állíthatjuk be, hogy a fényképezőgép hány perc inaktivitás után kapcsolódjon ki. Lehetséges értékek: 1, 3, 5 perc, ne kapcsoljon ki.
 • LCD automatikus kikapcsolása: Hasonló az előzőhöz, de az eltelt idő után csak az LCD monitort kapcsolja ki.
 • Nyelv: Ebben a pontban adható meg, hogy a képernyőn megjelenő feliratokat milyen nyelven szeretnénk használni. Kiválasztható nyelvek: japán, angol, német, francia.
 • Videójel kimenet: A videókimenetre kitett jel formátumát határozza meg. Lehetséges értékek: PAL, NTSC.
 • Ellenörző kép: Itt adható meg, hogy az elkészült kép megjelenjen-e az LCD monitoron az expozíció után. Megjelenés esetén beállítható, hogy hány másodpercig legyen látható.
 • LCD: Ha OFF-ra állítjuk, akkor az LCD bekapcsoláskor nem aktivizálódik.
 • Menü inicializálás: Minden beállítást visszaállít gyári eredetire.
 • Képszám memória törlés: Törli a képszám memóriát.

Képminőség
Talán ez a fényképezőgép leggyengébb pontja. Ugyan 2,1 millió pixeles a CCD, de olyan zajos, hogy a részletek ezért vesznek el és nem a felbontás miatt. Sokszor előfordul, hogy egy gépen a nagyfelbontású képek kicsit gyengébbek, de a kis felbontásúak jók. Az RDC-6000-es képei minden felbontásnál és tömörítésnél zajosak. A 2 megapixeles kép nagyítása 2000 x 1480 pixelesre (3 megapixel) majdnem felesleges, mert csak az egyébként is gyenge képet nagyítja tovább. Ez elég szerencsétlen dolog, hiszen maga fényképezőgép és a benne lévő program szenzációs lehetőségeket ad a fotós kezébe, csak a képminőség lehetne jobb.

Akkumulátor

A fényképezőgép mellé egy a Fujifilm és a Toshiba fényképezőgépekben már megismert lítium ion akkumulátort adnak. Az 1100 mAh-ás 3,7 V-os akkumulátor egész sokáig bírja, nem kellett sokat töltögetni. Mint minden fényképezőgépnél ennél is igaz, hogyha sokat akarunk fényképezni, akkor érdemes beszerezni egy tartalék akkumulátort, mert ilyet nem kapni minden boltban (mint a ceruzaelemeket).

Szoftver
A fényképezőgéphez mellékelt CD-ken egy sor szoftvert találunk. A képeket az USB kábel és egy letöltő program segítségével tölthetjük le a számítógépünkre. A fényképezőgép ugyan nem egy külső lemezes egységként jelentkezik a számítógépen, de a mellékelt szoftver tényleg egyszerűen kezelhető.

A CD-n van még egy olyan szoftver amit felinstallálva az RDC-6000 webkameraként is használható. Persze az ember nem azért vesz fényképezőgépet, hogy webkameraként használja, de ha egyszer tudja, akkor megspórolhatunk egy újabb 20-30 ezer forintos beruházást.

Összefoglalás
A Ricoh RDC-6000 elsősorban egy olcsó, amatőr gép. Mivel ezt kipróbálás előtt is tudtuk meglepett az a tudás, amit belepréseltek. Az sem kis dolog, hogy fehér lapra lehet fehér egyensúlyt állítani, de hogy akár színenként állítható a fehér az már tényleg nem semmi. A blendeállítási lehetőség (legszűkebb f13), az automatikus alul- és túlexponálás, illetve a manuál élességállítási lehetőségek mind-mind olyan funkció, amit csak sokkal drágább fényképezőgépekben szoktunk megtalálni.

Kár, hogy ezt a rengeteg pozitív dolgot elrontották egy rossz képminőséget produkáló CCD elektronika párossal. Lehet, hogy 2 éve ez a zajszint még elfogadható volt, de ma már olyan gépek vannak a piacon nem sokkal több pénzért, amelyek nemcsak zajmentes képet produkálnak, de optikai zoom-ot is kaptak.

Elsősorban olyan felhasználásra javasolnám, ahol az extra funkciókra az alacsony ár ellenére szükség van és még megfelelő az a képminőség, amit az RDC-6000 produkál. Mert az ára a tudásához képest tényleg nagyon alacsony.

A gépeket a Ricoh Hungary-től és a DigitCam-től kaptuk a teszthez.